Most akkor olcsóbbodik vagy drágul a kgfb?

Kötelező biztosítás: szánjunk elég időt a kalkulációra!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Mind kevesebbeket érint az év végi kgfb-kampány, s így az át- vagy újrakötések száma is csökken, de az érintettek jó, ha résen vannak, mert igen rövid a mérlegelési időszak.


November közepe van, javában dúl a kgfb-kampány. Vagy nem, legalábbis az elmúlt évekhez képest nem, mert sokan már úgyis év közben érintettek a váltsak-e vagy ne váltsak sztoriban. Most azok dilemmáznak, akik még 2010 januárja előtt kötötték szerződésüket, ugyanis csak esetükben jelenti az év utolsó napja a biztosítási évfordulót. Számukra viszont sok-sok hasznos információt közölt a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ), s a szakértők bizony arra figyelmeztetnek, hogy a bölcs kalkulációra megfelelő időt kell szánni.
Hirdetés

Azaz hiába egyszerű és akár alig 2-3 percet rabló, ahogy a kalkulátor[/url] végigvezeti az embert, az alkuszszövetség szerint megfontoltan és időben kell úgy tájékozódni, mint lépni a kötelezőváltással kapcsolatban. Egyrészt, mert idén két nappal később kezdődött, és a hétvégére eső december elsejei határidő miatt gyakorlatilag hamarabb be is fejeződik a mérlegelési időszak, másrészt, mert a megnövekedett kedvezmények és együttkötési lehetőségek miatt az online csatornákon is idő, mire az ember meghozza az okos döntést. "Nem mindig a legolcsóbb a legjobb, a korábbinál könnyebben juthatunk torz díjakhoz" - mondta a szervezet elnöke. "Nézzük át alaposan az egyes biztosítókra vonatkozó kérdéseket is. Így nem fordulhat elő például az, hogy mivel nem pipáltuk ki, hogy élő lakásbiztosításunk van egy adott biztosítónál, elesünk a kgfb-díjat felező kedvezménytől." Papp Lajos kiemelte, hogy november 11-ig mindenki meg kellett kapja az úgynevezett indexlevelet vagy díjértesítőt - ki levélben, ki e-mailben attól függően, hogy egy évvel ezelőtt mit választott. Az egyre többek által használt e-ügyintézés azért is lényeges, mert aki e-mailben bonyolítja biztosítási ügyeit, az e-mailben értesült biztosítója új ajánlatáról - tehát ne számítson postai küldeményre. És még valami bagatellnek tűnő, sok esetben mégis problémás tényező az elektronikus ügyvitelnél: ha például időközben megszűnt az az e-mailünk, amit korábban megadtunk, s nem küldtünk róla és az új címről értesítőt a biztosítónak, most bizony hoppon is maradhatunk. Aki nem kapott díjértesítőt, közvetlenül a biztosítójától vagy akár alkuszán keresztül is kérheti annak mielőbbi pótlását.

Aki nem kapott díjértesítőt, biztosítójától vagy alkuszán keresztül is kérheti annak pótlását.


Hoppon maradhatunk akkor is, ha az utolsó pillanatokig halogatjuk a kérdést (a váltók zöme, az autósok 40 százaléka a hajrában szokott csak lépni). Márpedig december 1-je vasárnapra esik, és a kampányban résztvevő 15 közül a legtöbb társaság csak november 29-ig rögzíti a változást. Semmiképpen sem ajánlott hát az utolsó két napra hagyni a felmondást, amikor már csak faxon történő felmondásra lesz lehetőség. Erre az időszakra – érthető okokból – már az alkuszok sem tudnak teljesítési garanciát vállalni, a rendszerek időszakosan túlterheltté válhatnak. A december 1-jéig fel nem mondott szerződések automatikusan egy évvel hosszabbodnak meg - a határidő nem az elküldésre, hanem a felmondás biztosító általi befogadására vonatkozik. Nagyon fontos még: már a díj-összehasonlításnál győződjünk meg arról, hogy a megadott díjak tartalmazzák-e a 30 százalékos, évi 30 295 forintban maximált mértékű baleseti adót. A biztosítók között sem egységes a gyakorlat, hogy a díjértesítőben a "nettó" vagy a "bruttó" összeg szerepel-e.

A nem kellő alapossággal végzett kalkuláció során azzal is lukra futhatunk, ha nem tüntetünk fel egy adatot, nem pipálunk be egy rubrikát, stb. Például egy biztosító 50 százalékos kedvezménnyel kínálja kgfb-jét, ha az ügyfél érvényes lakásbiztosítással rendelkezik nála. Hiányos kitöltés eredménye tehát dupla díj lehet. Sose csak az árat, mindig a kapott szolgáltatást is vizsgáljuk, kétség esetén a döntésbe vonjuk be az alkuszunkat is! Ne dőljünk be a bizonyos oldalakon látható - nem mindig a számunkra tényleg ideális opciót reklámozó - kiemeléseknek, tippeknek, "tessék bátran az alkuszhoz fordulni" - hangsúlyozta a FBAMSZ gépjármű szekciójának elnöke. Jellemzően a bónuszátvezetés ügyében szokott fennakadás történni. Cselovszki Zsolt elmondta, hogy egyedül az alkusz közvetíthet adatot a biztosítók között, a direkt adatcserét ugyanis törvény tiltja. A bónuszátvezetés pedig azoknál okozhat elsősorban gondot, akik tavaly nem váltottak. A tavalyi váltók esetében az akkor bevezetett kártörténeti azonosító segíthet az azonosításban. És a többség nem is tud róla, hogy a kötvényszámon kívül ilyen azonosítója is van, az alkusz viszont eleve rögzíti az ügyfél azonosítóját. Ha mégsem lenne meg nála, lekérdezheti a jelenlegi biztosítótól.

Győződjünk meg arról, hogy a megadott díjak tartalmazzák-e a 30 százalékos baleseti adót.


Mint még megtudtuk, évről évre nő azon autósok aránya, akik szerződésüket független, árgaranciát adó alkuszokon keresztül intézik. Az idei kampányban ez az arány már várhatóan eléri a 80 százalékos szintet is. És a kampány az elmúlt évekkel összevetésben "lapos", hiszen a váltással megtakarítható összegek általában igen alacsonyak, s mert idén - a már említett okból kifolyólag - ismét mintegy 15 százalékkal kevesebb autós érintett a kampányban. A szövetség azt prognosztizálja, hogy tavalyhoz képest egyharmadával csökken majd a váltók száma: alig 300 ezren válthatnak biztosítót, miközben további mintegy 150 ezer autós dönthet úgy, hogy jelenlegi biztosítóján belül felmondja, aztán kedvezőbb feltételekkel újraköti kgfb-szerződését.

Hogy most akkor olcsóbbodik vagy drágul-e a kgfb? Az autósok többsége már díjemelkedést tapasztalhat. Kiemelkedően jól vagy rosszul senki nem jár. A díjnövekedés egyik oka egyébként nem az eltérő biztosítási díjképzés, hanem az, hogy az érintett autósok jelentős része mára elérte a legmagasabb B10-es kártörténeti fokozatot.
Ami bezzeg még a jövő zenéje, az a direkt kárrendezés (a köztudatban kgfb-adó) kérdésköre - a szövetség mindenesetre támogatja a bevezetését, mivel ez az intézkedés egyszerűbb eljárást biztosítana, jelentősen könnyítve ezzel a károsultak életét, versenyt generálna a piacon, ami javítaná a szolgáltatási minőséget, fehérítené az autószerviz-szektor gazdálkodását, növelhetné az ügyféllojalitást, s a verseny korlátozná a szolgáltatásjavulással együtt járó díjemelkedést is. A direkt kárrendezés lényege egyébiránt az, hogy a balesetben résztvevő vétlen félnek nem kell megkeresnie a károkozó biztosítóját, a kárt a saját biztosítójánál rendezheti, amely ezt követően maga egyezik meg a másik fél biztosítójával. Megfelelő szabályozással, elsőként csak a töréskárokra koncentrálva a direkt kárrendezés akár a jövő évi kampányidőszakig bevezethető lehet - véli a FBAMSZ. A PSZÁF napirendre emelte a témát, a konzultációs anyag november 20-ig véleményezhető a felügyelet weboldalán.

Nincs olyan csoportja az autósoknak, amely kiemelkedően jól vagy rosszul jár az új díjakkal.


És ami a flottásokat illeti: a túlszabályozottság miatt korábban sok flotta esetében jobban megérte egyenként kötni biztosítást az autókra. Bár a szabályozás nem változott, a biztosítók – jelentős részben alkuszi kezdeményezések alapján – maguk oldották meg a flottadíj-problémát egyedi, cégre szabott flottadíjakkal (akár adószám alapján specifikálva). Egyes biztosítóknál a hirdetések csaknem fele ezt takarja, és ismét kedvező, a kockázataránynak megfelelő díjak a jellemzőek. Tehát az idei kampányban a flották többségének már nem olcsóbb az egyedi biztosítás.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.29. at 20:37
    Permalink

    ” Nincs olyan csoportja az autósoknak, amely kiemelkedően jól vagy rosszul jár az új díjakkal.”

    Ezzel a kijelentéssel ellentétben én minden évben jól járok a kötelező biztosító váltással.
    Például 8 évvel ezelőtt ugyanerre az autóra 48 ezer forint volt a biztosításom, ami 2013-ra baleseti adó nélkül 15 ezerre csökkent, most pedig ez az összeg tovább csökkenve 11.760 forint lesz 2014-re.
    Az elmúlt 8 évben minden évben váltottam az olcsóbbra. mert nem vagyok hajlandó a biztosítókat kövérre etetni!

Vélemény, hozzászólás?