Alonso hibrid Toyotáját 30 órás teszten vizsgáztatták

Semmit nem bíz a véletlenre a Toyota WEC-csapata

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A WEC szezon kezdete előtti hivatalos teszten a csapatok 30 órát kaptak, hogy kipróbálják versenyautóikat, akár éjszakai körülmények között is. A Toyota gépe ezzel a teszttel együtt már 21 ezer kilométert tett meg hiba nélkül.


Kemény megmérettetés vár a Toyotára a WEC-sorozatban, illetve a Le Mans-i 24 órás versenyen, annak ellenére, hogy egyedül indul gyári istállóként az LMP1 kategóriában. A TS050 HYBRID versenyautóknak ugyanis olyan LMP1 riválisok ellen kell küzdeniük a győzelemért, akik 69 százalékkal több üzemanyag-energiával számolhatnak. Az idei szezon új szabályai a hibrid technikát nem alkalmazó privát LMP1 csapatoknak körönként 210,9 MJ felhasználását engedélyezik Le Mans-ban. A TS050 HYBRID számára viszont csak 124,9 MJ engedélyezett, 8 MJ hibrid elektromos energiával kiegészítve. Míg a TS050 HYBRID-ek számára az üzemanyag-átfolyást is 80 kg/órára korlátozták, addig a vetélytársak nem hibrid autóinál 110 kg/óra ez az érték, és ezen felül még a tömegük is kevesebb lehet 45 kilogrammal.
Hirdetés

Persze a Toyota nem ijed meg ettől a kihívástól. A TS050 HYBRID tavaly a valaha volt leggyorsabb köridőt érte el Le Mans-ban, és 35 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyasztott, mint a 2012-es WEC bemutatkozása idején. Az 1000 lóerős hibrid elektromos hajtásláncot a megbízhatóság érdekében módosították idénre, de az autó többi része nagyobbrészt ugyanolyan, mint a 2017-es gép, amely tavaly sorozatban három győzelmet aratott. Emellett optimalizálták a karosszériát és a 2018-as autóban egy Gentex hátsó kamera is helyet kapott, amelynek képe a műszerfalon elhelyezett képernyőn látható.

Az új versenyautót már ki is próbálták a hagyományosnak számító „prológon” a Paul Ricard versenypályán. Itt az egész mezőny 30 órát kapott, hogy kipróbálja a versenyautót, amellyel a bajnokságba benevezett. A Toyota sikerrel teljesítette a tesztet, nappali és éjjeli etapokat is futottak, szimulálva a Le Mans-i 24 órás versenyen várható körülményeket. A csapat újonnan igazolt versenyzője, Fernando Alonso már alig várja, hogy versenyezhessen végre az autóval: „A világ legjobb pályáin – mint például a Le Mans-i – versenyezni egy csúcs csapattal, mint a Toyota, igazi megtiszteltetés és egy álom valóra válása számomra. A kocsi lenyűgöző, nagyon különleges. Az a műszaki tartalom, ami az LMP1-es autókban megbújik, néhány éve még elképzelhetetlen volt. A csapat Le Mans-ban és a WEC-n szerzett tapasztalata alapján a teljesítmény rendben lesz. Szerintem jó csapatban vagyok jó helyen. Nagyon izgatott vagyok, alig várom júniust” – nyilatkozta a kétszeres Formula 1 bajnok.

„A korábbi évekkel ellentétben a 2018-as fejlesztések kisebb mértékűek. A hajtáslánc megbízhatóságának fokozása mellett javítottunk a hűtésen, és a 2017-es homologizáció keretein belül fejlesztettük a karosszériát is. Teljesítmény tekintetében az autónk már az elmúlt négy évben is elég gyors és megbízható volt ahhoz, hogy három alkalommal képes legyen megszerezni a győzelmet Le Mans-ban. Azonban mind a három alkalommal lecsúsztunk a győzelemről, és ez ellen tenni kell valamit. Le Mans-ban a versenykörülményeinek 30-40 százaléka befolyásolhatatlan; ez a szép és ez a szörnyű is ebben a versenyben. Úgyhogy jelentős mértékben változtattunk az előkészületeinken, és olyan dolgokra koncentrálunk, amelyek nem szokványosak. Mindig van hova fejlődni a céljaink elérése érdekében.” – árulta el Pascal Vasselon, műszaki igazgató.
A WEC szezon kezdetére már nem kell sokat várni, május harmadikán kezdődik a belgiumi Spa-Francorchamps pályán.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2018.04.16. at 09:21
    Permalink

    “Kemény megmérettetés …. egyedül indul gyári istállóként az LMP1 kategóriában.”

    Ez összefoglalja a lényeget. 🙂
    Le Mans 2017: 1. Porsche 2-7. LMP2-esek körhátrányban. 8. Toyota.

    Jól teszik ha tesztelnek 🙂

    • 2018.04.16. at 12:27
      Permalink

      A lényeg pont az általad kiemelt rész után következik. A többi LMP1-es géphez képest a Toyotára szigorúbb szabályok vonatkoznak az energiafelhasználás terén. Ezért meggyűlhet a bajuk a kategóriatársakkal. És valóban, a Le Mans-i 24 órás okozhat meglepetést, akár még egy LMP2 győzelmet is. 🙂

Vélemény, hozzászólás?