Mától éjszakai árammal is tölthetők a villanyautók

Ingyen parkolás Budapesten és olcsóbb otthoni töltés a villanyautóknak

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Budapesten mától egész évben, bárhol ingyen parkolhatunk a zöld rendszámot viselő villanyautókkal. Aki pedig letudja a szükséges adminisztrációt, az olcsóbban töltheti autóját otthon, mint eddig.

Az elektromos gépjármű üzembentartója vagy tulajdonosa mostantól "éjszakai árammal" is töltheti kocsiját - tartalmazza a nemzeti fejlesztési miniszternek a Magyar Közlönyben megjelent rendelete. Ezzel a kedvezménnyel is számolhatnak mától, meg persze a budapesti ingyenes parkolással a villanyautósok - igaz, utóbbi csak a zöld rendszámosokra vonatkozik. A kedvezményes tarifa sem jár alapból. Az alaprendelet szerint az A1 árszabás jelenti a normál tarifát, ezt automatikusan használhatta eddig is villanyautó töltésére bárki, hiszen alapból ilyen tarifával kapjuk magánemberként az áramot. Az A2 jelű tarifa az, amelyet a köznyelv éjszakai áramnak hív, de ma hivatalosan inkább völgyidőszakinak mondható, vezérelten akár napközben is adhat áramot. Külön mérőóra szükséges hozzá és csak fix fogyasztó lehet rajta, például vízmelegítő vagy immár villanyautó-töltő fali doboz. Utóbbi nem csak a bürokrácia miatt kell hozzá, hanem azért is, hogy a 8 órás éjszakai időszakban valóban tele tudjon töltődni az autó.
Hirdetés
A villanyautóhoz regisztrált A2-tarifa igény kapcsán a tulajdonosnak, illetve az üzembentartónak évente kell igazolnia az áramszolgáltatónál azt, hogy elektromos járművet használ/olyannal rendelkezik. Az A2 tarifa használatára külön szerződést kell kötni, amelyben szerepelnek az előbbi igazolás részletei is.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?