Ez az új megoldás a villanyautók biztonságos oltására?

Nem csak eloltották, de be is áztatták ezt a kigyulladt BMW-t

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egyelőre csak tapogatóznak a katesztrófavédők és tűzoltók az elektromos járművek biztonságos oltásával kapcsolatban. A holland tűzoltók most egy egészen egyedi megoldást alkalmaztak, ami úgy tűnik, beválhat.


Tudjuk nagyon is jól, hogy a tűzoltók dolga nem egyszerű. Egy közúti balesethez kiérkezve tudniuk kell, milyen típusú autóhoz hogyan nyúljanak hozzá, hol az akkumulátora az áramtalanításhoz, hol érdemes elkezdeni bontani a mentéshez. Az elektromos autók elterjedésével teljesen új megoldásokat kell kidolgozniuk ahhoz, hogy a sérült villanyautó akkumulátorát megfelelően biztosítsák, el tudják oltani. Erre még nincs bevett szokás és a sérült akkumulátor legnagyobb veszélye, hogy nem csak a balesetkor, de utána, akár napokkal is képes az öngyulladásra egy-egy sérült cella, erre már több példát is láthattunk. Most itt egy új megoldás, ami válasz lehet arra, hogyan biztosítsák az autót napokkal a baleset után is.
Hirdetés

A holland tűzoltókat egy BMW kereskedéshez hívták ki, ahol egy, a szalonban kiállított i8-as kupé kezdett el füstölni, majd kapott lángra. Hogy mitől, azt egyelőre nem részletezték, a lényeg az autó biztosítása volt. Eloltották, de ez nem jelentett teljes megoldást, egy vízzel és speciális kémiai szerekkel megtöltött konténerbe emelték, ahol az autót tetőig lepte a folyadék. Nem tudni, történ-e volna újra gyulladás, ha kint hagyják, de így 24 óra elteltével sem volt következménye az apró tűznek. A vizes fürdő megoldást jelenthet a villanyautók biztonságos oltásához, igaz komoly felszerelés bővítés szükséges hozzá, de ha több oltásnál is beválik, hamar elterjedhet a holland villanyautóoltási technika.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2019.04.01. at 17:31
    Permalink

    Ha így is totálkáros lett akkor nem mindegy hogy elég vagy….
    És a nagy kapacitású akku ha vízbe kerül az nem okoz zárlatot a pólusok között??
    Netán felrobban?

    • 2019.04.02. at 08:54
      Permalink

      Ott kezdődik a probléma, hogy “nem tudni” mitől gyulladt ki. Ez amolyan kísérlet jellegű volt inkább, meg BMW reklám. Nagyon fogyasztói társadalomban élünk…

Vélemény, hozzászólás?