Mosolygós önvezető autó lenne a megoldás?

Gesztusokkal jelezhetnének az önvezető autók

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Mostantól ránk mosolyoghat a szerencse. Emberi megoldás Svédországból, hogy a gyalogosok jobban megbízzanak az önvezető autókban.

A svéd Semcon nagyszerű megoldást talált ki az önvezető autók könnyebb elfogadtatására. A Smiling Car technológia, tulajdonképpen egy LED-fal, ami az önvezető autó orrán egy mosollyal jelezné a járókelők felé, hogy érzékeli őket és nyugodtan átkelhetnek az úton. Felmérésük szerint az emberek többségének fontos a szemkontaktus, amiről egy önvezető autó esetében természetesen nem beszélhetünk. Azt is megállapították, hogy a gyalogosok kevesebb mint fele bízik az önvezető autókban. Amerikában a megkérdezettek 15%-a érezné teljes biztonságban magát, ha egy ilyen autó előtt kellene elhaladnia. Még egy kisfilmet is készítettek, amiben önjárónak tettetnek egy autót és a reakciókat figyelik.
Hirdetés
„Manapság az önvezető autók a legvitatottabb téma az autósvilágban.” - mondja Karin Ecklund a Semcon egyik dizájnere. „Azonban az is fontos, hogy hogyan fognak ezek az autók kapcsolatot teremteni a rendszert nem használókkal. Az önvezető autóknak ismert jelekkel, a bizalom elnyerésével kell kommunikálniuk.” A svéd csapat szerint még több fejlesztéssel - mint például szemkövető vagy lézertechnológia - még jobb eredmények születhetnének, hiszen a fej és szem apró mozdulatai alapján a rendszer jobban megérthetné a gyalogosok terveit.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 01:24
    Permalink

    Semcon -alias mosolygós gyilkos és felforgató igaz az is, hogy ügyes cyberterroristák kezében az egyik leghatékonyabb mészáros lesz majd. Világhálón jól boldoguló terroristákból pedig most sincs hiány… DE ott vannak az autótolvajok is 1-2 szoftverrel, kütyüvel úgy elviszik a szerencsétlen autóját, hogy azt sem tudja kit hívjon!!! Akár úgy, hogy benne alszik, vagy épp kóma részeg összehányva s az autó totál másfele viszi mint ahova ő akarja, hogy vigye!!!:) Csak 1 kis emberrablással megbolondítva… Sok galibát, gyászt, veszteséget fognak még az önvezérlő járművek okozni. S úgy általában a túldigitalizálás… 26 évesen még reménykedni sem tudok, hogy ezt én már ne érjem meg… Anyáméknak meg a korosztályától még évekkel feljebbjáróknak még szerencséjük lesz. Keserű, de ez a helyzet. De rajtunk múlik, hagyjuk e, szabadjára engedjük-e az őrület algoritmusokba, programokba rejtett formáját!!!!!

  • 2017.10.28. at 01:24
    Permalink

    Csak ismételni tudom magam… Roppant káros, sok elemében beláthatatlan következményekkel jár, ha az emberi érzelmeket, hangulatjellemet elegyítjük a digitalizációval, a túlautomatizálással. Ez hosszútávra s -az eddigi tapasztalatok azt mutatják, rövid távra is igaz.-

    A technokrata barbár agyúaknak 1 számít: a szenzor/gép nem nyafog, nem sztrájkol,- bár a mi törvényeink égisze alatt nekünk sincs sok mozgásterünk e téren,- nem betegszik meg, nem kér több pénzt, kajaszünetet… stb Gusztustalan hozzáállás. Igaza van Bezzenev hozzászólónak is. Ez az emberiség végét eredményezi, s mire az illetékesek rájönnének már késő bánat, késő sár lesz a hamis oltár mélyén!!!

  • 2017.10.28. at 01:24
    Permalink

    Szerintem ,ha nem olyan ember ül a volán mögött az sem igazán fog ölni 🙂 Inkább szimplán csak a hülyéket kéne kilőni,helyettem ne vezessen egy autó.

  • 2017.10.28. at 01:24
    Permalink

    Ezek az önvezető autók több balesetet fognak okozni ha elterjednek, mint a felelőtlen emberek, ügyes számítógépes terroristáknak pedig tökéletes fegyverei lesznek, interneten keresztül irányítva. Majd erre az autógyártók is rájönnek, csak pár száz halott kell hozzá. Nem baj, majd az autó mosolyog hozzá…

  • 2017.10.28. at 01:24
    Permalink

    erről jutott is eszembe hirtelen, hogy mostanában a teszlák parkoláskor “ugranak” egy rendeset. csak a szerencsén múlott eddigieknél, hogy csak házfalba ütköztek és nem sétált arra egy gyerekes anyuka….persze, egy ideig ráfogják a júzerre, hogy milyen hülye, parkolásnál tövig nyomja a gázt…. :D:D:D de átlátszó kamu szöveg ez, istenem.

  • 2017.10.28. at 01:24
    Permalink

    jó idiótán néz ki…..ekkora debilséget. nem egy smile-tól lesz megbízható egy olyan dolog, amit emberek alkottak és képes a meghibásodásra…akár hány smile-t raknak ki, ha baja lesz akkor “vihogva” csapja el majd a gyalogkakukkot 😀

Vélemény, hozzászólás?