Újabb változás várható a rendszámok kapcsán

Rendszámot kaphatnak a robogók, változhat a zöld rendszám szabályozása is

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Már több mint 1500 autó fut zöld rendszámmal, egy részük elveszítheti azt a jövőben, míg a kismotorokra előírná az azonosítót a Nemzetgazdasági Minisztérium.


A Világgazdaság úgy értesült a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, hogy várhatóan szűkülni fog a zöld rendszámra jogosult autók köre. A zöld rendszám 2015 szeptemberi bevezetése óta már több mint 1500 (zömében plug-in hibrid) személyautó kapott ilyen plakettet, ám a szaktárca érvelése szerint „a technológia fejlődése miatt indokolt bizonyos módosítások bevezetése”. A tisztán elektromos autók esetében aligha módosul a jogosultság, ám a nagyobb károsanyag-kibocsátású hibridek kiszűrése érdekében várhatóan növelik az elvárt hatótávolságot vagy bevezetik a kilométerenkénti szén-dioxid-kibocsátás felső küszöbértékét.
Hirdetés
Egyelőre nincs meg a pontos szabályzás, azt viszont már tudni lehet, hogy a jelenleg zöld rendszámmal futó plug-in hibridek a jövőben csak akkor tarthatják majd meg megkülönböztető jelzésüket, ha a soron következő műszaki vizsgán az éppen akkor hatályos rendelkezés szerint is megfelelnek a zöld rendszám kritériumainak. Jelenleg, illetve a zöld rendszám bevezetése óta a tisztán elektromos (5E környezetvédelmi osztályba tartozó) modellek mellett a legalább 25 kilométeres emissziómentes hatótávot tudó plug-in hibridek (5P), továbbá a saját akkumulátorukkal legalább 50 kilométer megtételére képes hatótávnövelős villanyautók (5Z) kaphatnak zöld rendszámot, mellyel felmentés jár a regisztrációs adó megfizetése, a vagyonszerzési illeték, a gépjármű- és a cégautóadó alól, de még ennél is nagyobb kényelmi tényező, hogy zöld rendszámmal a legtöbb nagyvárosban ingyenes a parkolás.
Nem csak meglévő rendszámok kapcsán hozna változást a szaktárca, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) régóta hangoztatott kérését meghallgatva újat is hozna, nevezetesen a robogók (szaknyelven segédmotoros kerékpárok) számára. Jelenleg ugyanis az 50 cm3-nél kisebb motorral szerelt két- és háromkerekű kerékpárok hatósági engedély és hatósági jelzés nélkül, azonosíthatatlanul és ellenőrizetlen műszaki állapotban vesznek részt a közlekedésben. Az MGE korábbi becslése szerint mintegy hatszázezer jármű lehet érintett, többségük 10 év feletti. Mivel esetükben a rendszámozás jelentős, a motorkerékpár értékéhez képest aránytalanul magas költséget jelentene, a tervekben szerepel egy egyszerűsített, költségtakarékosabb azonosítórendszer kidolgozása, melynek részletei azonban egyelőre nem ismertek.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.27. at 22:42
    Permalink

    Technikailag messziről, több szempontból ordít, ha nem 50 ccm-es segédmotort használ az illető. Ezt csak az nem látja, aki nem akarja, vagy totál műszaki analfabéta. A dolog sokkal összetettebb annál, minthogy egyszerű henger-dugattyú cserével korrigálni lehetne a különbséget. Ha ugyanúgy időszakos műszaki vizsgának akarják alávetni a segédmotorokat is, mint nagyobb társait, ott aztán hivatalosan is egyből kiderül, mit használ segédmotorként. Azért óriási szembetűnő különbség van mechanikai elemek méretezésben is, a hengeren-dugattyún túlmenően a segédmotor, és a 125 ccm-es kismotor között! Egy segédmotor max. sebessége 45 km/h, erre a 2,5-4 LE-re van méretezve a hajtáslánc, még egy 125-ös tömegmotor esetében ma akár 120 km/h is a végsebesség, ami alapvetően erősebb méretezésű hajtásláncot igényel. Nagyon nem egy kategória! Az esetleg szerencsés engedmény lehetne, hogy a B kategóriás jogosítvánnyal lehessen vezetni 125 ccm-es motorkerékpárt.

  • 2017.10.27. at 22:42
    Permalink

    A segédmotorként használt nagyobb köbcentis gépeket soha nem foglyák tudni kisztürni egy ilyen felesleges húzással, mert húsz perc egy henger és dugó csere rajta és nincs is rá szerintem szükség inkább emelnék meg a ccm határt hogy a 125 is legyen smkp.

  • 2017.10.27. at 22:42
    Permalink

    A segédmotorként használt nagyobb köbcentis gépeket soha nem foglyák tudni kisztürni egy ilyen felesleges húzással, mert húsz perc egy henger és dugó csere rajta és nincs is rá szerintem szükség inkább emelnék meg a ccm határt hogy a 125 is legyen smkp.

  • 2017.10.27. at 22:42
    Permalink

    [i]“a szaktárca érvelése szerint „a technológia fejlődése miatt indokolt bizonyos módosítások bevezetése””[/i]

    LOL! 🙂 Ezeknek a végtelenül tehetségtelen, kontár minyonoknak pontosan ugyanolyan fényév vastagságú bőr van a pofáján mint amikor a kollégáik néhány éve gondos és alapos mérlegelés után képesek voltak olyan törvényjavaslatot benyújtani ami havi néhány ezer forintos internetszolgáltatói bevétel után havi akár sok tucat millió forntos adót írt volna elő a szolgáltatók számára, vagy amikor világszenzációként képesek voltak a településeket elkerülő bizonyos útszakaszokat is fizetőssé tenni, vagy amikor az álkörnyezetvédő köztársasági elnök makogva aláírta a napelemek további megadóztatásáról szóló szennytörvényt és még hosszan lehetne sorolni a kontraszelektáltakból összekapart “szaktárcák” hajmeresztő ámokfutását.
    Szóval a technológiai fejlődés miatt kell a zöld rendszámokra való jogosultság szabályait változtatni? 🙂 Tessék mondani, 2015 szeptembere óta milyen technológiai fejlődés ment végbe a PHEV-ek területén? 😉 B+ aki ilyen elmebeteg baromságot képes kitolni magából azt nem hogy a “szaktárcánál” nem lenne szabad alkalmazni de még egy nyilvános klotyóban sem annak a kipucolására.
    Nem lenne korrektebb beismerni, hogy az elképesztő mértékű hozzá nem értésükből adódó totális inkompetenciájuk miatt hoztak 2015-ben olyan agyhalott szabályt, ami a PHEV-eket egy kalap alá vette a BEV-ekkel a zöld rendszámra való jogosultság tekintetében? Nemhogy ez lenne a korrektebb, hanem ez lenne az egyetlen elfogadható lépés, de hát ehhez korrekt és hozzáértő embereknek kellene lenniük a helyükön, de pont ez a kettő feltétel biztosan nem teljesül ebben az esetben. Ehelyett megkapjuk a süket mellédumálást és a mocskos hazudozást, ráadásul úgy, hogy mindezt mi fizetjük.

  • 2017.10.27. at 22:42
    Permalink

    Tuti, hogy nem fogják csak a biztosítókra bíznia dolgot és lesz valamilyen hatósági csavar is a dologban, mert szerintem ezzel a húzással a papír nélküli 80-as 125-ös motorokat is ki szeretnék szűrni a forgalomból.

  • 2017.10.27. at 22:42
    Permalink

    A robogóknál miért nem lehet ezt az azonosítót a biztosításhoz kötni? Kemény dolog lesz egy emberemlékezet óta nyilvántartásba nem vett járműállományt nyilvántartásba venni. A robogók 90%-ról szerintem még csak normális adásvételi sincs. Kíváncsi leszek ezt is milyen állat módjára fogják megoldani.

Vélemény, hozzászólás?