Magyarországot is megszorongathatja az USA autóvámja

Egész Európa, de leginkább Magyarország szenvedné meg, ha bevezetik az új vámot

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az USA elnökének asztalán fekszik egy jelentés, amely szerint nemzetbiztonsági kockázatnak minősül a külföldi autó- és alkatrészimport. Emiatt Donald Trump mostantól bármikor bejelentheti autóipari vámok kivetését.


Amennyiben az Amerikai Egyesül Államok elnöke nemzetbiztonsági szempontból kockázatosnak véli a külföldi autó- és alkatrészimportot, akkor lehetősége nyílik egy 1962-es törvény értelmében, hogy egyoldalúan, egyeztetés nélkül 25 százalékos vámot vessen ki ezekre a termékekre. Márpedig Donald Trump jó ideje ezzel fenyegetőzik, ráadásul tavaly ugyanezt tette az acél- és alumíniumáruk esetében.
Hirdetés

A 25 százalékos védővám óriási érvágás lenne a német autógyártók körében, és Magyarországra is hatással lenne. A JP Morgan például tavaly egy elemzésében megmutatta, hogy az autóipar gazdaságon belül betöltött óriási szerepe miatt Magyarország lenne a legnagyobb vesztese a kelet-közép-európai országok közül annak, ha magasabb vámmal sújtanák az Európából az Egyesült Államokba érkező autókat. Öröm az ürömben, hogy az ágazat képviselete egy közleményben rámutatott, hogy a német gyártók és beszállítók jelentős munkaadók az USA-ban. Gyáraikban tavaly 118 ezer embert foglalkoztattak, ami 8000 fős növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Kiemelték még, hogy tavaly az amerikai német üzemekben 750 ezer járművet gyártottak, ami jóval több, mint az a 470 ezer autó, amit Németországból exportáltak. Kérdés, hogy ez mennyire lesz hatással a makacs amerikai elnökre.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2019.02.25. at 20:38
    Permalink

    “Az USA elnökének asztalán fekszik egy jelentés…”

    Szerintem az “asztalán”-t nyugodtan kihagyhatjuk a mondatból – így nyer igazán értelmet 😀

    • 2019.02.26. at 10:29
      Permalink

      Hihetetlen, mennyire egybites, csőlátású idiótát sikerült az amerikaiaknak megválasztani. Az orránál tovább nem lát. Nagyképű, arrogáns, nárcisztikus és ehhez társul az, hogy buta és sötét. Lehet, hogy egy üzleti birodalmat el tudott vezetni (sok okosabb emberrel vette magát körül), de egy akkora ország, mint az USA, nem egy cég.

Vélemény, hozzászólás?