Életveszélyes a kulcs nélküli indítás?

Közel harminc halálesetet vezettek vissza a kulcs nélküli indításra

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Különös felmérést hozott nyilvánosságra az egyik amerikai napilap. Az adatok alapján életveszélyesnek titulálták a kulcs nélküli indítási rendszert, az ok banális.


A legtöbb modern kényelmi extráról nem is gondolnánk, hogy veszélyesek lehetnek, most épp a kulcs nélküli indításról derült ki, hogy halált is okozhat. Ez persze elég sarkos megfogalmazás. Ahhoz, hogy valaki belehaljon, leginkább saját ügyetlensége, nemtörődömsége szükséges. A New York Times cikke szerint 28 haláleset köthető ahhoz Amerikában, hogy az autók tulajdonosai egyszerűen elfelejtették leállítani autójukat, miután beálltak vele a garázsba, a kipufogógáz pedig elöntötte a lakást, a tulajdonosok pedig szénmonoxid mérgezést kaptak.
Hirdetés

A felmérés szerint az új autók közel fele kulcs nélküli indítással kerül forgalomba Amerikában, és a legtöbb márkánál nincs arra biztonsági szoftver, hogy az autó levegye a gyújtást, ha a sofőr kiszáll, vagy a kulcs nincs az autóban. A legtöbb Európai modellben léteznek ilyen korlátok, a Fordok például 30 perc után leállítják a motort, ha a kulcs ebben az időben nem volt az autóban. A BMW-k abban a pillanatban leveszik a gyújtást, ha a start-stop megállította a motort és a sofőr kinyitja az ajtót. A legtöbb autó nem is engedi bezárni magát kívülről, ha a gyújtás rajta maradt, bár ez magyarázható azzal, hogy a zárt garázsban kevesen zárják az autóikat. Ugyanakkor az automataváltós autók legtöbbje is újraindítja a start-stop által leállított motort, ha a válkart P-be toljuk, így az elég feltűnő kiszálláskor, hogy a motor jár.
További 50 sérüléssel járó esetet vezettek vissza ahhoz, hogy a motor járva maradt, vagy kiszállás után újra beindult, hogy esetleg a klímát működtetni tudja, illetve az akkumulátort ne merítsék le a bekapcsolva maradt multimédiák. A balesetek egy részénél maradandó agykárosodást mutattak ki a mérgezést szenvedetteknél, így az Államokban most keresik arra a megoldást, hogy mindegyik autóba kerüljön valamiféle biztonsági megoldás arra az esetre, ha a tulajdonosok nem állították volna le a motort.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?