A jövő Volvói egymást fogják figyelmeztetni a veszélyre

A Volvo legújabb fejlesztése, hogy az észlelt veszélyforrások adatbázisával segítik egymást autóik

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Svéd és norvég összefogással kutatják, hogy az egyes autók által rögzített, az útfelület tapadására vonatkozó adatokat miként lehet megosztani a többi közlekedővel. A felhőszolgáltatás és az internet alapú adatátvitel segíthet a veszélyek elkerülésében.


Már megint egy skandináv közlekedésbiztonsági találmány. A múlt héten a mágneses aszfaltról szóló hírt közöltük, az is egy egyszerű trükköt tudna hasznosítani, ahogy ez is. Az elképzelés szerint interneten kommunikáló autók felhőbe mentett adatai alapján tudnák a Volvók vezetőiket segíteni. Egyszerű a működés, az előttünk menő autó érzékeli a jegesedést az úton, így a miénk már figyelmeztetni tud, hogy csúszászveszélyes az előttünk álló útszakasz. És ha közben megtörténik a síkosságmentesítés, a következő autó már azt fogja érzékelni, és így többi közlekedő bátran hajthat.
Hirdetés


A rendszerbe illesztett 50 próbaautó internetkapcsolattal kommunikál, és GPS jelek alapján köti az információt az adott helyhez, így könnyű meghatározni a veszélyes szakaszt. Ez a megoldás nem csak a skandináv országokban jöhet jól. Mindenhol előfordulhat egy vízátfolyás, de a rendszer kelet-európai változatában plusz lehetne, ha például a nálunk komoly problémát jelentő kátyúkat is felvennék a térképre. Így adott esetben gumi és futóműkár nélkül el lehetne kerülni egy durvább úthibát is. Sőt a rendszer lényege, hogy a jeges, vagy nehezen járható útszakasz adatait rögtön az útkarbantartó is megkapja. Mit meg nem adnánk, ha ez nálunk a kátyúzással is működne.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?