Hamarosan eltűnnek az átlagos autók?

A Toyota vezető formatervezője furcsa jövőt jósol

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Csak a luxusautók és az élményautók maradnak meg az autonóm közlekedési eszközök mellett? A Toyotánál erre készülnek.


Furcsa jövőképpel „riogat” a Toyota-csoport vezető formatervezője, Simon Humphries. A Reuters hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy szerinte lényegében eltűnhetnek a piacról a tömegmodellek, és ezt nem csak a Toyota márkáira érti.
Hirdetés

Az elképzelése természetesen nem egy légből kapott jóslat. Minden autógyártó kénytelen szembesülni a ténnyel, hogy az épp felnövekvő generáció, sőt már a fiatal felnőttek is teljesen másképp viszonyulnak az autózáshoz, mint a szüleik. Kicsit drasztikusabban fogalmazva mondhatjuk úgy is, hogy egyre kevesebb az autóőrült. Az autózás élménye, a gépek csodálata egyre inkább háttérbe szorul.

A most felnövő generációt leginkább a hatékonyság és a folyamatos online jelenlét érdekli.

A közlekedést szeretnék úgy megoldani, hogy a mindennapi rutinjukat, kedvelt társas (virtuális vagy valós) cselekvéseiket a lehető legkevésbé zavarja meg az úton töltött idő.

Ezeknek az igényeknek viszont nem felelnek meg azok a népautók, amelyekből manapság a legtöbb fogy.

A jelenlegi autókat egy több, mint százéves elképzeléshez és igényrendszerhez igazodva fejlesztjük. Van a motor és az üzemanyagtartály, van egy kormány, kerekek, fékek és a vezető, aki mindezeket irányítja. De ha nem lesz belsőégésű motor, ha nincs üzemanyagtartály és kormánykerék sincs, sem pedálok és egyéb alkatrészek, a tervezők bármit megtehetnek”

– nyilatkozta Humphries, aki a Toyota kutatás-fejlesztési vállalatának is az igazgatója. Viszont az autóbolondokat is megnyugtatta, hiszen ebből következően egy másik logikus következtetést is felvázolt: „Ellenpontként viszont muszáj, hogy megmaradjon egy érzelmi töltésű opció is. Egyfelől tehát lesznek ezek a végletekig optimalizált közlekedési eszközök, másfelől viszont színtiszta élmény- és versenyautókat fogunk fejleszteni.”

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2018.05.29. at 11:12
    Permalink

    Totális félreértése a cikk a dolgoknak.
    “eltűnnek az átlagos autók” ez inkább azt jelenti hogy átvette a helyüket a prémiumszegmens és a SUV-k.

    Ennek valszeg jó oka, hogy a hanyatló nyugaton az emberek egyre inkább átállnak a pérmiumautókra, és/vagy SUV-kre. Meg úgy egyébbként az emberek jólétben élnek nyugaton és keleten. Érdemes ebbe is belegondolni mert csak akkor böbben rá, ha itt a valódi válság (nem az ilyen 2008-as kis korrekció)

    A hagyományos autók valóban kihalóban vannak, mert az emberek többet, jobbat akarnak. Megane helyett captur, Golf helyett Tiguan, Insigna helyett X3 (a 3er touring szerintem nem igazán helyettesítő mert túl szűk, pedig egy élvezetes mindent igényt kielégítő autó).

Vélemény, hozzászólás?