Iroda, szalon vagy lakás? Új lakókocsik az Airstreamtől

Nyaraljon úgy, mint a sztárok: lakókocsiban

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az augusztus eleji düsseldorfi Caravan-Salonon két újdonságát mutatta be a világ egyik legrégebbi és leghíresebb lakókocsi-gyártója, az amerikai Airstream. A 604-es kompakt méreteivel és könnyű tömegével, a Studio 684-es pedig mozgó irodaként hódít.


Amerikában és az egész világon alakultak airstreamer közösségek, akik immár több tízmillió kilométert tettek meg maguk után húzva házaikat. Számos világsztár használja az Airstream lakókocsijait: Johnny Depp, Rita Wilson, Adrian Brody, Diablo Cody, Steve Carrell, Colin Farrell, Matthew McConaughey, Sean Penn, Brad Pitt, Denzel Washington, Sandra Bullock, Matthew Modine, Kate Pierson (B52's), David Duchovny, Tim Burton, Lenny Kravitz, Billy Joe Armstrong (Green Day), John Mellencamp, Eddie Vedder, Brian Johnson (AC/DC), Európában George Michael, Hugh Grant és Geri Halliwell (Spice Girls). Tom Hanks a feleségétől, Sandra Bullock akkori férjétől, a motorépítő Jesse Jamestől kapta. Matthew McConaughey egy ilyennel népszerűsítette 2005-ös Szahara című filmjét, de évekig lakott egy 28 lábas Airstream lakókocsiban Malibuban, amíg talált magának egy akkora házat, ahol elfért mindhárom lakókocsija.
A sztárok mellett a filmesek is előszeretettel alkalmazzák az egyedi formájú alumínium lakókocsikat. Donald Trump milliárdos valóságshowjában, de többek között a Charlie angyalaiban, az Arizónai álmodozókban, a Függetlenség napjában is szerepet kaptak a járművek. Nem kerülte el a politika sem, 1955-ben a nevadai sivatagban tartott kísérleti atomrobbantások során is ilyet használt az amerikai védelmi minisztérium. John F. Kennedy amerikai elnök mobil irodaként lakta új-mexikói látogatása idején. Neil Armstrong és az Apollo 11 hőseit három hétre ilyen lakókocsiba zárták karanténba, miután visszatértek a Holdról. Akkor is az Airstream vendégszeretetét élvezték, amikor Richard Nixon akkori elnök felkereste őket és gratulált nekik. George Bush felesége, Laura ilyennel utazott férje afganisztáni látogatására, de airstreamerkedett már Dick Cheny és Joe Biden alelnök, akárcsak valamennyi asztronauta, mert a NASA ilyenekkel közelíti meg a kilövőállomásokat. Egy dél-afrikai szálloda-komplexum hatalmas kertjébe hetet telepítettek, amelyeket jó pénzért kiadnak a gazdag vendégeknek, akik álpiknikezhetnek az áltermészetben.
Hirdetés
Visszatérve az idei újdonságokra, az európai szabványok alapján Nagy-Britanniában épített modellek közül a cég idén a 684 Studio és a 604 változatokat dobta piacra. Előbbi egy 2,5 méter széles kész mozgó iroda, amelynek hatalmas íróasztala könnyed mozdulattal öt perc alatt (szerszámok nélkül) franciaággyá változtatható át. Irodaként tárgyalásokra is alkalmas, sőt bizalmas eszmecserékre külön fülke is rendelkezésre áll, a kocsinak elöl és hátul is van ajtaja. Lehetőség van további fekvőhelyek kialakítására is. Hossza 8,25 méter (belső méret 6,8 méter), üres tömege 2099 kilogramm, megengedett legnagyobb tömege 2,5-2,7 tonna, maximális belmagassága 1,99 méter. A főzőfülkés, fürdőszobás lakókocsi alapára Németországban 83 585 euró (25 millió forint).
A 604-es változat kisebb, csak 7,6 méter a külső és 6 méter a belső hossza, szélessége 2,29 méter amely ideális otthont teremt négy személynek és európai mércével mérve kompakt szabadidő-autókkal, de akár személyautóval is vontatható (összkerékhajtás kívánatos). A kéttengelyes 604-es alapfelszereltsége dupla ágyat, L alakú ülőalkalmatosságot és zuhanyfülkés fürdőszobát kínál. Üres tömege 1750 kilogramm. Megengedett legnagyobb tömege 2-2,1 tonna. A fürdőajtó 90 fokra nyitásával öltöző, alvó, fürdő kuckót választhatunk le.
Alapára 69 800 euró (20 millió forint), fűtését a svéd Alde szállítja, kerámia WC-je Thetford gyártmány, nagy méretű hűtőszekrényében fagyasztó is helyet kapott, a hátulról megközelíthető lakókocsit sok ablak teszi világossá.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?