Viszlát, Lancia!

Bekebelezte a Fiat a Chryslert, kimúlhat a Lancia

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Eddig csak a Chrysler többségi tulajdonosa volt a Fiat, mostantól viszont mindenestül az olaszoké az ex-amerikai márka. A Lanciát közben mintha halálra ítélték volna.


Megtörtént, amiről korábban már írtunk: a Fiat kiegyezett a VEBA Trusttal, s az eddig az egészségbiztosítási alap kezében lévő durván 41,5 százalékos részvénycsomagot is megkaparintva kizárólagos tulajdonosa lett a Chryslernek. Az olasz cég évek óta többségi tulajdonosa az amerikai gyártónak, az üzletről Sergio Marchionne, a Fiat (és most már a Chrysler) ügyvezetője így nyilatkozott: "Az egységes tulajdonosi szerkezettel globális autógyártóvá válunk."


Hirdetés

Globálissá, már ami a Fiatot, főleg az Alfa Romeót, a Chryslert és még pár brandet illeti, ugyanakkor a Lancia szép lassan kimúlik. A konszern az Alfa fellendítésére összpontosít (a Fiattal szemben az Alfa - nevével, sportos imidzsével - sikeres lehet Amerikában és másutt is), a Lancia bezzeg a következő években már kizárólag Olaszországban lesz kapható, s vélhetően ott sem sokáig. Marchionne a Lancia Itáliába rekesztéséről és arról, hogy valószínűleg csak az Ypsilon marad meg a palettán, a La Repubblicának adott interjúban beszélt. A Lanciát 1906-ban alapították, 1969 óta része a Fiat-famíliának.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.29. at 14:28
    Permalink

    Nem csak autólegenda, hanem rengeteg szabadalom és fejlesztés.
    Önhordó karosszéria, szűk hengerszögű V motor (VR6), V6, független felfüggesztés, turbo+kompreszor egy motoron (1.4 TFSI), első gyártó Európában amely elektromos rendszerrel látta el az autót, rugalmas motortartó bakok stb stb

  • 2017.10.29. at 14:28
    Permalink

    Kár érte, nálam a”ha én gazdag lennék” toplistán rajta volt ettől a márkától egy új Delta. Lehet szarolaszozni, de több autólegenda származik tőlük, mint az árjáktól, vagy a jakuzáktól. Igaz , hogy 6 évente újra kell cserélni, na de milyen 6 év az!? Nem az ő hibájuk, hogy csórék vagyunk a megvételhez és a karbantartáshoz egyaránt.

Vélemény, hozzászólás?