Egy újabb sarc: Budapestre is kellhet matrica

Matrica helyettesítheti a dugódíjat Budapesten?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Régóta tudjuk, hogy lesz dugódíj Budapesten, azt pedig még most sem, hogy mikortól, pontosan hol. Most viszont itt a legújabb hír: matrica válthatja, talán nem is olyan nagyon drága fajta.


Idén év eleje óta vehetünk megyénként is autópálya-matricákat. Elvileg a spórolásról szól a megyei rendszer, de a teljes ország területére szóló évesből is 27%-kal többet értékesített idén a Nemzeti Útdíj Szolgáltató idén, mint tavaly. Ráadásul szép számmal fogytak a megyei jogosultságok is. A fizetőssé tett autópálya-kivezetők kapcsán a Budapestieknek eddig is csaknem elkerülhetetlen volt a Pest megyei matrica megvásárlása, ami persze kényelmes is, mert így azért az agglomerációba is tovább autózhatnak pályán. Most viszont itt a hír az újabb matricáról, a Budapest-matricáról, ami a fővárosi dugódíjat válthatja majd ki - árulta el Tarlós István, Budapest főpolgármestere kéthetenként esedékes sajtótájékoztatóján.
Hirdetés

A városvezető (sokadszorra is) elmondta, hogy a dugódíj a főváros régről származó kötelezettsége az EU felé. De talán nem kell félnünk, lehet, hogy nem fog olyannyira fájni, mint azt eddig gondoltuk. A fővárosi kerületi polgármesterek és szakemberek kétlépcsős javaslatot dolgoztak ki: egy az egész fővárosra érvényes Budapest-matrica bevezetését, ami évente 5000 (havonta 450-500) Ft-ba kerülne, így évente 7-800 millió forintos bevételt hozna még akkor is, ha a budapesti lakosok számára nem lenne megfizetendő. Amennyiben rájuk is kivetik a sarcot, akkor máris 2-2,5 milliárd forintos bevételt adhat az új e-matrica. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy kombinált rendszerben gondolkoznak, amelyben a Budapest-matrica mellett a még nem körülírt szűkebb belvárosra egy további, még meg nem határozott mértékű díjat vezetnének be. Tarlós megjegyezte, hogy ha az állam is támogatja ennek bevezetését, akkor jogszabály-módosításra is szükség lesz.
Lehet tehát, hogy dugódíj helyett egy, illetve két újabb e-matrica kerül bevezetésre, ám azt még mindig nem tudni, hogy mikortól, hol, milyen áron adott lesz az akárhogyan is hívott úthasználati jogosultság. Kicsit félünk, hogy az évi 5000 forintos főváros-matrica túlzottan szép álom marad. És persze nagyon jó volna tudni, hogy mi lesz a belvárosi zóna határa, díja.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 13:04
    Permalink

    Ha már úgyis bevezetik -mert semmi sem akadályozza ebben őket-, akkor úgy lenne korrekt, ha teljesen elkülönülne a bel- és a külvárosi matrica. Tehát ahogy annak fizetnie kell aki kintről akar behajtani a belvárosba, ugyanúgy annak is fizetnie kelljen aki a külvárosba kíván behajtani a belvárosból. Azért az elég aljasság, hogy a külvárosból akkor is fizetni kell, ha beljebb megyek (belvárosi matrica), meg akkor is, ha kijjebb megyek (megyei matrica). Nem értem ezt a Tarlóst, megint azokat szívatja a legjobban akik hátán felkapaszkodott. Már elfelejtette, hogy honnan is jött?

    Ezt az “EU kötelezettség” dumát nem értem miért erőlteti ennyire, megmondta annó Demszky, hogy nincs minimál tarifa meghatározva, az EU az 1 ft-os éves díjat is elfogadja.

  • 2017.10.28. at 13:04
    Permalink

    Lehetne drágább is, túl sok a kocsiban egyedül ülő emberek száma, majd szépen átmásznak bkv-ra vagy robogóra ha sokallják.
    Ez ugyanaz mint az aug. 20adikai kirakodás. 2000Ft-os belépő, egy főnek a főtt kaja 3-5ezer Ft. Ennek ellenére teltház volt, ergo jövőre lehet emelni az árakat mégtovább. Dugódíjjal is ezt kell. Bevezetik x összeggel, majd ha még mindig sok a kocsi, növelik-növelik amíg a kívánt mennyiség nem lesz.
    A külső zónák parkolómennyiségét viszont sürgősen növelni kéne, mert nagyon kevés van, már régóta több szintes parkolóházaknak kéne állnia, és ez így nem feltétlen teszi lehetővé a kocsi mellőzését, mert nincs hova lerakni, viszont tényleg luxusnak tartom h minden egyes délelőtt 5ből 4kocsiban 1 ember van csak. Egyes vonalakon még délelőtt is csak félig vannak a buszok, simán felférne rá 20 kocsinyi ember. Hozzácsapnának egy kis járatsűrítést, már kb autók sem állnának a lámpáknál, csak hát ugye lassabb mint a kocsi, nem olyan kényelmes, és ott kell szívni néha a sok kettyóssal meg csövessel a buszon. Hát nem jó ez sehogy sem 😀

  • 2017.10.28. at 13:04
    Permalink

    A ’90-es évek fizetős parkolásának is csak az első hónapban volt a ‘célja’ a több szabad parkolóhely ‘teremtése’, szinte azonnal már csak a bevétel, a pótdíj behajtás milliárdos haveri üzletévé vált! Ez analóg módon működik a ‘dugódíjra’ és minden hasonlóra. Ahogy nem lett ettől több parkolóhely úgy nem lesz dugómentes közlekedés sem egy újabb sarctól! De ezzel mindenki tisztában van, mindkét oldalon.

  • 2017.10.28. at 13:04
    Permalink

    Szép álom??? Kinek az álma? Egész Budapest területére? Ezt is a Demszky találta ki ugye? Pont nem a forgalomcsillapítás a célja ha még a városszéli parkolókat sem lehet elérni ingyen, hogy az ember metróra vagy villamosra szálljon!

Vélemény, hozzászólás?