Idén 100 éves a BMW – 4 koncepcióval ünnepelnek

A következő évszázadra koncentrál a BMW

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

100 éve regisztrálták a BMW AG társaságot Németországban – a német prémiumautó gyár komoly centenáriumi programokkal készül.


Pontosan egy évszázada, 1916-ban kezdődött meg a Bayerische Motoren Werke AG, azaz a BMW működése. Ritka, hogy egy teljes évszázadot megéljen egy autógyár, ráadásul annak minden méltóságával és presztízsével a mai napig. A kezdetekben repülőgépmotorokat, később motorkerékpárokat és autókat is gyártó cég a nehézségek mellett rengeteg sikert könyvelhet el. Első sikere a BMW R 32 motorkerékpárhoz köthető 1923-ban, ami elsőként viselte a ma is ismert BMW logót, de ide sorolható a BMW 328, ami aerodinamikus kasztnija miatt lett híres, vagy a BMW 1500, ami új szegmenst nyitott az autózásban. Ha a kicsit közelebbi múltat nézzük, elsőként építettek SUV, pontosabban SAV modelleket, és most az elektromos autók világába is betörtek az i-sorozattal.
Ezen eseményekről emlékeztek meg 2016. február 7-én Németországban, a müncheni Olimpia Halleban, ahol természetesen hatalmas partit csapott a BMW. Csupán 2000 ember lehetett ott a helyszínen, de több mint 100 000 BMW alkalmazott figyelhette az esemény közvetítéseit világszerte. Itt mutatkozott be a centenáriumi ünneplésre elkészített, a prémium autógyár jövőbeli formaterveit hordozó BMW VISION NEXT 100 tanulmányautó is, aminek úgynevezett “Alive Geometry” kasztnijába 800 mozgó háromszöget építettek. Ez később továbbutazik a BMW Group World Tour keretében Pekingbe, majd Londonba, ahol még két koncepció csatlakozik hozzá a brit Mini és Rolls-Royce gyárakból, az utolsó állomáson, Los Angelesben pedig egy motorkerékpár is a csapat része lesz.
Hirdetés

A magyarországi BMW dolgozók és a sajtó munkatársai is csak a közvetítésen keresztül követhették figyelemmel a müncheni eseményeket, azonban a BMW által összerakott hazai sajtóeseményen együtt láthattuk a jelenleg elérhető 5 hibridjüket – természetesen már mindet zöld rendszámmal. A teljesen elektromos i3 és a hibrid i8 modelljeik mellett a 225xe Active Tourer, a 330e és a X5 xDrive 40e plug-in hibridek is képviselték magukat. Megtudhattuk, hogy a BMW csoport a különböző kutatóintézetek információit összesítve létrehozott egy átfogó képet a jövőről, a társadalmi átalakulásokról és az azokhoz társuló emberi szükségletekről. Szerintük a személyes mobilitás komoly igény marad a jövőben is, termékeiket pedig ezekhez, valamint mindenféle földrajzi és emberi igényekhez igazítják majd.
Az ünneplést természetesen a nagy rivális, a Mercedes sem hagyhatta szó nélkül. Egy facebookos videóüzenetben köszöntötték a BMW-t és kifejezték tiszteletüket, de azért egy kicsit oda is szúrtak: “Köszönjük a 100 éve tartó versengést. Az azt megelőző 30 év valójában egy kicsit unalmas volt...”
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?