66 éves a Jaguar XK, amit limitált szériával ünnepelnek

Jaguar XK66 néven mutatják be a túraautó ünnepi változatát

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Bár jövőre befejezik a gyártását, a Jaguar kevésbé sportos XK sorozatából kiad egy limitált szériát. Az XK66-tal a 66 évvel ezelőtt, 1948-ban bemutatott XK120-ról emlékezik meg a brit gyár.


Az XK jelenlegi generációja (X150) 2006-óta készül, azóta közel 60 ezret adtak el belőle, és nyáron fog leállni a gyártása. Üzemében a britek legújabb és legkisebb szedánja, az XE fog készülni, amivel a 3-as BMW és a Mercedes-Benz C-osztály ellenfelét állítja ki a Jaguar. A négyüléses XK közvetlen utódot egyelőre nem kap, a kupéra és kabrióra vágyó vevőket a tavaly bemutatott, sportosabb és csak kétüléses F-Type kupéja és kabriója felé terelik a bemutatótermekben.
Hirdetés


Az indiai tulajdonú, de máig hamisítatlanul brit gyártó tudja, mit jelent a múlt és az elődök. Az XK-ból is biztos lesz még egy búcsúszéria, de addig is egy változattal megemlékeztek az 1948-ban bemutatott XK120-asról. Az az autó történelmet írt, ahogy az utódok, mint az E-Type is. Közben persze sokat puhultak, finomodtak. Az XJS-re, vagy az XK8-ra már nehéz volt sportkocsiként nézni, ezen az XKR-rel szépítettek, de most vége lesz az XK sorozatnak.

Az XK66-ot 66 példányban, a ma is fontos piacnak számító Németországnak szánják. Itt eddig mintegy 6 ezer XK talált gazdára. A limitált verziót 385 lóerős 5,0 literes V8-as hajtja és kupéként, vagy a képeken szereplő kabrióként is megvehető lesz májustól. A brit versenyzöld szín mellett a Stratus hues nevű árnylat is elérhető hozzá, egyedi logók díszítik, krómozott a tükörháza, és polírozott 20 colos Orona könnyűfémfelniken gurul. Adaptív lámpával, tolatókamerával, guminyomás figyelővel és többfokozatú automata klímával az ára 99 380 euró kupéként, de nyitható tetővel 107 580, azaz 33,7 millió forint lesz. Az aktuális pletykák szerint az XK utódja 2017 előtt nem fog bemutatkozni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?