Kötelezőkampány: díjemelkedés és néhány új kedvezmény

A Netrisk által üzemeltetett rendszerekben már vasárnap délutántól lehet kalkulálni az új tarifákkal

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A várakozások szerint díjemelkedést hozott az idei kgfb-kampány. Van természetesen néhány új kedvezmény, a károkozóknak komoly pótdíjak.

Miként azt a Használtautó.hu biztosítási oldalait is üzemeltető Netrisk közleményében írja, a szombat éjféli határidőig mind a 15 érintett biztosító új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) tarifát hirdetett az év végi biztosítási évfordulós autósok számára. A Netrisk.hu által végzett első számítások azt mutatják, hogy folytatódik a tavaly megkezdődött díjemelkedés. Bár van olyan társaság, amelyik a tavalyi árszint közelében hagyta tarifáit, néhány szereplő átlagosan 15-20 százalékkal is emelte díjait. Az átlagos díjnövekedés mértéke azonban ennél kisebb lehet: a piacvezető online biztosításközvetítő a kampányban a nála kötött új szerződések átlagdíját 12 500 forint körüli szintre várja, szemben a tavalyi 11 300 forintos mértékkel. „Az átlagdíjak alakulása egyértelműen csak a néhány óra múlva megkezdődő konkrét kötések nyomán válik egyértelművé” – hangsúlyozza Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója. – „Az azonban biztos, hogy az autósok többsége az idei kampányban a tavalyinál magasabb biztosítói díjakkal fog találkozni. A díjnövekedést az idén is elsősorban a kármentesen vezető autósok, illetve azok tudják ellensúlyozni, akik egyidejű casco- vagy lakásbiztosítás megkötésével akár jelentős mértékű együttkötési kedvezményt tudnak elérni.”
Jelentős strukturális változás a korábbi tarifákhoz képest nem tapasztalható, meghatározó hatású új kedvezményt a biztosítók nem alkalmaznak, de természetesen van néhány új árcsökkentési lehetőség. A nemzetközi szállítmányozással foglalkozó cégek járművei számára az idén megjelent egy új, eurós díjfizetéshez kapcsolódó kedvezmény (a forint stabilitásán múlik, hogy az végül a biztosítónak vagy a szerződőnek hoz-e majd megtakarítást). A személyautók esetében ugyanakkor az együttkötési kedvezményen kívül idén is elsősorban az éves díj egyösszegű befizetésével, bankszámláról történő fizetéssel, illetve elektronikus kommunikáció vállalásával érhető el a legnagyobb mértékű kedvezmény (ezek mértéke egyenként a 10, de esetenként akár a 25 százalékot is elérheti, ugyanakkor a biztosítók általában 25-50 százalék közötti értéken kedvezményplafont érvényesítenek).
A bónuszbesorolást is érintő kárt okozók továbbra is nem kívánt ügyfélnek számítanak: számos biztosító az ilyenkor megszokott, két szintet érintő bónuszvesztés mellé jelentős, akár 100 százalékot is meghaladó pótdíjat is terhel ezekre az ügyfelekre, akiknek a megajánlott új díja így a korábbinak akár két-háromszorosa is lehet.
Hirdetés
Bár a díjtarifák csak vasárnap hajnalban váltak teljes körben megismerhetővé, a Netrisk.hu oldalain, így az általa kiszolgált netrisk.hasznaltauto.hu[/url] címen már vasárnap délutántól elvégezhető a díjak teljes körű összehasonlítása csakúgy, mint az ehhez kapcsolódó felmondási és szerződéskötési lehetőségek.
Noha néhány biztosító már a kampány kezdetéig megküldte meglévő ügyfeleinek a jövő évre ajánlott díjait, ezeknek a díjértesítő leveleknek törvény szerint november 11-éig (legkésőbb az évforduló előtt 50 nappal) kell megérkezniük az ügyfelekhez, akiknek ezen információk ismeretében legkésőbb december 1-je éjfélig van lehetőségük jelenlegi szerződésük felmondására. Fontos tudni azt is, hogy a kampányban érintett mintegy 2 millió autós közül azok, akik díjkedvezmény fejében korábban elektronikus kapcsolattartást választottak, a díjértesítőt ne a postaládájukba, hanem a biztosító számára megadott e-mail címre várják.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?