Mi lenne az ideális tűzijátéknéző autó?

Alkalmi autó: miből nézzük a tűzijátékot?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ha augusztus 20., akkor nem csak államalapítás, meg új kenyér, hanem tűzijáték is. Mi lenne az ideális tűzijátéknéző autó?


Szerdán augusztus 20.: azt mindenki tudja, hogy ünnepnap, ezért nem kell dolgozni, de hogy mit ünneplünk, azt nem biztos. Nemzeti és állami ünnepünkön több dolgot is ünnepelhetünk, egyrészt ez Szent István király temetésének és szentté avatásának évfordulója, másrészt ez az új kenyér ünnepe és egyben egyházi ünnep is. Ilyenkor mi autósok is ünnepelhetünk, egyrészt mert 20-án talán jut időnk kedvencünkkel foglalkozni, vagy egy rövidebb, akár hosszabb autós kirándulásra is. Ha viszont nem szívügy a polír és a babusgatás, akkor is több otthon is elvégezhető megelőző karbantartást is elvégezhetünk, hogy a mindennapos munkába sietés, vagy a család cipelése a lehető legnagyobb biztonságban menjen. Ha viszont nincs semmi autós teendő erre a napra, akkor fantáziálhatunk egy kicsit, miből lenne a legjobb megnézni az ünnepi tűzijátékot?
Hirdetés


Egyáltalán megéri kimenni a tűzijátékra? Én alapvetően ódzkodom az ilyen tömegrendezvényektől, meg aztán ott volt többször, hogy bejött egy augusztusi vihar és többen megsérültek, sőt meg is haltak. Jár egyfajta veszéllyel ez, meg aztán ugye kőkemény pirotechnika, ami a legjobb biztosítás ellenére - jellegéből adódóan - is hordoz egyfajta kockázatot. Jaj, de nem kell mindig ez a negatív hangvételű károgás. Lesznek programok, és a tűzijáték nagyon látványos a lesötétített város felett. Életmódmagazinok olyan magaslati pontokat szednek csokorba erre az alkalomra, ahol romantikázva nézhetjük a parádét. A repülős oldalakon elszaporodnak a sétarepülést kínáló cégek különleges alkalomra szánt reklámjai, mi meg összegyűjtünk pár autót, ami alkalmas egy kis kukkolásra.

Végre egy cikk, amivel kifejezetten a nem budapesti olvasóinknak kedvezhetünk. A fővárosban ugyanis a legnagyobb eséllyel teljesen felesleges autóval elindulni a tűzijátéknézésre. Kivéve persze, ha valami külkerületi házibuliba indulnánk, vagy a Budai-hegységbe. Ami viszont biztos, hogy Budapesten a Margit híd és a Petőfi híd között le lesznek zárva a rakpartok, de mivel egész nap programok lesznek, így a belvárosban máshol is lehet dugóra, terelésre számítani.

Elvileg a tűzijáték szervezői garantálják a biztonságot, így ha autóval megyünk, nem fog benne kárt tenni egy kósza rakéta. De miből lenne jó megnézni a színes fényeket az égen? Bármiből, amin rendes ablak van. A mai autók áramvonalas szélvédőinek jó nagy a felülete, viszont a hátsó utasok ezt nem nagyon élvezhetik, ráadásul a modernebb kocsik oldalablakai sokkal kisebbek, mint a régieké. Hiába, a menő oldalvonal, meg a jó töréstesztet megalapozó vastag és magas ajtók ezt okozzák.

Az ideális talán valami régebbi típus lenne vékony tetőoszlopokkal és méretes, függőleges oldalablakokkal, vagy az újak közül az egyre terjedő üvegtetősök. A panorámaszélvédős, sibedás púpos Wartburg persze nem a leggyakoribb autó ma, de joker lehet egy tolótetős Peugeot 205-ös. Én nemrég nagyon rákívántam a lassan kult státuszba kerülő kisautóra. Nyáreste, tolótető, mi kell még? A tűzijátéknézés első osztályú lehetne egy dupla tolótetős régi kombi BMW-ből is. Amit nemrég kipróbáltam, az egy szedán volt, szimplával, de ezek a régi vágású toló-emelőtetők szinte mind élvezhetőbbek a maiaknál, mert még a vezető feje előtt nyílnak. A modern típusok közül a franciák vannak előnyben, a PSA konszern szinte összes termékéhez kínál reális felárért üvegtetőt. Ezek egy hibája, hogy nem nyithatóak, de az esetleg visszapotyogó pernye miatt tűzijátéknézéshez ez talán most nem is baj.

Ideális tűzijátéknéző verda lehetne még egy kisbusz is. Na persze a sokablakos régi Volkswagen Transporter sem gyakori, de az egyik barátomék például a hét közben a zöldséges üzletben használt piros Mazda kisbuszba szórták vissza egy napra az üléseket. A közeli dombra felfelé bőven megtette a káposztaszagú öreg vas is, az utasok ráadásul egy sörrel alapozhattak a hangulatra, és kilencen együtt sokkal vidámabb a történet. Az igazi királyság persze egy kabrió, vagy egy roadster lenne a tűzijátéknézéshez is. Teljesen nyitott tetővel persze fennáll a veszélye, hogy a szomszéd emelkedett hangulatú társaság locsol egy kis édes pezsgőt a nyakunkba, de hát a stílusért ugye meg kell szenvedni. Lesz a legzsúfoltabb programok helyszínén mentő és tűzoltó is. Ne legyen idén se vihar, se baleset, a hivatalos szervek autóiból nem ideális tűzijátékot nézni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?