Versenyautót épített villanyautójából a Renault

Már nem csak praktikus, vad is lehet a Renault Zoe, íme az e-Sport

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A 400 kilométeres hatótáv tavaly ősz óta elérhető a Renault Zoe esetén, most pedig megérkezett a Zoe e-Sport Concept versenyváltozat is.


Valódi méregzsákot faragott a legnépszerűbb európai villanyautónak számító Zoe háromajtósított változatából az idei Genfi Autószalonra a Renault. Gyakorlatilag a tavaly óta már 400 kilométeres hatótávval is elérhető Zoe és a Formula E bajnokságban három éve győztes e.dam házasításáról van szó. Az akkumulátorokkal együtt is csupán 1,46 tonnás karosszéria a valódi versenyautóéhoz hasonlóan karbonszálas műanyag, a bukócső kevlár. Az utastérbe két darab Recaro versenyülés került, a sofőr pedig 4 fokozatban tudja szabályozni a két villanymotorral dolgozó, összesen 460 lóerős és 640 (motoronként 320) Nm nyomatékot leadó hajtáslánc teljesítményét. A ZOE e-Sport koncepció brutális erejét mutatja, hogy a Formula E-ben a szabályok csupán 270 lóerőt engedélyeznek
Hirdetés

A versenyhangulat itt sem hiányzik: elektronikusan, pályától függően belőhető természetesen a tengelyenkénti nyomatékarány is, az elöl-hátul kettős keresztlengőkaros versenyfutómű 5 fokozatban szabályozható Öhlins lengéscsillapítókkal dolgozik. Ami viszont a leginkább beszédes, az a 3,2 másodperces 100 km/órára gyorsulás, illetve a 10 másodperc alatti 200 km/órára érés. A végsebesség 210 km/órára korlátozott, hogy az összesen 40, motoronként 20 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátorok egy versenyre elegendőek legyenek. Hatótáv-információ az e-Sport koncepció kapcsán nincs, de azt tudjuk, hogy ilyen kapacitással az utcai Zoe elvi hatótávja 400, a gyakorlati szintén bő 300 kilométer, azaz egy versenyt valóban végigfuthatna az emisszió- és zajmentes, ezért a motorsport eddigi világához mérten mindenképp fura verseny-Zoe. Hogy lesz-e belőle valaha valóság, az több mint kérdéses, vélhetően inkább csak a Zoe kvalitásainak és a márka Formula-E sikereinek ünneplésére született.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?