Új KRESZ helyett csak módosítások várhatók

Ha nem is sokkal, de azért egy kevéssel ésszerűbb lesz a közlekedés szabályzása. Egyszer...

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Kevesebb tábla lesz az utak mentén, biztonságosabbak és egyértelműbben értelmezhetők lesznek a forgalomirányító lámpák. Csak azt nem tudni, hogy mikortól.

Tavaly önálló munkabizottság alakult új, az immár 38 éve létező és azóta több mint 40 alkalommal módosított KRESZ teljes újraírására, ám azóta is a réges-régit tanulják a nebulók, s vizsgázni is az alapján kell. Hogy a szabályzás mennyire egyszerű, s mennyire közérthető, arra bizonyíték, hogy próbánk szerint a jogosítvánnyal rendelkező, több mint 30 fős mintacsoport tizede tudta csak helyesen kitölteni a tesztet. Az tehát aligha kétséges, hogy itt lenne az ideje egy új, egyszerűbb és életszerűbb, érthetőbb szabályzásnak, ám arról egyelőre nincsen hír. Helyette márciusban a KRESZ jobbá tételéhez gyűjtött ötleteket a szerintem.kormany.hu weboldal.
Később a beküldött javaslatokból 13 példára lehetett szavazni szintén az említett weboldalon. Érdekesség, hogy noha a Vezess.hu információi szerint a legtöbb javaslat a kerékpáros közlekedés, a KRESZ szabálysértési tételek és a parkolás kapcsán érkeztek, a szavazható 13 témakörbe azokból csupán a parkolási szabályok felülvizsgálata került bele. A végül KRESZ-módosításba szánt változtatások közé már az sem jutott be. A kormány közlése szerint három javaslat nyert, így várható, hogy a lámpák váltási idejét (a már több helyen itthon is látható módon) visszaszámlálás fogja jelezni, várható, hogy az utak mellé kihelyezett táblákat felülvizsgálják, s csak a legfontosabbakat hagyják kint annak érdekében, hogy a fölöslegesek ne vonják el a sofőrök figyelmét. E szemléletnek megfelelően nagyobb figyelmet kaphat az ideiglenesen kihelyezett táblák visszaszedése is. A leginkább üdvözítendő pedig talán az utolsó: a forgalomirányító lámpák kiegészítő jelzései a javaslat szerint végre nem egyik pillanatról a másikra fognak elaludni, s így váratlanul piros jelzést adni, hanem - külföldi gyakorlat szerint - villogással mutathatják majd jelzésük befejezésének közeledtét. Ez elvileg csak programozási kérdés, tehát új lámpák telepítése, szerelés nélkül is megoldható újítás, amely nagy mértékben fokozhatná a közlekedés biztonságát.
Hirdetés
Azt azonban csak remélni tudjuk, hogy a tervezett módosításokból hamarosan megvalósulók is lesznek, új vagy akár csak frissített KRESZ kiadása kapcsán ugyanis egyelőre semmilyen dátuminformáció nem látott még napvilágot.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.29. at 21:48
    Permalink

    Sőt, a villogó lámpa kevesebbet fogyaszt és a ki nem helyzett táblákkal együtt már egyszerűen “termelik” a pénzt!
    Ezt az összeget hozzáadva az 500 új traffipax által beszedendő összeghez, az autósok ismét szépen hozzájárulnak majd a költségvetéshez!
    Azonban lassan a kresz ügye is olyan megoldatlan lesz, mint a futbalé. 😉

  • 2017.10.29. at 21:48
    Permalink

    Azért érdekelne a többi javaslat tartalma, de már így látatlanban is fogadnék rá, hogy ez a három “nyertes” a legkevesebb anyagi ráfordításból megoldható a többihez képest. Mindegy, ez legalább kivételesen jó irányba mutat.

Vélemény, hozzászólás?