Beteg a gyerek, orvoshoz kéne vinni? Esetleg taxival?

Nem feltétlen úri hóbort a taxizás, ám nem mindegy, hogy milyenbe ülünk

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Taxiban nem kötelező a gyerekülés használata. De azért erőteljesen ajánlott! Vajon melyikben találunk?


Bevallom, saját magam is urizálásnak tartom a taxizást, tőlem idegen, pedig millió esetben el lehet mondani, hogy többe kerül egy autó, egy külön autó fenntartása, mint időnként a taxizás. Főként, ha az autózás összes költségét számba vesszük. Most utóbbi nem tesszük meg, korábban használt és új autó esetén is megnéztük ezt. Komoly futás esetén a saját autót nyilván nem érdemes összevetni a taxizás költségével, hiszen ott még az iparos, a személyfuvarozó munkabérét is meg kell fizessük. Viszont sok olyan eset van, amikor érdemesebb azt kifizetni, mint a sajátunkat feláldozni, s autóba ülni vagy akár második autót fenntartani azért, hogy mondjuk párunk a gyerekeket eseti alkalommal bölcsődébe, óvodába, iskolába vagy akár orvoshoz vigye. Szerény futás esetén az autózás, az utaztatás összköltsége szerényebb lesz taxival, mint saját autóval, annak összes fenntartási költségével. Nem mindegy azonban, hogy milyen taxiba ülünk.
Hirdetés

Oké, hogy Budapesten ma már egységesen szabályzott, s viszonylag szigorú feltételek által behatárolt az, hogy egyáltalán milyen taxi jöhet értünk. Egyebek mellett legfeljebb 10 éves, előírt csomagtér-méretű, klimatizált, s ugyebár bankkártyával is fizethetünk mindegyikben. Miként arról szinte pont egy évvel ezelőtt írtunk, a taxikban azonban nem kötelező a gyerekülés használata, s így a legtöbb taxitársaságnál nem is érhető el az. Pedig felelős szülő nem utaztatja gyerekét biztonsági gyerekülés nélkül. Egy baleset esetén már városi tempónál csattanva is olyan tehetetlenségi erő hat a kisebb gyerekekre is, hogy Fekete László nem tartaná meg őket, nemhogy egy törékeny anyuka.
Mit tehet az autótlan autós vagy épp akár nem autós? Mert ugyebár pont ez a lényeg, hogy autó nélkül is autózhatunk taxival. Viheti saját gyerekülését, ami nem biztos, hogy rendelkezésre áll, de működhet, ám kényelmesen ez legfeljebb a még babahordozóban utazó, jellemzően legfeljebb egyéves csemetéknél reális. Az idősebbekhez pedig lehet kérni a taxisoktól gyerekülést, amire azonban nem minden társaságnál van mód. Korábban is megkérdeztük a budapesti társaságokat, s ezt most is megtettük. Míg tavaly a 10 megkérdezett társaságból 6 teljesen elutasította a gyerekülést igénylő kuncsaftok kiszolgálását, mostanra már egy céggel több van, amely várja őket.
Kaphatunk-e gyerekülést a taxitársaságoktól?
6x6 Taxi Néhány autóban van már, 40 perccel előre ajánlott telefonálni
City Taxi Előrendelés lehetséges, felára nincs, a taxisok a saját ülésüket használják, indulás előtti napon kell jelezni. Garantálni nem tudják
FőTaxi Előrendelés lehetséges, de jelenleg nem elérhető ilyen kolléga
Budapest Taxi Előrendelés lehetséges, felára nincs, a taxisok a saját ülésüket használják, indulás előtti napon kell jelezni. Garantálni nem tudják
MB Elit Taxi Előrendelés lehetséges, garantálni nem tudják, hogy rendelekzésre fognak-e állni
Taxi2000 Nincs gyerekülés, ugyanis nem kötelező
Taxi4 Nincs gyerekülés, ugyanis nem kötelező
TaxiPlus Nincs gyerekülés, ugyanis nem kötelező. Vinni azért lehet
Tele5Taxi Nincs gyerekülés, ugyanis nem kötelező. Vinni azért lehet
VárosiTaxi Nincs gyerekülés náluk, másik társaságtól tud küldeni autót

Az mondjuk túlzás, hogy a társaságok többsége kifejezetten fel lenne készülve e témára. A megkérdezettek közül a FőTaxi például hiába mondta azt, hogy bár elvileg lehetséges az, hogy egy kollégájuk saját gyerekülésének használatával segítse a kuncsaftokat, kérdésünkkor előrendelést sem tudtak felvenni, akkor ugyanis nem volt ilyen fuvarosuk. A City és a Budapest Taxi ugyancsak az előbbi elvet alkalmazza, kollégáik körében van olyan, aki saját gyerekülésével tud készülni, jellemzően úgy, hogy fuvar előtt felveszi, majd fuvar után leteszi az ülést. Az MB Elit Taxi saját ülést alkalmaz, ha esetleg ilyet igénylő kuncsaft van, bár jelezték, hogy elsősorban céges ügyfelekre specializálódtak, így az "orvoshoz kellene vinni a gyereket" inkognitókérdés után az is kiderült, hogy épp nem is tudják, hogy melyik kollégánál van az ülésük.
Míg Taxi2000 és a Taxi4 abszolút elhajtott a "Taxiban nem kötelező a gyerekülés" kijelentéssel, s nem is hatotta meg, hogy én nem szívesen utaztatnám nélküle a gyerekeimet, a TaxiPlus és a Tele5Taxi azt ajánlotta, hogy vigyünk saját ülést. A VárosiTaxinál továbbra sincs gyerekülés, de ügyfélkiszolgálásból jeles, hogy másik társaságtól küldenének azzal rendelkező autót. Igazán jó megoldást azonban csak egyetlen cég, a 6x6 Taxi ajánlott: vannak gyereküléssel rendelkező autóik, jellemzően 40 perccel az indulás előtt ajánlott telefonálni - tudtuk meg a diszpécsertől.
Vannak gyerekülések? Ez bizony jól hangzik, így aztán hivatalosan, nem álruhában is megkerestem a társaságot, s Fárbás Tibor üzletág-igazgatótól megtudtam, hogy "Bababarát Taxi" szolgáltatásukat nem sokkal tavalyi körképünk után, tavaly tavasszal indították. Első körben 20 gyerekülést vásároltak, s azokat nem találomra, hanem olyan sofőröknek osztották ki, akik maguk jelentkeztek, hogy szívesen vinnének gyerekeket - is - biztonságosan. Így egyikőjük sem görcsöl azon, hogy a gyerekek esetleg összerugdossák a háttámlákat, fel vannak készülve a gyerekkel utazókra, s a ki-beszállásban is segítenek. Zömük azért, mert maga is aktív apuka, s természetesnek veszi, hogy gyerekekkel is kell utazni, velük is biztonságban kell utazni. Van azonban olyan sofőr is, aki csupán szolgáltatás-bővítésként vállalta be a gyerekülést. Számos kórházi vagy reptéri fuvart ezen opció miatt nyer meg, kicsit jópofizik még a gyerkőcökkel, s kapja a vaskos borravalókat.
Nem csak a taxisok hada, maga a fuvarszervező, azaz a 6x6 Taxi is "dörzsölt", akinek kiosztott gyerekülést, az mindig köteles az autójában tartani azt. Nem csak az autóban, hanem előírás szerint a sofőr mögötti ülőhelyen beszerelve. Miért ott? Mert a Taxikban az a legritkábban használt hely. A legtöbben egyedül vagy másodmagukkal utaznak, így viszont látják, hogy van gyerekülés, létezik Bababarát Taxi. Zömében persze nagy csomagterű, kombi, illetve egyterű autókkal fuvarozók vállalták be a gyerekülést, hogy "telt ház" esetén az viszonylag könnyedén elférjen a csomagtérben. Az ülés amúgy nem isofixes (csomagban vásárolták őket, s nem kívánták az Isofix meglétét előírni a rendszerbe való csatlakozáshoz). Mivel a csecsemőket jellemzően kivétel nélkül saját hordozóban szállítják a szülők, a 6x6 Taxi is a nagyobb, 9-36 kilogrammos méretre rendezkedett be. A 20 üléses "flotta" jellemzően napközben fut, éjszaka sem kizárt, hogy el lehessen csípni gyereküléses taxit, de napközben rövidebb várakozási időre lehet számítani. Az előrendelés itt is ajánlott, de 30-60 percen belül jellemzően elérhetők a Bababarát Taxik. A mostani, amúgy jellemzően csúcsidőszakot jelentő influenza-szezonban kedd kora este például 40 perces kiszállási idő adódott volna, ami valljuk be, nem sokkal több, mint amennyi időt két gyerek pelenkázása, öltöztetése el tud vinni alsónadrágtól nagykabátig. Ám vigyázat, hiába üdvözlendő, hogy van hivatalból gyereküléssel felszerelt taxi, egy dologgal még a 6x6 csapata is megfogható: nincs olyan autójuk, amiben két ülés is lenne. Ennek oka pedig az igényfelmérés, nemigen akad olyan kuncsaft, aki ezt kérné. Naná, hiszen a legtöbb társaságtól azt hallják, hogy taxiban nem kötelező a gyerekülés. Ám vigyázat, a biztonsági övet sem azért ajánlott becsatolni, mert hiányáért a rendőr büntet, hanem azért, mert a szélvédő és az aszfalt is kemény.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 21:33
    Permalink

    A 6*6 taxinal ha elore rendeled, meg 3 gyerekulest is biztositanak!! (A cikkrol jutott eszembe, hogy nekem is szuksegem lesz majd taxira es felhivtam oket.)

  • 2017.10.28. at 21:33
    Permalink

    Most hivtam a 6*6 taxit, mert a cikkrol eszembe jutott, hogy szuksegem lesz taxira nehany het mulva. Harom gyerekulest kertem es kis kerdezoskodes utan azt valaszolta a kedves hangu ugyfelszolgalatos uriember, hogy ha par nappal elore megrendelem, akkor “osszeszednek” 3 gyerekulest! Persze utolso pillanatban ez bizonyara nehezen lenne teljesitheto.

  • 2017.10.28. at 21:33
    Permalink

    nagyon jó cikk, én is értetlenkedve állok a jelenség felett, miért is lenne kivételezett a taxi. Ha már enynire szabályozunk legalább a flotta egy bizonyos százalékánál előírnám a gyerekülés meglétét.

    Mi jó pár éve próbálkoztunk, és EGYETLEN társaság sem tudott gyereküléses taxit küldeni. Pedig ez nem vicc, a biztonsági üv egy bizonyos súly alatt nem akad be ezért vannak megadva súly szerint az ülések és ezért van a I. kategróiájúnak még saját öve, az autós biztonsági nem tartaná meg. És 15 kiló alatt simán lehet egy 2-3 éves gyerek is.

Vélemény, hozzászólás?