Szentgotthárd az Opel legjelentősebb motorgyára

Rekord termeléssel dolgozott tavaly az Opel hazánkban

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Tavaly rekordot döntött a szentgotthárdi Opel gyár termelése, idén hasonló számok és új modellek sora várható; 4 évre nőtt az Opel garanciája.


Ahogyan arról már beszámoltunk, a hazai autópiacon tavaly nem tudta megtartani 2012 óta őrzött - a személyautók körében - vezető pozícióját az Opel. Mind a személyautós, mind a kishaszonjárművekkel összesített listán a harmadik helyre került, ám miként azt Koncz Gábortól, az Opel Magyarország ügyvezető igazgatójától megtudtuk, a kép azért árnyaltabb. Tavaly ugyanis nem csak az autópiac, a reexport is növekedett, s a forgalomból kivont járművek figyelembe vételével számított tényleges hazai statisztika az Opel esetében nagyobb piaci részesedést és második helyezést is jelent mind a személyautó piacon, mind pedig összeladásokban. Fontos megjegyezni, hogy a pénzügyi válság, 2009 óta tavaly talált a legtöbb Opel gazdára hazánkban, összesen 10 536 darab.
Egyértelmű rekord évet zárt az Opel Szentgotthárdon, az ottani motorgyár nem csak az Opel, a General Motors legjelentősebb európai motorgyára is. Tavaly közel 630 ezer motor készült ott, ami 23 százalékkal több, mint eddig bármikor (érdekesség: tavalyig 1999-ben és 2015-ben gyártotta szinte darabra megegyezően a legtöbb motort Szentgotthárd - ez a szám mindkét esztendőben 511 800 körül volt). A tavalyi volumen meghatározó része, több, mint 470 ezer motor a legkorszerűbb technológiát felvonultató Flex gyárból került ki, de a régebbi, úgynevezett Family 1 üzemben is közel 158 ezer motor készült. Az Opel Szentgotthárd üzeméből kerül ki az Év Autója Astra valamennyi motorja, és minden más Opel személyautóba is készülnek motorok a gyárban. Ennek megfelelően nagyon sokféle motorváltozatot állítanak elő: a Flex üzemben például 38 motorvariáns jön le a sorokról. Az idei évben a tavalyiakhoz hasonló számokat céloz az Opel Szentgotthárdon, egyebek mellett két jubileummal: februárban várható a kilencmilliomodik szentgotthárdi motor, majd nem sokkal később az egymilliomodik Flex motor következik, márciusban pedig 25 éves lesz az első Szentgotthárdon gyártott Astra. A több mint 2000 főnek munkát adó üzem rend szerint meg is fogja ünnepelni az összes alkalmat.
Hirdetés
Idén az értékesítése terén is újult erőt vár az Opel, tavaly ugyanis probléma volt az Astra Sports Tourer és a frissítésen átesett Mokka X korlátozott elérhetősége. Ezek idén már gond nélkül érkeznek, továbbá jön több újdonság is. Mind közül a legfontosabb lesz az új Insignia, illetve két crossover is. A kisebb Crossland X, amely a Merivát váltja, már nyáron itt lesz, a nagyobb Grandland X az év vége felé érkezik, mellette megmarad a kínálatban az Opel népszerű hétülésese, a Zafira. Az újdonságok sorát a Vivaro ősszel debütáló exkluzív, személyautós változata egészíti ki, az Ampera-e azonban csak jövőre fog megérkezni a magyar piacra.
Van azonban még egy komoly újítás, a garanciahosszabbítás: bevezetésre kerül az Opel Flexcare, ami hazai szolgáltatás, a 2 éves gyári garancián túl az itthon eladott új Opelekhez 4 éves korig/120 ezer kilométerig élő, a gyárival teljesen megegyező garanciát jelent, ráadásul 5 évig/200 000 kilométerig hosszabbítható is. Koncz Gábor hozzátette: „Ez is segíthet abban, hogy tovább növekedjünk, hogy 2017-ben ismét dobogós helyen végezzünk az értékesítésben – mint az elmúlt több mint negyed században mindig – és hogy az Opel tovább erősítse pozícióját, mint a legnépszerűbb magyar márka, amiből közel félmillió fut a hazai utakon.”
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?