Tovább drágulnak a kötelező biztosítások

Díjnövekedést hozhat a kötelezőkampány

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ma hajnalra mind a 13 érintett biztosító meghirdette az év végi kgfb-kampányra vonatkozó tarifáit. A Netrisk.hu által elvégzett előzetes díjszámítások szerint tavalyhoz képest mintegy 8-10 százalékos díjemelkedés várható komoly szórással.


A csütörtök éjféli határidőig mind a 13 érintett biztosító meghirdette új kgfb-tarifáit az év végi kampányidőszakra, amelyben a forgalomban lévő gépjárművek több mint negyede érintett - 2010 óta már nem év végi, hanem a vásárláskori évforduló él az azóta kötött szerződésekre. A Netrisk.hu által elvégzett előzetes díjszámítások szerint tavalyhoz képest mintegy 8-10 százalékos díjemelkedés várható komoly szórással: egyes szegmensekben a tavalyihoz hasonló díjak várhatók, másutt akár 30 százalékot is meghaladó lesz a növekedés. A január elsejétől érvényes tarifák már péntek déltől elérhetők a piacvezető online biztosításközvetítő oldalán, az év végi fordulósok számára ajánlott egy kalkulálás.
Hirdetés
Az idei kötelezőkampányban találkozhatnak első ízben az autósok a díjba beépített biztosítási adóval, ezért a korábbi évektől eltérően mind a 13 biztosító új tarifát hirdetett. Idén mintegy 1,3 millió gépjármű, köztük közel 900 ezer személyautó üzembentartójáért folytatnak versenyt, melynek végére a Netrisk.hu becslése szerint várhatóan mintegy 150 ezer szerződést kötnek majd át.
Az első néhány ezer mintán lefuttatott próbaszámítások alapján

az új szerződések átlagdíja 25-26 ezer forint körül alakulhat majd, ami 8-10 százalékos növekedést jelent a tavalyi hasonló értékhez képest.

Ez némileg elmarad a piaci folyamatok által indokolható 10-15 százalékos becsült díjemelési mértéktől, ami azt mutatja, hogy a kgfb-piacán továbbra is erős a verseny a piaci szereplők között.
„Az idei díjtarifák az előző évekhez képest jelentősebb strukturális változást nem tartalmaznak, ugyanakkor látható, hogy egyes kockázatokat (például a balesetekhez kapcsolódó személyi sérülések növekvő költségeit) a biztosítók a magasabb díjakkal, és egyre újabb díjszorzókkal kénytelenek fedezni” – mutat rá Sebestyén László, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója. – „A nemzetközi forgalomban résztevő járművek mellett így jelentős többletdíjra számíthatnak a közúti személyszállításban részt vevő járművek, és idén először már személyautók esetében is ülésszám szerinti szorzóval számolnak egyes biztosítótársaságok.”
Minden eddiginél jobban megéri az éves díjat egy összegben és elektronikus módon befizetni: akár 25-30 százalékos díjelőny is elérhető a negyedéves csekkes befizetés választásához képest. A biztosítók emellett idén is jelentős együttkötési kedvezménnyel díjazzák, aki a kgfb-vel egy időben cascót vagy lakásbiztosítási szerződést is köt.
A jelenlegi szerződések jövő évi indexdíját a biztosítóknak az évforduló előtt legalább 50 nappal (év végi szerződés esetén tehát legkésőbb november 11-ig) kell eljuttatniuk az ügyfelekhez, akik – váltási szándék esetén - december elsejéig mondhatják fel jelenlegi szerződésüket. Számos probléma forrása volt a korábbiakban, ezért ismét fel kell rá hívni a figyelmet:

akik díjkedvezmény fejében az elektronikus kapcsolattartást választották, azok nem postai úton, hanem csupán e-mailben várhatják biztosítójuk díjértesítőjét.


A Netrisk.hu oldalain már péntek déltől elvégezhető az összes tarifát hirdető biztosító díjainak gyors összehasonlítása csakúgy, mint az ehhez kapcsolódó felmondási és szerződéskötési műveletek. Az év végi kampány főként azokat az autósokat érinti, akik 2010 előtt vásárolták járművüket. Fontos azonban tudni, hogy a kampány időszakában nem csupán a január elsejei, hanem az év vége közeledtével fokozatosan a januári, majd a februári évközi évfordulóval rendelkező autósok is kalkulálhatják a következő időszakra vonatkozó köteleződíjaikat.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2018.11.03. at 23:41
    Permalink

    ez se csökken sajnos, mert kurmányunknak kell a lóvé, meg a biztosítós haveroknak. az utak meg életveszélyesek, de azt meg ki nem sz.rja le ugye? meg életveszélyes kretének kerülnek volán mögé, az se érdekel senkit, csak fogyjon az autó, meg a benzin, meg fizessék a kötelező adókat.

Vélemény, hozzászólás?