Jól törik a Hyundai Tucson és a Sonata is

A legbiztonságosabb címet nyerte el a Hyundai Tucson és az i40-testvér Sonata

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Jól vizsgázott a két koreai modell az IIHS, azaz az Amerikai Közlekedésbiztonsági Intézet 2015-ös vizsgálatán. Mindkét autó kiemelkedő eredményt produkált.


Az autóipar egyik legszigorúbb biztonsági tesztjén az új Hyundai Tucson és a nemrégiben frissített i40 amerikai kiadásának számító Sonata is elnyerte az Amerikai Közlekedésbiztonsági Intézet (IIHS) 2015-ös legbiztonságosabb autó+ (Top Safety Pick+) minősítését.

Hirdetés

Az IIHS öt vizsgálati kategóriát tartalmaz: kis és részleges átfedéses ütköztetés, oldalirányú ütközés, tetőszerkezet szilárdsága, fejtámlák. Az elért eredmények alapján értékelik a gépkocsik utasvédelmi teljesítményét. A 2015. évi legbiztonságosabb autó+ minősítés megszerzéséhez a modelleknek jó eredményt kell elérniük a részleges átfedéses, oldalirányú, tetőszilárdsági és fejtámla-teszteken, továbbá jó vagy elfogadható értékeléssel kell teljesíteniük a kis átfedéses frontális ütközéses vizsgálatot. A járműveknek emellett legalább opcióként frontális ütközés megelőzésére alkalmas rendszert kell kínálniuk, és annak fejlett vagy kiemelkedő minősítést kell szereznie.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 12:40
    Permalink

    Az EuroNCAP teszteken egy deformálódó tárgynak ütköztetik az autót fél átfedéssel, oszlopnak ütköztetik a b oszlopnál, oldalról egy bizonyos szögben vezetnek az autónak egy deformálódó alvázat a vezető oldalán, az ülésen mérik az ostorcsapás védelmét, és az autó elején mérik a gyalogosvédelmet különböző szimulációkkal. Ez a teszt, amit az itteni videón láthatunk, az amerikai Small Overlap teszt, ahol az autó bal elejének 10-15 százalékát vezetik egy elmozdíthatatlan, nem deformálódó akadálynak. Soktonnás betonkockáról nem tudok, attól még lehet hogy van ilyen is.

  • 2017.10.28. at 12:40
    Permalink

    A teszteken az autokat egy soktonnas betonkockanak vezetik ami semmit sem deformalodik. Az eletben ilyen helyzetek nincsenek, vagy nagyon nagyon ritkak. Tehat az autot olyan helyzetben tesztelik amihez az eletben kb. 1:1.000.000 az eselye egy ilyennek. Persze vezethetsz fanak, oszlopnak, tanknak vagy szamuraj kardnak is, de ezekre nincs szabvany, es az eselye sem akkora.

  • 2017.10.28. at 12:40
    Permalink

    Hát igen, a Hyundai acélgyártásban is a legjobbak között van. Pár éve még ezen a teszten rommá törtek az autók, de most már látszik, hogy erre is fel vannak készítve a legújabb gyártmányok. Akkor nem tudom mi lenne, ha teljesen középen vezetnék neki orral egy oszlopnak, akkor lehet ismét rommá törnének, mert olyan vizsgálat még nincs. Aztán a következő generációt már arra a tesztre is felkészítenék. Ebből adódik, hogy szerintem a gyárak többnyire a töréstesztekre teszik biztonságossá autóikat-kivétel a Volvo-, de egy baleset során teljesen más jellegű ütközések is történhetnek, ezért lehetséges, hogy egy ötcsillagos modellben is szépen meghal mindenki. Ez olyan, mint a káros anyag kibocsájtás, a teszten minden remek, a valóságban meg siralmas.

Vélemény, hozzászólás?