Januártól csak 10 évesnél fiatalabb autóval lehet taxizni

Budapesten eddig sem lehetett 10 évnél idősebb autóval taxizni, januártól ez országos előírás

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Januártól országszerte csak 10 évesnél fiatalabb és klímás autóval lehet taxizni, miután lejár a 2015-ös kormányrendeletben meghatározott türelmi idő.


Bár a fővárosi taxirendelet eddig is kellően szigorú volt, januártól országszerte új előírásoknak kell megfelelniük a taxiknak. Az új előírások szerint 2018 elejétől taxiszolgáltatás csak két oldalon két-két ajtós, légkondicionált gépkocsival nyújtható. Az országos előírás szerint a 10 éves korhatár az Euro 3 környezetvédelmi besorolásba, illetve az elektromos motorral közlekedőkre vonatkozik, míg az Euro 4-es besorolású motorral felszereltek esetében csak 7 évnél fiatalabb gépkocsikra adhatnak ki új taxiengedélyt. Budapesten eddig is legalább Euro 4-es norma kellett, de januártól már legalább Euro 5-ös norma kell a fővárosi taxizáshoz. A januártól már nem megfelelő autók egy részét év közben "leszerelték", így a hétvégi csúcsidőszakokban hiány érezhető a piacon.
Hirdetés
Az autókra vonatkozó műszaki előírások között szerepel az is, hogy csak olyan autóval lehet taxizni, amely gumiabroncsainak teljes futófelületén eléri a három millimétert a mintázat magassága. Követelmény még, hogy minden üléséhez legyen biztonsági öv, első légzsák és ABS. Taxiengedély csakis balkormányos autókra adható ki, így kiesnek az Angliából olcsón behozható használt autók.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?