Csalódtunk a sportosban, kárpótolt a kombi

Kia Optima Sportwagon, PHEV és GT menetpróba

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Bővült a Kia Optima kínálata, rögtön három, pontosabban négy új verzió érkezett, és egyik lehengerlőbb a másiknál. Igazi utazóautó a kombi, de a hibriddel is nagyot guríthatnak.

A legfrissebb Optima már járt nálunk, 1.7-es dízelmotorjával abszolút meggyőző, ráadásul fejedelmi kényelmet kínál, nagyon kevés kompromisszummal. Most a Sportspace tanulmányautó ihlette Sportswagonhoz volt szerencsénk, valamint a sportos GT Line és GT kivitelek mellett a konnektorról is tölthető szedánfazonú PHEV-hez. A magyar piac számára talán legérdekesebbel kezdeném, a kombival, persze nem csak nekünk fontos, a nemzetközi bemutatóra is ebből hozta a gyártó a legtöbb tesztautót. 552 literes csomagtartójával bőven ráver még a Mazda 6 kombira is, ráadásul legalább annyira jól néz ki élőben az Optima Sportswagon, mint japán versenytársa.
Az új kombit 1.7-es dízelmotorral és hatfokozatú kézi váltóval próbáltuk. Őszinte leszek, ez került a legközelebb a szívemhez a tesztút során, de nem csak a mélyszürke fényezés és a világos beltér vett meg. Nagyon jó kapcsolási érzetű váltót kapott, persze a kombiban is elérhető a dízelhez a Kia csodásan puhán és gyorsan kapcsolgató hétfokozatú duplakuplungos automatája is. Aki viszont még szeret vezetni és nem mellesleg egy picit spórolna is, maximálisan elégedett lesz a kézivel.
Kia Optima Sportswagon - méretek
Hosszúság [mm] Szélesség [mm] Magasság [mm] Tengelytáv [mm] Hasmagasság [mm]
4855 1860 1470 (GT 1460) 2805 135 (GT 125)

Extrákból sincs hiány, szinte mindent tud, amit a prémiumgyártók is, még parkolni is magától, akár merőlegesen is, de természetesen sávtartó, adaptív tempomat és minden egyéb jó kérhető hozzá. Furcsa, hogy éppen egy Kiában, ráadásul egy kombiban éreztem úgy, hogy nem csak céleszköz, hanem vezetési élményben is rengeteget nyújt. Nagyon közvetlen a kormányzás, az elektronikus rásegítés villanymotorját egészen a fogasléces kormányműre szerelték, korábban magasan a kormányoszlopon, egészen a tűzfalon volt, ez a megoldás még valamennyire a kocsi súlypontját is pozitívan befolyásolta.
A Kia első középkategóriás kombija méltón száll versenybe, már idén háromféle kivitelben lesz elérhető. Az alapverziót és a GT Line felszereltségű, sportos fazonra vett kivitelt a szedánból ismert 1.7-es 141 lovas dízellel és kétliteres, 163 lóerős szívó benzinessel szerelik, előbbihez kérhető a duplakuplungos, utóbbihoz csak sima bolygóműves automataváltó. A másik újdonság az igazán sportos Optima GT, ami nem csak külsőben különbözik a többi szedán és kombi kinézetétől, motorja kétliteres benzines, ráadásul turbós, 245 lóerőre képes. Mivel mindkét karosszériához elérhető, a családosoknak sem kell lemondaniuk róla, viszont nekem nehezen állt össze a kép. Valahogy nem éreztem rajta az összhangot, pedig a motor erős, a futómű sportos, állati jó a belseje a GT kiegészítőkkel, amik legjobbja a sportosabb, vízszintesen bordázott ülések. De a történet mégsem teljesen kerek, talán a borzasztóan szintetikus kipufogóhang miatt, amit bent hallani igazán, mivel a kocsi hangrendszeréből jön, de a nagy test miatt sem igazi GT az Optima.
A százat 7,4 alatt futja, még a kombi adata is csak 2 tizeddel rosszabb, ráadásul a német autópályán még a gyári 240 km/órás végsebességet is felülmúlta - óra szerint, de egyszerűen nem illik hozzá ez a fajta sportosság. Arról nem is beszélve, hogy a váltója csak hatfokozatú, szimpla bolygóműves automata lehet, a duplakuplungosra még nem sikerült felkészíteniük, persze a frissítésre simán összehozhatják. Amit viszont minden Optima tud, az a rengeteg okos és minőségi extrafelszerelés, a hangzásról a Harman/Kardon gondoskodik, a vezetésben pedig 60 km/óráig aktív gyalogosfelismerő, valamint tolatásnál keresztirányú forgalmat is figyelő fékasszisztens segít.
Hirdetés

Van, amit viszont csak a hibrid tud: oltári keveset fogyasztani, hangtalanul, de még a benzinmotorral is csendben közlekedni és közben minden egyéb kényelmet megadni, amit a szedán Optima képes. Kivéve a csomagtartót, ugyanis a 9,8 kWh-s lítium-polimer akkumulátorcsomag a hátsó ülés mögé került, így a rakteret egy jelentős méretű pukli foglalja el. Valódi, teljes értékű és konnektorból tölthető hibrid, 68 lóerős villanymotor és egy 156 lovas kétliteres szívó benzines mozgatja 205 lóerős összteljesítménnyel. 120 km/óráig képes tisztán elektromosan közlekedni, persze határozottabb gyorsítások nélkül, emissziómentes hatótávja 54 kilométer, azaz zöld rendszámra jogosult. Nem is kell túlzottan figyelni a lábunkra, amíg van szufla az aksiban, ügyesen kimozog mindent, így városban a fogyasztása akár nulla liter benzin lehet, a tesztút végén vegyesben 3,4-et írt, abban pedig volt rendesen gyorsítgatás is, a gyártó szerint viszont 1,6 liter is elég neki 100 kilométerhez (tudjuk, ez a teljes töltés kihasználásával számolva adódik).
Kia Optima fogyasztási adatok - l/100 km, zárójelben automataváltóval
2.0 CVVL 1.7 CRDi 2.0 T-GDI PHEV
Kombinált 7,6 (7,6) 4,4 (4,6) 8,2 1,6
Városon kívül 5,9 (5,9) 3,8 (4,2) 6,1 5,3
Város 10,5 (10,4) 5,2 (5,2) 11,8 0,0



A külső borításokat is optimalizálták, a minél kisebb légellenállás érdekében átdolgozták mindkét lökhárítót, valamint az első hűtőrács helyére aktív lapokkal ellátott, alapból teljesen zárt zsalurendszer került. Saját maga vezérli, mikor legyen nyitva, így amikor például jelentősebb hűtésre van szüksége, akkor kitárja az orrlukait, nagy sebességnél viszont bezárja, hogy az orra teljesen sima legyen, ne törje meg semmi az áramló levegőt. A fotózás alatt egyébként folyamatosan változtatta, nehezen tudta eldönteni, mire van szüksége.
A három, vagyis a GT Line-nal együtt négy új variáció még idén elérhető lesz, a továbbiakban viszont hamarosan érkezik a Sportswagon PHEV, vagyis a konnektoros hibrid kombi kivitele. Azt ígérik, abban már megoldják a csomagtartó problémáját, és nem lesz pukli a raktérben. Ennek tekintetében egy kicsit elsiették a szedán PHEV-t, ha meg van a megoldásuk egy laposabb, vagy kisebb aksi elhelyezésére, alkalmazhatták volna ennél is. Nem sok konkurense lesz a piacon, ekkora méretben, ráadásul kombiként egyelőre csak a Passat GTE játszik, de vélhetően annál kedvezőbb árat szabnak majd neki. Egy Optima bármelyik verziója kiváló választás lehet akár céges, akár magán célokra.
Elfogadható anyagokból készül, bár sok helyen tetten érhető, hogy nem prémiumautóban ülünk, ezt leginkább a formákkal próbálták leplezni, ami viszont elég jól sikerült. A szemünket nem fogja bántani semmi, a műszerfal varrását is csak közelről vesszük észre, hogy kamu, egyedül a fülünket zavarhatja az üvegtető mocorgása, amivel itt is találkoztunk, nem csak a sima szedánnál. Egészen felnőtt már a Kia, kellemes csalódás az új Optima, pláne, hogy ennyi variációban elérhető. Egy valamit hiányolok csak: csapotthátú, rendes nagy csomagtérajtós szedán kivitel nem lesz, pedig garantáltan többeket érdekelhetne. Ugyanakkor érdekes az is, hogy az Amerikában kapható 1,6 literes benzines turbós motort sem kapja meg Európa, egyik modellben sem.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 02:20
    Permalink

    viszont nekem nehezen állt össze a kép. Valahogy nem éreztem rajta az összhangot, pedig a motor erős, a futómű sportos, állati jó a belseje a GT kiegészítőkkel,

  • 2017.10.28. at 02:20
    Permalink

    “viszont nekem nehezen állt össze a kép. Valahogy nem éreztem rajta az összhangot, pedig a motor erős, a futómű sportos, állati jó a belseje a GT kiegészítőkkel,”
    igen ha egy német – cseh- japán gép lenne, biztos minden összhangban lenne..Savanyú a szőlő… ez vetélytársa lehet végre az oktalan oktáviáknak….végre.

  • 2017.10.28. at 02:20
    Permalink

    Kár, hogy nem fordítottad le, pedig ez is csak copy/paste művelet, örültél volna kicsit.
    Adok még egy kis olvasni valót, hátha a lényeget kihámozod okoska:

    이전의 완벽한 디자인의 역사에 새로운 장을 열 것 모두 새로운 기아 옵티마의 발전 등을 수상 경력. 유럽 디자이너는 인테리어 스타일, 혁신적인 디자인과 첨단 기술의 조화를 만들었습니다. 결과는 당신을 위해 더 높은 수준에 이르게 세단이다.

  • 2017.10.28. at 02:20
    Permalink

    뛰어난 디자인은 표면 아래에 계속됩니다. 당연히, 모두 새로운 기아 옵티마 내부는 외관만큼 인상적이다. 현대, 넓은, 높은 품질 – 이들은 단지 도시를 여행 할 때 마음에 와서 할 그 지표 중 일부입니다
    Röviden, ennyi :-DDD

  • 2017.10.28. at 02:20
    Permalink

    Keményen kivonatoldat a wikipédiát. Csalódást okozol, ennél te tudsz többet is lopni. Amúgy klassz, hogy mindezt megosztottad velünk, 4 sorod nélkül most szegényebb lenne a világ. Egy h.vel.

  • 2017.10.28. at 02:20
    Permalink

    Nagyon látványos autó az Optima, le a kalappal, és ami pozitív meglepetés, hogy a forgalomban egyre gyakrabban tűnik fel itthon is. A Kiának egyébként felsőközepes kombi-kategóriában nem az Optima Sportswagon az első próbálkozása – a ’90-es évek Passat-kategóriás Kiájából, a Clarusból is létezett kombi változat:

    [url]https://www.google.hu/search?q=kia+clarus+kombi&biw=931&bih=611&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj_jp3tvfDOAhVJDxoKHW0ND78Q_AUIBigB[/url]

Vélemény, hozzászólás?