Cattani beájulna: Mitsubishi i-MiEV rendőrautó

Japán autókat kaptak az olasz zsaruk. Elektromosat

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az olasz katonai rendőrség 23 db Mitsubishi i-MiEV elektromos autót kapott. A carabinieri zéró emisszióval üldözheti a bűnt.


Nem járja, hogy csak a német zsaruknak legyen elektromos rendőrautójuk (vadiúj VW e-Golf), így hát az olaszok is kaptak majdnem két tucat, egészen pontosan 23 db Mitsubishi i-MiEV dodzsemet. Elnézést, nem is dodzsem ez, hanem egy jó kis városi zéróemissziós villanyverda - teszteltük mi is vagy 3 éve. Zajos siker nem lett, Európában a 2010 végi bevezetése óta mindösszesen 5590 példány kelt el belőle.
Hirdetés


Az elektromos Mitsubishiket a carabinieri, az idén 200 esztendős olasz katonai rendőrség használja majd - követve a japán, a hongkongi, a spanyol és a brit kollégák példáját. A Piedone vagy épp Cattani-féle legendás - és olasz - rendőrautókhoz képest kevésbé izgalmas, viszont annál környezetkímélőbb, maximum 150 km-es hatótávot biztosító, itthon alapáron 8,8 millió forintért megvásárolható i-MiEV-vel a nagyvárosok történelmi központjaiban, a szigeteken, valamint a 2015-ös milánói Expo zéróemissziós területein lehet majd összefutni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.29. at 03:15
    Permalink

    Az olaszok nagyon adnak a külsőségekre.

    A csendőrség volt mindig az elitalakulat, ők azok akik géppisztolyt és rendes autót is kapnak. Míg géppisztolyos pénzügyőrök csak puntókkal graszáltak, a Carabinierik rendszerint középkategóriás Alfákkal közlekedtek (156 majd 159), és nem sok sötétkét puntót láttam.

  • 2017.10.29. at 03:15
    Permalink

    Természetesen nem helyszínelő vagy elfogóautóként fogják rendszeresíteni, de a cikkben is benne van, hogy belvárosokban és a jövő évi milánói expó helyszínén fognak korzózni velük, olyan helyeken, ahonnan a nem elektromos autók ki vannak tiltva és ahol eddig többnyire gyalogosan vagy biciklivel tudták csak megoldani a járőrözést. Erre a feladatra pedig abszolút megfelelők.

    Tőlünk nyugatabbra (de már itt-ott nálunk is) nagyon elterjedtek a kerékpáros rendőrök is. Érdekes, hogy az ottani embereknek nem az az első benyomásuk erről, hogy röhejes, ez a kivagyiság csak itt nálunk divat, hogy a rendőr 4,5 méternél rövidebb autóban már nem is rendőr.

    Egyébként Olaszországban számtalan Smart Fourtwo-t is láttam már több városban a Polizia és a Carabinieri festésében egyaránt.

  • 2017.10.29. at 03:15
    Permalink

    Egyrészt egy ilyen kategóriájú autó sok feladat végrehajtására alkalmatlan. A legalapvetőbb, hogy gondot okozhat négy átlagos, vagy annál kicsit nagyobb férfiember szállítása, de két megtermettebb embernek is kényelkmetlen lehet elől. Ilyenkor az jut eszembe, amikor egyik haverom jópár éve a hugától kölcsönkérte a kis Polskit, hogy azzal menjünk meccsre. Négy férfi 🙂 Végig magunkon röhögtünk, és alig vártuk, hogy megtegyük azt a 15 km-t. Másrészt a cikkben is utalnak rá, hogy vicces, ha egy rendőr ilyenből száll ki. Pl. hogy nézne ki, ha Derrick nem egy 5-ösből szállna ki, hanem egy ilyenből.

  • 2017.10.29. at 03:15
    Permalink

    Az már régen rossz, ha nagy benzintemetőkkel tudja csak megvásárolni a tekintélyét a szerv az állampolgárok előtt.
    Vagy előtted a 4 általánost végzett barnalábú “bodzaszedőnek” nagyobb tekintélye van, csak mert A6-os Audival jár, mint mondjuk egy suzukis tanárembernek? Kétlem.

  • 2017.10.29. at 03:15
    Permalink

    “[i]Az olasz katonai rendőrség 23 db Mitsubishi i-MiEV elektromos autót kapott.[/i]”

    A katonai rendőrség a Polizia Militare. A Carabinieri pedig a csendőrség, ami bár hivatalosan a védelmi minisztérium alá tartozik, semmi köze a katonai rendőrséghez.

  • 2017.10.29. at 03:15
    Permalink

    Ez inkább viccesen fog hatni rendőrautóként, de komolynak semmiképpen sem tekinthető, megkockáztatom, hogy a rendőrség tekintélyét is csorbítja. Nyilvánvalóan csak olyan helyeken fogják használni, ahol a rendőr inkább csak “dísznek” van, vagy maximum útba igazítja az eltévedt túristákat. Komolyabb feladatokra egy ilyen autó semmiképpen nem alkalmas.

Vélemény, hozzászólás?