Rendszámmódosítás: búcsúzhatunk a matricáktól

Most nem a megyei rendszámok ötlete került elő, egyszerűsítés jön, megszűnhetnek az érvényesítők

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egyszerűsödő ügyintézést, a tanulókat támogató vizsgákat és a rendszámmatricák elhagyásával spórolást is ígér a Nemzeti Közlekedési Hatóság


Egyszerűsödik az ügyintézés a Nemzeti Közlekedési Hatáságnál is, jelentősen csökkennek az ügyfelek adminisztrációs terhei, és számos új, ügyfélbarát megoldás segíti majd az emberek kiszolgálását - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára. Tasó László példaként elmondta, hogy a jövőben illetékmentesen szerezhető meg az első gépjárművezetői engedély. A mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának pótlása pedig mentesül az igazgatási szolgáltatási díj alól. Az államtitkár elmondta: ezek az intézkedések részei a kormány bürokráciacsökkentő csomagjának, amelynek célja, hogy az ügyfelek számára az állami ügyintézés terhei csökkenjenek, az eljárások egyszerűbbé váljanak. A csomag hatásaként - állítása szerint - a hatósági szolgáltatások díjbevétele mintegy 10 milliárd forinttal mérséklődik. Az államtitkár beszámolt arról is, hogy az ügyfélbarát ügyintézés kialakítása előtt szakmai konzultációkat folytattak a leghatékonyabb módszerek alkalmazása érdekében. Hozzátette: szeretnék elérni például több vállalkozói tevékenység esetében, hogy a hatósági ügyintézési eljárás elektronikus úton történjen. Állítólag 2,5 milliárd forintot takaríthatnak meg a magyar emberek azzal, hogy megszüntetik a gépjárművek rendszámtábláján lévő környezetvédelmi, valamint a környezetvédelmi vizsgálatot jelző címke használatát. A matricák elhagyásával a velük kapcsolatos, autónként csak néhány száz forintos, összességében azonban mégis jelentős eljárási díj is megszűnik. A műszaki vizsga érvényességét a rendőrök rendszám alapján, online/rádiós lekérdezéssel fogják tudni ellenőrizni.
Győri Gyula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke elmondta: a hatóság működésének átalakítása mintegy három éve kezdődött a jogszerűség és a nemzeti érdek szem előtt tartásával. Az első komoly újítás a járműfenntartók jövő évben startoló térképes lekérdezője, mely a fogyasztói érdekeket védi. A közel 13 ezer adattal rendelkező adatbázisban bárki könnyen és kényelmesen megtalálhatja a hivatalos engedéllyel rendelkező cégeket, elkerülheti a megbízhatatlan szolgáltatókat, legyen az autó- vagy gumiszerviz.
Hirdetés
Közölték azt is, hogy az NKH a jövő évtől kétpéldányossá teszi a közúti járművezetők gyakorlati vizsgáztatásához előírt minősítő lapot egyes szaktanfolyami vizsgák esetében is. A sikertelenül vizsgázók hazavihetik a hibáikat jelölő dokumentumot, hogy oktatójukkal elemezzék, átgondolják a konkrét helyzeteket, szituációkat. Az intézkedéssel az indokolatlan panaszbejelentések, az ügyfél és intézmény közötti konfliktusos események száma mérsékelhető.
Januártól folytatódik a KRESZ kérdésbank megújítása is, amely immár videókat, mozgóképes elemeket is tartalmaz majd. A gépjárműves területeken már alkalmazott internetes vizsgára jelentkezés lehetősége a légügyi és hajózási szakterületen is megjelenik.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 22:51
    Permalink

    Lehet, akkor maradhatna a forgalmi, csak kilyukasztva, vagy valami hasonló, de akkor meg “túl sok” forgalmi lenne használatban, lenne alap a hamisításhoz. Amúgy ha a rendőr megnézi a forgalmit, ma már minden esetben a központi adatbázisban is ellenőrzik az autót, tulajdonost, biztosítást, stb. Szóval majdnem mindegy, hogy forgalmi vagy egy A/4-es lap van nálad.
    Majdnem mindegy is, de a szolgáltató állam valahol ott kezdődne, hogy ha van egy ügyed, akkor azzal csak egyszer kelljen jelentkezni a hatóságnál, az ügyintézés meg “menjen magától” a bürokrácia útvesztőiben és te időben és jól kapd meg a végeredményt.

  • 2017.10.28. at 22:51
    Permalink

    1. Miért kellene bárminek is ingyen lennie? (amúgy egy csomó dologért nem kell fizetni)
    2. A dolgok egyensúlyban vannak, de ez nem azt jelenti, hogy amit most eltörölnek, arra feltétlenül ki kell vetni mást. Ennek a forrása megképződhetett ezer másik irányból.
    3. Miért ne örülhetnénk? Szomorúan jobb élni?

  • 2017.10.28. at 22:51
    Permalink

    Ciki ez az ország? Miért lenne az? Nagyon szeretem a hazámat de ez nem jelenti azt, hogy vaknak kellene lennem.
    A 3 autóm pedig nem az ország miatt van.
    Egy hozzászólásban két ilyen ordas tévedést megfogalmazni nem kis teljesítmény, vagy olvasni nem tudsz, vagy a szövegértéssel vannak gondjaid.

    A gond inkább az, hogy az autókhoz is így állsz/álltok, mint ehhez a kérdéshez. Ha valamit kedvelsz, akkor annak mindent elnézel, bezzeg azzal, amit nem kedvelsz… Nálam ez nem így van. Amit kedvelek azzal is pont annyira kritikus vagyok. Olvasd figyelmesen, amiket írok és meg fogod érteni.

  • 2017.10.28. at 22:51
    Permalink

    Latom a nugatot nagyon ismerni veled. Csak egy kerdes neked: azt nem tudod hogy tolunk keletre hogy mennek a dolgok?
    Mert az latszik minden kommenteben hogy neked ciki ez az orszag ahol elsz, pedig allitolag 3 autod is van, szoval annyira nem mehet rosszul a szeker!

  • 2017.10.28. at 22:51
    Permalink

    Huhúúúúúú, tudod hány autót lopnának forgalmi nélkül, igazolással álcázva? Magyarországon sok minden nem úgy megy ám az emberek fejében, mint a szabálykövető nyugaton. Itt nagyon észnél kell lenni.

    Nézd meg az itt írogatókat. Soknak arra jár az agya, hogy valamit hogy lehet kikerülni, megúszni….
    De most ez pl. könnyebb lesz.

  • 2017.10.28. at 22:51
    Permalink

    Most akkor így megoldódott, igen, Pl. a matricát fel lehetne ragasztani már a vizsgabázison, a forgalmit bevonhatnák, az újat pedig postán kiküldenék (addig adnának egy igazolást, mint a jogsinál, személyinél). Ez lenne a polgárbarát, úgynevezett egykapus megoldás. De most változik a helyzet.

  • 2017.10.28. at 22:51
    Permalink

    Nem is a matrica – és annak ára – volt (vagyis még “van”) a gond önmagában, hanem a köré épített eljárásrend. Jelesül arra gondolok, hogy ha az embernek betelik a forgalmija, és úgy megy műszaki vizsgára akkor kap egy igazolást a vizsgáról, amivel elmehet az okmányirodába és majd ott az új forgalmiba – a csere kifizetése után – beírják a friss műszakit. És! A matricát is az okmányirodában kapja meg. Na de ehhez le kell szerelni a rendszámot és be kell vinni az okmányirodába. A feleségemnek eleve nem volt könnyű az okmányirodai ügyintézés két kisgyerekkel …. és akkor még kiküldték a parkolóba rendszámot szerelni………

  • 2017.10.28. at 22:51
    Permalink

    Alany:”A mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának pótlása” 🙂

    Tetszik, hogy ciklikusan visszatérünk egy korábbi megoldásra, jelesül amikor még nem volt matrica. Ez nevezzük ‘fejlődésnek’, de ténylegesen csak változtatási kényszer, mert az kell!

  • 2017.10.28. at 22:51
    Permalink

    Mátyás, ebben a mondatban nincs alany.
    [i]“A mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának pótlása pedig mentesül az igazgatási szolgáltatási alól”.[/i]

Vélemény, hozzászólás?