Olasz dínó – a Ferrari már dolgozik legkisebb modelljén

Ismét lesz V6-os Ferrari, vele feltámad a Dino név is

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az Alfa Romeo Giuliában már bemutatott 510 lóerős, duplaturbós V6-os motorral jönne az új kicsi Ferrari. A legendás Dino név is újjáéled.


A Ferrari 1966-ban jelentette meg a Dino 206 GT modelljét, ami a mára legendás, kisebb sportszéria első képviselője. A céglapító Enzo Ferrari fiatalon elhunyt fia becenevét kapta a sorozat. A Dinók 1976-ig, a 308-as átmárkázásáig nem is Ferrari név alatt készültek. A Dino név még egy dolgot jelöl a ferraris családi legendáriumban, az autóban használt eredetileg V6-os motorokat, amiket még az ötvenes években, a Forma-2-es versenyzéshez fejlesztettek ki. Dino volt a neve a Fiat valaha gyártott legszebb és legérdekesebb modelljének, nem véletlenül. A nyitott vagy kupékasztnival árult gran tursimo a középmotoros Ferrari Dinókkal szemben orrmotoros volt. Eredetileg azért fejlesztették ki, hogy az előírt homolgizáció teljesítéséhez a Fiat segítségével minél hamarabb legyártsanak 500 darab V6-os motort, a többi meg azóta már történelem.
Hirdetés


A Dino-sorozat jövőre lesz negyven éves, de a hagyományt folytató új modell állítólag csak 2018-ra lesz kész. A Ferrarit is tulajdonló Fiat Chrysler első embere, Sergio Marchionne megerősítette az újabb típus érkezését, szerinte a kérdés csak az, hogy mikor tud bemutatkozni. Az eddigi információk szerint a Dino a 458 Italia átdolgozásával létrejött, 488 GTB műszakai alapjait kapja meg, de attól eltérő, kisebb karosszériával és az Alfa Romeo Giulia QV-ből már ismert 510 lóerős, feltöltött V6-os motorral fog készülni. A motor Ferrari -fejlesztés, és a legújabban benyújtott szabadalmak szerint a továbbfejlesztése is tervben van. Elektromos turbófeltöltővel, hengerlekapcsolással kísérleteznek az olasz mérnökök. A Dino lenne a legkisebb és leggyengébb Ferrari, egyben a legolcsóbb is. Ára valahol 70 millió forint körül lesz.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?