Hátul a motor, hátul a hajtás, alacsony az ár: új Renault Twingo

Ötajtós, csinos, farmotoros, és már kapható az új Renault Twingo

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Renault Twingo első generációja máig fogalom, a térhasznosítás és a vidám autózás szinonimája. Ezeket élteti a harmadik kiadás is.

Végre megvolt a személyes találka az új, sajtóanyagból már ismert és ismertetett Renault Twingóval, ami legalább akkora egyéniségnek tűnik, mint az első, 1993-tól egészen 2007-ig kínált volt. A másodikról csendesen hallgat mindenki, pedig az is egy korrekt miniautó volt, de nem sokkal több. Az egyterűs eredetit nem tudja és nem is próbálja meg ismételni a Renault. Az új Twingo teljesen mai, ötajtós, kompakt, farmotoros és hátsókerékhajtású, ilyen Twingo eddig még sosem volt.
Hirdetés


A korábbinál 10 centivel rövidebb, 3,59 méteres csöppség igen komoly, 33 centis hossztöbbletet ad utasterében, és csomagtere is egészen nagy - annak ellenére, hogy ott, alatta van a motor. Elöl nincs csomagtér, csak a hűtő és az akkumulátor, valamint a szélvédőmosó tartálya. Gyalogosvédelmi okokból a "gépháztető", azaz az orr legjelentősebb eleme deformálódó plasztik, így a folyadékokhoz nem a legkönnyebb hozzáférni. A lámpák pedig nem szögletesek, mint a TwinRun koncepción, hanem kerekdedek. Mert a vevőknek, a rajongóknak a Twingo kerek- és persze gülüszemű. A formához az inspirációt nem csak az eredeti Twingo, hanem a legendás R5, a szupermini kategória egyik ikonja is adta. Bár a harmadik generációs Twingót a történelem Laurens van den Acker dizájnigazgató egyik gyermekeként fogja megjegyezni, a modell még szorosabban kötődik a magyar Wittinger Csabához, ugyanis az ő csapata szállította a formát. Érdekes sztori, hogy a "briefet" 2008-ban kapták kézhez, mely szerint 3,6 méteres, farmotoros és ötajtós miniautót kell rajzoljanak. Egy évvel az előző Twingo megjelenése után, hattal a mostani debütálása előtt. Már akkor tudhatták, hogy a harmadik Twingo a Daimlerrel együttműködésben, a smart forfourral közös alapokon érkezik.
Renault Twingo - méretek
Hosszúság [mm] Szélesség [mm] Magasság [mm] Tengelytáv [mm] Csomagtér [l]
3595 1647 1557 2492 188-219/980

Most pedig már itt van az új Twingo, és ismét mosolyt fakasztó, ahogyan az eredeti is. Persze sokkal maibb. Utasterében már nincsenek kikandikáló lemezfelületek, helyette viszonylag szabadon variálható, s jó kontrasztossá tehető a - kemény, de jó tapintású plasztikokból épülő - kárpitozás. A kor szava, hogy bár fordulatszámmérő nincs, a megfelelő alkalmazást (okos)telefonunkra töltve, s azt az autóval összekapcsolva kaphatunk "digitális műszert". Választható a műszerfal kidolgozása: golflabda-mintás vagy kék, fekete, fehér, illetve piros színű betétek kérhetők rá, óhaj szerinti a kormánybetétek, valamint a légbeömlő-karimák, valamint a kivehető "Flexicase" tárolók színe is. Utóbbi textil kesztyűtartó-táskát és fedeles középkonzoli rekeszt jelent. Ajtózsebek nem csak vannak elöl-hátul, palacktartósak is. A kilincsek régi ismerős Renault-elemek. Például a Scénic II-ből. Könyöklők hátra is jutottak, a behúzók ott kifejezetten játékosak, az ablakok pedig csak billenthetők - miniautóban ritkán ülnek hátul utasok.
A miniautó persze eleve ritka, legalábbis a hazai piacon. Kevesen engedhetik meg maguknak, hogy kifejezetten városi, városba való autót vásároljanak, kevesen látják be, hogy voltaképp nincs többre szükségük, s a csekélyebb parkolóhely-igény nagyobb előny, mint a nagyritkán kihasznált nagyobb csomagtér, tágasabb utastér. Egy miniautó nem tud érdemben olcsóbb lenni egy kisautónál, hiszen gyártása sem olcsóbb, a kisebb széria miatt inkább drágább. Így aztán divat-, luxuscikkről beszélhetünk - nem véletlenül ment rá az utóbbi években mind több gyártó a személyre szabhatóságra. Nem rossz ebben (sem) a Twingo, hiszen például a tükörházak, a hűtőmaszk és az oldalsó védőelemek betétei egyaránt három színben kérhetők, választható 6 különféle csíkozás is a négyféle 15 colos dísztárcsával és alufelnivel, utóbbiból akár 16 colossal is rendelhető miniautóhoz.
De a lényeg nem is az, hogy a Twingo is egyedivé tehető, hanem az, hogy eleve egyéniség, például azzal, hogy egyáltalán nem rendelhető szürke színben! Végre egy autó, ami biztosan nem lesz unalmas! Bevezetésként égkék, violasárga, lángvörös és cukorfehér dukkó választható, később jön majd a mélyebb óceánkék, valamint a fekete gyémánt és a capuccino barna árnyalat. Jó, jó - mondhatják a kritikusok, de a régi Twingo sem csak azért szólt nagyot, mert egyéniség volt, hanem mert tágas, jól használható is. Nos, ilyennek ígérkezik a legújabb is, hiszen utastere sokkalta nagyobb, mint a korábbié, az ötajtós kialakítás miatt a hátsó helyek könnyedén megközelíthetők, az ülések az átlagosnál magasabbra szereltek. Fontos ez a célközönség miatt, ugyanis a miniautókat jellemzően fiatalok és idősek veszik. Ha már magasan van az ülés, a hátsók alatt hasznos rakodóhely húzódik, kisebb táskákat, netán könyveket oda is simán el lehet rejteni.
A csomagtér pedig nem azzal mutat nagyot, hogy 188 literes - ez ma a miniautók körében sem túl komoly érték. Viszont teljesen függőleges határvonalaival, küszöbmentes nyílásával mégis nagynak tűnik. A hátsó üléstámlák egy úgynevezett "cargo állásba", szinte függőleges helyzetbe is állíthatók, ami elsősorban akkor lehet hasznos, ha hátul nem szállítunk utasokat, vagy legfeljebb gyerekeket, s így is 31 literrel tudjuk bővíteni a teret. A támlák természetesen le is fektethetők, úgy síkpadlós, közel köbméteres teret kapunk, előrebillenthető az első utastámla is, hogy 2,3 méteres raktérhosszon akár nagybőgőt vagy polcos szekrény oldalfalat is szállíthassunk.
Renault Twingo - alapvető műszaki adatok
Motor SCe 70 TCe 90
Hengerűrtartalom (cm3) 999 898
Hengerek/szelepek száma 3/12
Váltófajta/-fokozat kézi/5
Teljesítmény [LE] 70 (6000) 90 (5500)
Nyomaték [Nm (1/min)] 91 (2850) 135 (2500)
Végsebesség [km/h] 151 165
Gyorsulás 0-100 km/h 14,5 10,8
Fogyasztás - vegyes [l/100 km] 4,5 (4,2)* 4,3
CO2-kibocsátás [g/km] 105 (95)* 99
Saját tömeg [kg] 864 963

Az első ízben hátul hajtó és szokatlanul kedvező, 45:55 súlyelosztású Twingo motorjai kizárólag háromhengeresek, a belépő a nagyobb, 1,0 literes szívó 70 lóerővel. Az erősebbik turbós, a 0,9 literes TCe 90 lóerővel. A váltók egyelőre kizárólag 5 fokozatú kézik, jövőre EDC kettős kuplungos automata is jön majd. Bár már mindkét motor rendelhető, első körben a bázis érkezik, a hazai bemutatón is ezt volt módunk kipróbálni, egyelőre csak városban és csak igen rövid távon. A hazai vevők csak a csúcsfelszereltséggel kapják meg a stop-start rendszert, ami sajnálható, alapjáraton ugyanis van némi remegés, amúgy egészen pörgős a természetesen nem túl erős gép. Két személlyel sem adott kirobbanó menetdinamikát, de nem is kell neki, arra ott a TCe. Amiben viszont nagy(szerű) a Twingo, az a városi manőverezhetőség. Ennek egyik pillére, hogy jól átlátható, kicsi autó, a másik pedig, hogy a hajtás hátratelepítésével első kerekei szokatlanul nagy - 45 fokos - szögben tekerhetők ki. Fordulókörének átmérője mindössze 8,6 méter - a szűkebb utcákban sem kell vele ipszilonozni. A TCe ráadásul változó áttételű, az alapnál fél volánfordulattal kevesebbet író kormányművet ad - a kategóriában egyedüliként.
Az idén szokatlanul sok újdonságot hozó miniautó-szegmens talán leginkább üde újdonsága az új Renault Twingo, de látni kell, hogy kemény a verseny. A Citroën C1-Peugeot 108-Toyota Aygo trió például ugyanúgy kínál nyitható vászontetőt, mint a legkisebb Renault, helykínálatával nagyon hasonlónak tűnik, de nem ekkora egyéniség. És ezt ráadásul nem is extraként, hanem alapból adja a Renault. A Twingónak mindenképp arca van. Ha 2 590 000 forintos bázisárával nem is a legolcsóbb miniautó, de az olcsóbbak közé tartozik. Pláne, hogy alapáron ötajtós, visszagurulás-gátlós ESP-s, szervokormányos és sebességkorlátozós, távirányítós központi záras, négylégzsákos (az oldallufik az elöl ülők fejét is óvják). Elismerés, hogy a Twingo az EuroNCAP szigorított, idei töréstesztjén is négycsillagosra vizsgázott.
Renault Twingo - árak
Life Zen Intens
1.0 SCe 70 2 590 000 Ft 2 850 000 Ft 3 200 000 Ft
0.9 TCe - - 3 500 000 Ft

Mivel légkondicionáló (és a legtöbb fontos extra) az alapverzióhoz nem kérhető, légkondis Twingo csak a második, már osztott hátsó üléssort, elektromos első ablakokat és Bluetooth kapcsolatos USB-s rádiót is adó Zen szinten kérhető, a legolcsóbb klímás Twingo 2 990 000 forintba kerül. Utóbbi már teljesen használható miniautó, az Intens alapból ad légkondit, sávelhagyásra figyelmeztető rendszert, bőrkormányt, 15 colos alufelnit és tempomatot is. A különlegesebb extrák - automata klíma, tolatókamera, 16 colos alufelni, sportcsomag - csak utóbbihoz érhetőek el. Voltaképp nem drágán, de a húzómodell vélhetően a klímás Zen lesz még éppen 3 millió forint alatti árral. Ami egy miniautóért nem szerény összeg, de egy egyedi járgányért már akár emészthető is lehet. Pláne a Renault alapáron 5 év/100 000 kilométer, akár 200 000 kilométerig nyújtható és szervizcsomaggal is kiegészíthető garanciájával, tökéletesen tervezhető költségeivel. Így aztán a Twingót annak is érdemes kipróbálnia, aki kisautóban gondolkozik. Mi is egyeztettünk már tesztidőpontot, legközelebb a hosszabb próba tapasztalataival jelentkezünk.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?