Így képzeli el a Bosch a közlekedés jövőjét

Érdekes tanulmányautó látványtervét mutatta meg a Bosch

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nem túl vérpezsdítőek a közelmúltban bemutatott konpceciók, amelyek az önvezető tömegközlekedési eszközök jövőjébe nyújtanak betekintést. A Bosch elképzelése viszont már első pillantásra is nagyon kényelmesnek tűnik.


Furcsa módon a Bosch és más gyártók is elég kevés személy szállítására tervezik a jövő tömegközlekedési eszközeit. Persze nem egy igazi busz a most szóban forgó jármű. Inkább egy kisbusz, vagy egyterű leszármazottja az IoT, mégis csak négy ülés található benne. Viszont, ha mindig „teltházzal” közlekedik, már akkor is jobb a kihasználtsága, mint sok 4-5 személyes autónak, amelyekben többnyire csak egy személy ül.

Ám lehet, hogy a Bosch önvezető buszocskája a kulcsa annak, hogy az emberek letegyék az autójukat? A maximális térkihasználás miatt ezek a koncepcióautók szinte mindig egyszerű téglalap alakúak. A Bosch azonban próbált egy kis fantáziát belecsempészni az ívesen formált fényszórókkal és sárvédőkkel, de összességében ez is csak egy téglalap, hatalmas üvegfelületekkel, amelyek a Bosch elmondása alapján amolyan HUD-ként is képesek működni, bár ez a képeken nem látszik.

Az utastér is minimalista, mégis kellemes hangulatot áraszt. Négy kényelmes fotelben helyezkedhetnek el az utasok, ebből kettő előtt kihajtható, érintőképernyő is található, amellyel a jármű infotainment rendszere kezelhető. Az egyik legérdekesebb megoldás viszont a kamerarendszer, ami észleli, ha egy utas valamit a járműben fejelt és értesíti őt okostelefonon keresztül. Ugyanezek a kamerák arra is használhatók, hogy felfedezzék a különböző utastéri szennyeződéseket, amelyeket így gyorsabban el tud távolítani az üzemeltető.
Hirdetés

Az elképzelések szerint ezek a kisbuszok igény szerint járnának (tehát nem menetrend szerint), szintén okostelefonról egy alkalmazással lehetne a legközelebbit elhívni. A Bosch számításai szerint így jelentősen csökkenhetne a városokban az autós forgalom. A kisbusz meghajtásáról nem közöltek információt, ám természetesen villanymotorral képzelik el a jövőt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?