Holdra lép a Suzuki

Egy holdjáró kifejlesztésében segédkezik a Suzuki

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A tokiói székhelyű ispace holdkutató vállalat munkáját segíti a Suzuki. Közös céljuk, hogy a világ első kereskedelmi holdexpedíciós programját sikerre vigyék.

Az ispace egy magán holdexpedíciós vállalat, amelynek célja, hogy az ember más égitesteken is megvesse a lábát és ebből persze profitáljon is. Valamint az ehhez szükséges, gyakran használható, alacsony költségű utazási platform alapjainak kialakítása. Első lépésként a Holdat célozzák, mindjárt két misszióval is. A Mission 1 névre keresztelt első küldetés egy 2021-re tervezett „puha landolás” lesz, a Mission 2 nevű, 2023-ra előirányzott második küldetés pedig egy holdjáró célba juttatása és felszíni expedíció. Az ispace leszállóegysége mindkét küldetés során másodlagos teherként utazik majd a SpaceX Falcon 9 rakétájával égi kísérőnkig. A fent említetten kívül a program további célja egy gyakran használható, alacsony költségű holdutazási platform alapjainak lefektetése.
Hirdetés
Na, de hogyan tud ebben részt venni a Suzuki? Például a gépjárművek teszteléséhez használt szakértelmével. A HAKUTO-R holdjáró megalkotását többek között a jármű lábaira szerelt lengéscsillapító rendszer, valamint a szerkezet egyéb fontos alkatrészeinek fejlesztésével segítheti a Suzuki. A HAKUTO-R űrhajónak a kilövési költségek csökkentése érdekében kis méretűnek és könnyűnek kell lennie, márpedig a Suzuki mestere a kicsi, könnyű, mégis biztonságos és megbízható autók gyártásának. Emellett a holdraszállási szimulációk és tesztek elemzésében is központi szerepet játszik majd gyár. A HAKUTO-R űrhajó tervezési munkálatainak támogatásával a Suzuki a Hold gazdaságának fejlődéséhez is hozzájárul. Az ispace tervei szerint ugyanis kiterjesztenék a földi gazdasági tevékenységeket a Holdra, hosszú távon pedig elindítanák az emberi faj világűrbeli terjeszkedését. Nagyon sci-finek hangzik a dolog, de nem a Suzuki az egyetlen autógyár, amely már a világűr felé tekint.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?