Örömhír az autógázosoknak

Ritkulhat az autógáz-tartályok ellenőrzési ciklusa

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A jövőben ritkábban kell ellenőriztetni az autógáz-tartályokat - amennyiben elfogadásra kerül az erről szóló rendeletmódosítás.


Minap írtunk a gázautózásról, az átalakításról. Miként abban az anyagban is olvasható, műszaki vizsga előtt gázszemlét is kell csináltatni, továbbá a tartályoknak érvényességi, ellenőrzési (nyomáspróba) ciklusa is van. A jelenlegi szabályzás szerint a gáztartályokat 3 évente kell ellenőriztetni, a jövőben ez az időszak azonban 4 évre módosulhat, miként azt az MTI írja, a nemzetgazdasági miniszter erről szóló rendeletének tervezete a kormány honlapján jelent meg. Az autógáz-tartályok élettartamát a gyártó határozza meg, de természetesen van törvényi szabályzás is, hogy mennyi lehet az maximálisan. Jelenleg a cseppfolyós gázoknál legfeljebb 15 év, míg sűrített földgáznál és az egyéb gázoknál 20 év a plafon. Az új javaslat egységesen 20 évet állapít meg.
Hirdetés
Komolyabb vizsgálat nélkül azonban nem szolgálhat két évtizedet egy tartály. A tervezet minden gázfajtánál 10 évig engedi meg a használati idő csupán ellenőrzés általi hosszabbítását. A gyártástól számított 10. év lejárta előtt minden tartálynál szerkezeti és szilárdsági ellenőrzést kell végezni. Amennyiben megfelel a tartály a követelményeknek, úgy még további 10 évig használható.
A négyévenkénti ellenőrzés szemrevételezéssel történik és így kell elvégezni a baleset utáni ellenőrzést is. A hatósági ellenőr acél beütő bélyegzővel tanúsítja a vizsgálatot és a tartályon jelzi a használhatóság idejét is. Ebben az esetben a hatósági feladatokat elsőfokon az illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal mérésügyi és műszaki biztonsági hatósága, másodfokon pedig - országos illetékességgel - a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal látja el.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.29. at 00:32
    Permalink

    Nekem ez az egész magas, de szerintem nektek is! 🙂 Az én lpg tartályaimat senki nem ellenőrizgette 3 évente se kamu rátekintéssel, se sehogy. Mindenesetre ha mostantól majd 4 évente akarja az valóban határtalan örömhír lenne! Faszán alapozgatják a következő jövedéki adó, vagy nevezzük ahogy akarjuk lehúzás történetét.

Vélemény, hozzászólás?