Sokat tud, könnyű, és takarékos az új Volkswagen Passat

Volkswagen Passat B8 - Még nem láttuk, de már szinte mindent tudunk róla

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nyáron debütál a legújabb Volkswagen Passat, a B8-as. Még nem láthattuk, de szinte minden ütőkártyáját megismerhettük Wolfsburgban.

A héten jelentek meg az első gyári skiccek a legújabb Volkswagen Passatról, s ez nem véletlen. A teljesen új generáció legfontosabb jellemzőit taglaló technikai prezentációt most tartotta a Volkswagen – főhadiszállásán, Wolfsburgban.
Az idén 41 éves, első generációjával 1973-ban debütált, eddig több mint 22 millió példányban elkelt, az Egyesült Államoktól Kínáig kínált és gyártott középkategóriás a Volkswagen egyik sikerszériája, csupán tavaly is 1,1 millió példány fogyott belőle. Egészen pontosan a 2010-ben érkezett B7 kóddal illetett aktuális generációból, mely lényegében a 2005-ben bemutatott B6 erős frissítéseként jött. Most viszont teljesen új Passat következik a B8-cal. Hogy milyen lesz? Egészéről egyelőre ugyanazokat a gyári rajzokat tudjuk mutatni, amelyeket már a hét közepén, ám már temérdek jellemzőjét ismertethetjük, s elöljáróban annyit mindenképp el kell mondani róla, hogy ütős, spórolós, egyben prémiumtudású lesz.
Amit a méretekről tudni lehet
A rajzok szerint a korábbinál kupésabb, sportosabb, kecsesebb Passatot várhatunk a B8-cal, viszont immár azt is tudjuk róla, hogy a korábbinál 2 mm-rel rövidebb lesz, utascellájának hossza ugyanakkor 33 mm-rel (1830 mm-re) gyarapodott, ugyanis első túlnyúlása 40 mm-rel csökkent. Az ülések a korábbiaknál 10 mm-rel lejjebb kerültek, a fejtér 26 mm-rel nőtt. A korábbinál nagyobb a csomagtér is, a kombi esetén tudható a többlet, ami 47 liter, így összességében 697 literes a Passat Variant csomagtere. Teljesen új, a moduláris keresztmotoros (MQB) építőkészlet elemeit hasznosító karosszéria. Nem maradt el a tömegcsökkentés, az eltérések természetesen verziónként különbözőek, de jellemzően 85 kilogrammos fogyókúrát hoz az új generáció. A korábbinál 33 kilogrammal könnyebb a természetesen növelt torziós merevségű karosszéria, a könnyűfémet bőven alkalmazó újrarajzolt (elöl MacPherson, hátul multilink) futómű tömege 9 kilogrammal szerényebb a korábbinál, az új motorok pedig 40 kilogrammos tömegcsökkentést hoztak, további 3 kilogrammot pedig az elektronikai rendszerek frissítése, egyebek mellett az új kábelezés apasztott a saját tömegen.
Motorpaletta
Nem csak a tömeg apasztott, az emisszió is és a fogyasztás is apadt 20%-kal (ami persze a tömegen is múlik – 24%-ban, további 15%-ban az abroncsok gördülési ellenállásán, 18%-ban az aerodinamikán, de leginkább - 41%-ban – a motorokon). Nem kérdés, hogy az ősszel piacra lépő Passat B8 összes motorja Euro 6 emissziós normát teljesítő. A kezdeti kínálatban öt benzines (1.4 TSI: 125 LE, 1.4 TSI ACT: 150 LE, 1.8 TSI: 180 LE, 2.0 TSI: 220 és 280 LE) és négy turbódízel (1.6 TDI: 120 LE, 2.0 TDI: 150 és 190 LE, 2.0 TDI BiTurbo: 240 LE) szerepel. Egységes a turbó megléte és a közvetlen befecskendezés, valamint a négyhengeresség is a motoroknál, az 1.4 ACT hengerkikapcsolós, részterhelésnél vezérműtengelyéről második és harmadik hengerének szelepei lekapcsolódnak. Ha – szemben a régóta várt, de még mindig nem érkező Ford Mondeóval – Passatból nem lesz háromhengeres, időszakos kéthengeresen üzemelő viszont igen, hogy egy négyhengeresnél 0,3-0,8 l/100 km-rel kisebb fogyasztást hozzon.

Teljesen új az ikerturbós 2.0 TDI BiT, mely esetén a két feltöltő közös, a kipufogó-leömlővel egységet alkotó házba került, s együttesen 3,8 bar turbónyomás termelésére képes, piezós befecskendezőrendszere 2500 bar csúcsnyomással dolgozik. Elektromos vízpumpája terhelésfüggően szállít, olaj- és vákuumszivattyúját olajban futó fogasszíj hajtja. A csúcsdízelnek nemcsak 240 lóerős csúcsteljesítménye, hanem 500 newtonméteres, nagyobb motorokéval versengő nyomatéka is ismert. Meg az is, hogy ehhez alapáron jár majd a 7 sebességes DSG váltó. És igen, van már olyan 7 sebességes DSG-je a Volkswagennek, ami elbír a félezer Nm nyomatékkal, azaz a Golf R400 megvalósulásának sem lehet már gátja.
Hirdetés
De vissza a Passathoz, amiből konnektorból tölthető hibrid is lesz, majd jövőre. A padlóba a hátsó tengely elé épített vízhűtéses 9,9 kW-os lítium-ion akkumulátorcsomagal, 109 lóerős villanymotorral és az 1.4 TSI 156 lóerős verziójával. A rendszerteljesítmény 211 lóerő lesz, az emissziómentes hatótáv 50, míg a teljes több mint 1000 kilométer. A 100 km/órára gyorsulást 8 másodpercesnek ígérik a hibridnél, a végsebességet 210 km/órásnak, és ütőkártya lesz meg, hogy szedánként és kombiként is elérhető lesz, ahogyan az összes többi Passat is.
Extrák
Bármelyik Passat olyan kényelmi és biztonsági arzenállal érkezhet, amit még luxusautók is megirigyelhetnének. Xenon fényszóró mondjuk nem lesz hozzá, az alapáras halogén felett annál takarékosabb és jobb fényű LED fényszóró, akár dinamikus kanyarkövetéssel, adaptív távfénnyel is választható. A hátsó lámpák mindenképp LED-esek, látványosan szegmensekből felépítve, s világújdonságként a fékre taposva a vízszintes helyzetjelző függőlegesre váltva mutatja (szokásosan erősebb fénnyel) a lassulást. A féklámpát természetesen nem csak a fékpedál számos asszisztens-rendszer is vezérli. Van belőlük bőven, a távolságtartós tempomat szinte már említésre sem méltó, araszolófunkciója már igen, az pedig pláne, hogy a sávtartóval 60 km/óráig van „dugóasszisztens” is, azaz az autó követi a sávot, már amennyiben van kétoldali felfestés. Van koccanásgátló, gyalogosfelismerés és még „vészhelyzeti asszisztens is”, ha a sofőr rosszul lesz vagy elalszik, s nem reagál a figyelmeztető-rendszerekre, az elektronika – fék- és vészjelzés kíséretében – saját sávjában fékezi állóra az autót. Parkolni is képes a Passat, a Volkswagen parkoló-asszisztense már harmadik generációjánál tart, nem csak beparkolni képes párhuzamos vagy merőleges helyre, hanem merőleges helyekre orral is be tud állni. Az indulást meghagyja a sofőrnek, de ha épp tolatna, van keresztirányú forgalomra figyelés a tolatókamera és a holttérfigyelő-szenzorok által.
Nem kérdés, hogy temérdek asszisztensével kategóriája legbiztonságosabbja szeretne lenni a Passat, de vezethetőségével sem kíván lemaradni. Kormányműve alapáron 2,75 fordulatos a végállásai között, opcióként – az elektromosan vezérelt lengéscsillapítókkal együtt – változó áttételű kormánymű is kérhető. Utóbbi középállásában sokkal közvetlenebb, esetében a kormánykerék csak 2,1 fordulatot író. A rásegítés természetesen elektromos, s az új Passat elektronikai arzenálja is egy külön fejezet. Miként fényszóróból, hifiből, illetve központi kijelzőből is háromféle választható 5, 6,5, illetve 8 colos képátlóval, utóbbinál 10 GB SDD memória tárolja a CD-n, SD-kártyán és pendrive-on is bevihető audiofájlokat. A navigáció Google Maps alapú, így folyamatosan frissülő és temérdek információt alkalmazó, 2D/3D megjelenítésre, illetve Google Street View vetítésre is képes. De nem is ez az igazi mutatvány, hanem az, hogy a műszerfal egy 12,3 colos, 1440x540 pixeles színes kijelző lehet, vetített órákkal és akár közöttük megjelenő színes navigációval. Nem kérdés, hogy Bluetooth-által csatlakoztatott telefonunk hanggal is vezérelhető lehet, a rendszer felolvashatja az érkező üzeneteket, az viszont újdonság, hogy egyszerre két készüléket is kapcsolhatunk, s az autó wifijére nem csak felcsatlakozhatunk okostelefonunkkal vagy táblaszámítógépünkkel, hanem a megfelelő alkalmazással a navigációt vagy a hifit is vezérelhetjük – leginkább utasként.
Hogy az autózás egy új dimenzióját fogja hozni a Passat, arra példa még az utánfutó-asszisztens, ami a vele való tolatást könnyíti meg: a visszapillantó joystickjával állíthatjuk, hogy milyen szögbe szeretnénk állítani a pótkocsit, s az autó elintézi. Az ajtók nyitására nem csak zsebben hordott kulccsal, hanem a B7-től megszokott módon a csomagtérajtó esetében láblendítéssel is képes a Passat, hogy szatyrokkal az autóhoz érkezve ne kelljen azokat letenni. De mi van akkor, amikor szatyrokkal a kézben kellene bezárni az autót? Az új Passat ilyenkor is figyel: a sofőr (illetve a kulcs) eltávolodásakor lecsukja (a kulcs nélküli rendszer esetén elektromos mozgatású) csomagtérajtaját, majd magát is teljesen lezárja, az állak pedig eshetnek a parkolóban.
A középkategória új éllovasát, azaz a Passat B8-ast teljes egészében július elején ismerhetjük majd meg, a nagyközönség ősszel a Párizsi Autószalonon találkozhat vele első ízben, s az első példányok kiszállítása is meglesz idén, ahogyan a hazai piaci bevezetés is. Nem titok, hogy a Volkswagen az elkövetkezendő években e modellel kíván a mai magyar piacon a Ford Mondeo által uralt középkategória kedvencévé válni, 2018-ra pedig a világ legnagyobb gyártójává szeretne nőni. A Passatban felsorakoztatott technika alapján erre minden esélye megvan.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?