Kerékpár a tetőn – mibe kerül ez nekünk?

Hogyan szállíthatunk kerékpárt a legtakarékosabban?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Itt a nyár, mind többen szállítják kerékpárjukat autóval. Vajon miként lehet a legtakarékosabban tenni?

Bár kerékpárt hajtva sokszor vágyakozhat az ember autóba, dugóban ücsörögve bizony legalább annyiszor jó lenne nyeregbe pattanni, s gyorsan túljutni a zsúfolt városi részeken. Ezért aztán külföldre utazáskor is jól jöhet, ha van nálunk kerékpár. De nem csak azért, mert megspórolhatjuk a dugókban ücsörgést, hanem azért is, mert kerékpáron temérdek olyan helyre eljuthatunk, ahová autóval nem mehetnénk el, s vele még mindig jóval gyorsabban haladhatunk, mintha gyalogolnánk. Az autózáshoz mérten jóval közelebb is kerülünk a környezethez, a tájhoz, vagy akár egy-egy új városhoz. Nem meglepő hát, hogy sokan nemcsak a Balatonig, hanem messzebbre is szívesen viszik el saját bringájukat, akkor is, ha alapvetően autóval utaznak.
De kiszámolta már vajon valaki, hogy mibe kerül a kerékpárt szállítani? Nem csak a szállításhoz szükséges eszközöket, a tetőcsomagtartót és a kerékpártartót kell költségként említeni, sőt, hosszú távon nem is az a jelentős költség, hanem a kerékpárszállítással generált többletfogyasztás. Autónk légellenállását ugyanis hazavágja a tetőre szerelt több mint méteres akadály. Múlt héten hallottuk egy vonóhorogra szerelhető kerékpárszállító bemutatóján, hogy míg azzal 0,5, a tetőre szerelttel több mint 2 liter a fogyasztástöbblet. Nyilván van olyan eset, amikor ez igaz, de azért nem mondjuk senkinek sem, hogy ha kerékpárt kíván szállítani, akkor azonnal rakasson horgot autójára és vegyen arra szerelhető tartót.
Mérlegelni érdemes ugyanis: ha valamilyen okból már van tetőcsomagtartó az autón, vagy arra szükség lesz télen a síbox miatt is, akkor bizony nem érdemes a vonóhorogra is költeni. Bár a tetőcsomagtartók sem olcsók, a vonóhorog (kötelező vizsgáztatásával együtt) szinte biztosan drágább nála. Ha valaki mégis a horog mellett döntene, akkor lehetőleg közvetlenül a vizsga előtt szereltesse fel, úgy legalább a külön vizsgáztatást meg tudja spórolni.
Spórolni pedig nem csak a horoggal lehet kerékpárszállításkor. Tetőcsomagtartóval is ugyanúgy fontos a sebességválasztás, mint nélküle. Miután egy Ford Mondeót hajtó kollégánk azt is alaposan megmérte, hogy a 2.0 TDCi motoros ötajtós milyen szakaszátlagokat produkál gyári kivitelével, rá tetőcsomagtartót és három kerékpárt szerelve is regisztrálta, hogy 70-től 140 km/óráig miként fogyaszt az autó. Messze nem lehetséges minden esetben 1,5 literrel magasabb fogyasztáskülönbség a hátraszerelt tartóhoz mérten. A többletfogyasztás ugyanis 100 km/óráig alig lépi túl az 1 litert a teljesen kerékpármentes autóhoz viszonyítva is. Felette viszont már jelentősen megugrik az étvágy, illetve a kerékpárokkal adódó többletfogyasztás is. Míg a három felnőttkerékpárral (kiegészítők - csomagtartó, gyerekülés, visszapillantó - nélkül) mért adatok szerint 100 km/óráig még mindössze 1,2 literes többletfogyasztás, azaz mostani átlagos gázolajár szerint 100 kilométerenként nem egész 500 forintos többletköltség adódik a kerékpárszállítással, 130 km/óránál már több mint háromszoros a differencia. Utóbbi esetén valóban hozhat 1,5-2 literrel szerényebb többletfogyasztást a kerékpárok hátrapakolása, ám a sebesség visszafogásával is lehet egyszerűbben és olcsóbban spórolni.
Hirdetés
Fogyasztás tetőcsomagtartóra szerelt kerékpárokkal és nélkülük*
Sebesség (km/ó) Fogyasztás (l/100 km) Fogyasztás tetőcsomagtartóval, 3 biciklivel (l/100 km) Csomagtartó miatti többletfogyasztás (l/100 km) Többlet üzemanyagköltésg kerékpárokkal 100 km-re (Ft)
70 3,2 3,8 0,6 248
80 3,5 4,1 0,6 248
90 3,8 4,5 0,7 290
100 4,2 5,4 1,2 497
110 4,7 7,2 2,5 1035
120 5,4 8,0 2,6 1076
130 6,2 9,9 3,7 1532
140 7,0 10,9 3,9 1615

Lehet persze azzal is, ha kerékpárunkat nem autóval visszük, hanem vonaton szállíttatjuk, pláne ha a Balatonhoz, a Fertő vagy a Tisza tóhoz, ezen célállomásokra, vagy ezen célállomásokról bárhova él ugyanis a "kerékpáros túrajegy", 420 forintért a tavakhoz bárhonnan, a tavaktól bárhova. Amúgy 100 kilométerre 350, 200-ra 640, 300-ra 880, 400-ra 1050, 500-tól 1200 forintba kerül a MÁV-nál egyetlen kerékpár szállítása. Ha tehát három kerékpárt kell mondjuk levinni a Balatonra, még mindig jobban megéri autóval, mondjuk 100 km/órás tempóval, akár a tetőn szállítva. Nem csak olcsóbb, biztosan gyorsabb is lesz, mint vasúton.
Vonóhorogra szerelhető tartót elsősorban annak érdemes vásárolnia, aki sokat viszi kerékpárját, illetve aki amúgy nehezen tudná autója tetejére felemelni azt. A vonóhorogra alsó hangon 50-60 ezer forintot érdemes számolni, egy jó tartó szintén gond nélkül lehet ennyi. A tetőcsomagtartós megoldásoknál az előbbi árak felével lehet nagyjából kalkulálni, ám esetükben is vannak drágábbak. Ilyenek például a kényelmi megoldásként említhető liftes tetőtartók, melyek már annyira drágák, hogy esetükben már elvész a vonóhorgasokkal szembeni árelőny. Utóbbiaknál fontos tudni, hogy mind a rendszám, mind a hátsó világítás takarásmentesen kell látszódjon minden körülmények között, erre biztos megoldást csak a külön világítótestekkel és rendszámtáblatartóval szerelt kerékpárszállítók adnak. Kerékpárszállítás idejére - bár korábban jogi anomália volt - a hátsó rendszám levehető, s a tartóra helyezhető. Ilyen – áthelyezhető, illetve kihúzható rendszámos megoldásokat kínál gyárilag az Opel is. Az sem olcsó, jellemzően 200-220 ezer forintos extra, ám azzal, hogy mindig az autóban van és közben mégsem kell használaton kívül kerülgetni, a létező legjobb megoldás; 2, illetve az Astra Sports Tourer és a Zafira Tourer esetén adapterekkel (az Uebler vonóhorgas tartójához hasonlóan) akár 4 kerékpár számára, így az egy kerékpárra jutó legszerényebb többletfogyasztással.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.29. at 08:14
    Permalink

    Nekem azért nem tetszik a vonóhorogra tehető, mert csapadék esetén a bringa az útról felszippantott trutyiban fürdik. Főleg egy kombinál. Nyilván a tetőn is megázik, de ott a viszonylag tiszta eső vízben.

  • 2017.10.29. at 08:14
    Permalink

    Még egy szempont: vonóhorgos kerékpártartó esetén nem működik a tolatóradar (pedig nagyon kéne), nagy eséllyel ugyanez a hátsó ajtóra szerelhető modelleknél. A tetős tartóval viszont nagyon vigyázni kell alagutakban/mélygarázsokban… Hátsó ajtóra szerelhetőnél nem nyitható az ajtó, jobb vonóhorgosoknál billenthető a tartó, utána már nyitható az ajtó. Tetőre és vonósra szerelhetők közt vannak zátható modellek, hátsó ajtóra szerelhetőben még nem láttam ilyet.

  • 2017.10.29. at 08:14
    Permalink

    Az utolsó mondatrész miatt természetesen nem szabályos és ezért nagyon keményen megbüntetnének pl. Ausztriában. Arra is lehet külön rendszámtartó+világításpanelt venni és akár gumipókkal rögzíteni. Sok autót láttam már, amin lejött vagy bemattult alatta a fényezés. (a folyamatos dörzsölődéstől), ezért én nem vennék ilyet.

  • 2017.10.29. at 08:14
    Permalink

    Akkor a magyar hatóság feltalálta azt, ami a nyugati állmaokban bevett gyakorlat már sok éve! Auzstriában pl. piros alapon fehér karakteres írású rendszámot lehet igényelni a csomag- és kerékpártartókra. A rendszám áthelyezése nem járható út. Előbb- utóbb eltörik a tartója, illetve sok modellnél a kasztni és a lámpák kiképzése is meggátolja a (könnyű) átszerelést. Én egy “Másolat-Copy” feliratú harmadik rendszámtáblával járok és még nem volt belőle baj. 2400 Ft-ért vettem, fémből van és fényvisszaverős is.

  • 2017.10.29. at 08:14
    Permalink

    Üdvözlet mindenkinek!

    A cikk jó, nekem éppen aktuális a kerékpár autón kívüli szállítása. Eddig elfért a kombiban, viszont most már van egy pici fiam, akinek szüksége van a hátsó ülésre:). Mivel pünkösdkor pont egy kerékpáros hétvégét hozunk össze az Őrségben, így hirtelen kellett megoldanom a szállítást. sajnos az anyagiak korlátozottak, így 8500 Ft.-ért rögtönöztem egy hátsó ajtóra szerelhető, három kerékpár szállítására alkalmas eszközt. Ezen a héten le is teszteltem, maximálisan jól és biztonságban használható. Az igaz, hogy ha fent vannak a kerékpárok, nem tudom kinyitni a csomagtér ajtót, viszont két kerékpár le és felhelyezése nem tart tovább összesen 10 percnél.
    Nos a cikkből és a hozzászólásokból is az ilyen, hátsó ajtóra szerelhető eszközökről nem tesz senki említést, úgyhogy nosza rajta, mondjatok véleményt… 🙂 Például érdekelne, hogy szabályos e? Nekem pl látszik a rendszám, viszont a világító testek csak a kerekeken keresztül…

  • 2017.10.29. at 08:14
    Permalink

    Nem tudom mit jelent az olcsó, de a Thule Freeride 532 nagyon megbízható és zárható. 14900Ft/db.
    Régebben én is használtam a Proride előtt.

  • 2017.10.29. at 08:14
    Permalink

    Olcsó és jó, kerékpár szállítására alkalmas zárható tetőcsomagtartót (és 2 db zárható kerékpár tartót) keresek Skoda Octavia II (facelift) Sedan-ra.
    Használtan is érdekelne, persze hibátlanul és hiánytalan tartozékokkal.
    Tudna valaki ajánlani egy jó oldalt, vagy céget, vagy havert. Hol érdemes venni ilyeneket?
    Kösz!

  • 2017.10.29. at 08:14
    Permalink

    Tiszteletem mindenkinek!
    A cikk jó, hiszen a szállítás veszélyeire is felhívja a figyelmet. Szállítottam már kerékpárt tetőcsomagtartón, és a “gyári rögzítés” mellett átlósan lekötöttem egy kötéllel a bringákat, és minden 50-60 km-nél ellenőriztem egy kis megállásnál. Most vonóhorogra szerelhető szállítóm van, de a dupla rögzítés híve vagyok, és lassabban megyek, nagyobb követési távolsággal. Ha pihenni megyek, ne legyen már probléma a leeső bringákkal…Ennyi kiegészítéssel élnék, ha lehet.
    Tisztelettel: Tibor

  • 2017.10.29. at 08:14
    Permalink

    Sajnos 4-5 kerék már elég sok helyet foglal egy autóban, főleg ha 4-5 ember csomagjainak is be kell férniük. Néhány éve az Adac végzett tesztet a bringaszállítók között és az általam is használt Thule Proride végzett az élen. Magyarul a tetőn, a keresztrúdhoz rögzíthető kerékpárszállítók között is van biztonságos. Inogni ez is inog, de le biztosan nem fog esni.
    A baj csak az, hogy akcióban is 26000Ft. darabja egyébként meg 34000Ft, tehát 3 biciklinél 75-100 ezer Ft. Ehhez jön még egy szállító a vonohorogra, 2 bringával.

  • 2017.10.29. at 08:14
    Permalink

    Ez nálam nem opció. Vagy haverokkal megyünk tekerni, 4-5 fő, vagy családdal: feleség+3 gyerek.
    Ezért rendszerint 3 bringa a tetőn, 2 a vonóhorgon. Szerintem vannak még így néhányan.

  • 2017.10.29. at 08:14
    Permalink

    A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Közlekedési Hatóság és az Országos Rendőr-főkapitányság szakértői az előírások egységes értelmezése érdekében a vonóhorgos kerékpárszállító szabályszerű használatának lehetőségeiről egyeztettek 2013. augusztus 27-én. Korábbi állásfoglalásukat a szabályozási környezetről fenntartva az érintett szervezetek képviselői arra jutottak, hogy a rendszámot vagy a világító és fényjelző (helyzetjelző, irányjelző, féklámpa) berendezéseket takaró eszköz felszerelése – közlekedésbiztonsági és ellenőrzési okokból – általánosságban tilos.

    A jogszabályokból ugyanakkor az is következik, hogy a kerékpártartó használata megengedett, ha azon a rendszámtábla szabályosan elhelyezhető és megvilágítható, szükség esetén a fényjelzések is ismétlődnek rajta, és a KRESZ rakomány megjelölésre vonatkozó szabályainak megfelel. A kereskedelmi forgalomban kapható, jobb minőségű vonóhorgos kerékpárszállítók többnyire teljesítik ezeket a követelményeket. Ha a vonóhorgos szállítóeszköz a fentieken túl még a kerékpárok megbízható rögzítésére is alkalmas, akkor az a közúti forgalomban a kialakult gyakorlatnak megfelelően továbbra is használható. Ekkor a hátsó rendszámtáblát a kerékpártartóra kell áthelyezni előírásszerű helyzetben és megvilágítva.

    A rendszámtáblák gyakori áthelyezésük miatt nagyobb számban veszhetnek el, átszerelésük nehézségekkel is járhat. A minisztérium ezért a társszervekkel egyetértésben vizsgálja a kifejezetten e célra kiadható rendszám bevezetésének lehetőségét is. A kerékpártartókra szerelhető állandó hatósági jelzés méretében és tartalmában megegyezhetne az eredeti rendszámokkal. A visszaélések elkerülése érdekében azonban azt eltérő színben adnák ki az ügyfél kérelmére induló egyedi eljárásban.

    Szíves érdeklődését köszönjük!

    Üdvözlettel:
    Kommunikációs Főosztály
    Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

  • 2017.10.29. at 08:14
    Permalink

    Gondolom az a bringa is a sínes középen konzolos megoldással volt rögzítve. Ezek a tartók általában szegeccsel vannak összeszerelve ami a csavarokkal szemben nem bontható kötés ergo nem is lehet meghúzni ha fellazul, márpedig menet közben 100 fölött már igen komoly erők dolgoznak főleg kanyarokban. Egyszer érdemes az előtted haladót megfigyelni, hogy inognak a gépek ide oda, az ilyen tartókban. A patent száras megodásnál meg sem rezdülnek.

  • 2017.10.29. at 08:14
    Permalink

    Ezer éve bringázok és vagy furgonnal viszem(ez az opció nem mindenkinek áll rendelkezésére) vagy tetőn. Sajnos elterjedtek ezek a”komplett bringát a tetőre azt egy csavarral rögzítsük megoldások” Meg kell nézni hogy egy kerékpárversenyen hogyan szállítják a bringát, na az a jó megoldás. Első kerék ki, majd a patentszárral rögzítjük a villát a konzolhoz, hátsó kerék leszíjjaz és kész. Egyrészt jóval lejjebb kerül a súlypont, kisebb lesz a légellenállás, és aki sietni akar annak sem fog lehullani a tetőről a gép. Saját tapasztalat om, hogy 180-nál semmi gond nem volt. Az első kerék pedig becsomagolva elfér bár hol az autóban. Ezzel a módszerrel akár 6 bringa is vihető.

  • 2017.10.29. at 08:14
    Permalink

    Én vadiúj A4-es Audi tetejéről láttam kerékpárt leesni. Ez mondjuk egyértelműen a kedves tulajdonos bénasága, mert nekem is gyári kereszttartóm és kerékpártartóm van az autómhoz, és a használatijában leírtakat betartva (ami azért nem egy nagy kunszt…) bombabiztosan lehet a kerékpárokat rögzíteni.

  • 2017.10.29. at 08:14
    Permalink

    Nem úgy volt, hogy a vonóhorogra rakható kerékpárszállítók a rendszám-mizéria miatt (eltakarja, illetve az áthelyezése a kerékpártartóra sem szabványos) itthon elvileg illegálisak? Pár éve ez sokat volt téma…

  • 2017.10.29. at 08:15
    Permalink

    Erdekes, hogy ezek a cikkek a legjobb megoldást (már amikor megoldható) sosem említik. Ez pedig a bringa autón belüli szállítása. Egy gyorszáras kereket kivenni pár másodperc, és egy kerekek nélküli váz meglepően kevés helyet foglal. A fogyasztás nem nő, a bringa nem lesz tele döglött bogarakkal, nem lesz sáros, ha rossz idő van és nehezebb ellopni. Én ezer éve úgy járok családi nyaralásokra, hogy a bringám megy be először a csomagtartóba és utána a cuccok. Ha haverokkal megyünk versenyre, akkor is befér 3 ember + 3 bringa és csomagok (persze ilyenkor nincs túl sok csomag). Ehhez mondjuk nyilván kell egy jól pakolható kombi vagy esetleg nagy egyterű, de hát aki bringás, az eleve ilyen kocsit vesz. Egy pár ócska lepedőbe bugyolálva a bringákat a kocsi állaga is megőrízhető. Nyilván három csavaros kerekes, csomagtartós, sárvédős bringával ez már nem megy.

  • 2017.10.29. at 08:15
    Permalink

    Tisztelt Katona úr! engem nemrégiben egy eladó beszélt le a vonóhorogra szerelhető kerékpártartóról amiatt, mert a rendszámot takarhatja és áthelyezni meg nem szabad. esetleg meg tudná adni a konkrét jogszabályhelyet, amely alapján a rendszámtábla áthelyezhető a kerékpárszállítás idejére?

Vélemény, hozzászólás?