Négy ajtaja van és nagyon menő – Kia Stinger

Stinger néven, négyajtós karosszériával debütált a Kia GT-je

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Tudtuk, hogy jön, tudtuk, hogy minden idők legfürgébb Kia modellje lesz a Stinger, neve mellett azonban az is meglepetés, hogy a kupé négyajtós karosszériát kap.


Egy ideje tudjuk már, hogy 5,1 másodperces 100 km/órára gyorsulással érkezik a Kia új GT-je, amit inkább utazóautónak, semmint kemény sportautónak aposztrofált a gyár. A Detroiti Autószalonon be is mutatkozott a Stinger, ami a korábbi híreknek megfelelően egy négyajtós kupé, 4,8 méteres hosszúsággal, 1,87 méteres szélességgel, valamint tágas utasteret ígérő, 2,9 méteres tengelytávval. Menetdinamikája nem meglepetés (0-100 km/h: 5,1 s; 269 km/h), legalábbis a csúcsverzió, a valóban GT utónevű Stinger esetén.
Hirdetés

Noha részletképeket már múlt héten is láthattunk az akkor még nem végleges nevén, GT-ként említett Stingerről, most a négyajtós formája, illetve Stinger modellneve is újdonság. Legalábbis részben. Formájával egyértelműen a két évvel ezelőtt, szintén a Detroiti Autószalonon debütált GT4 Stinger koncepciót idézi, józanítva. A Kia GT-je egyébként még komolyabb múltra tekint vissza: a 2011-es Frankfurti Autószalonon mutatott GT koncepció óta várható volt, illetve készült.
Ami viszont a legfontosabb: a Stinger a Kia első modellje, ami hátsó- és összkerékhajtást is kínál, az Egyesült Államokban az Optimából ismerhető 2,0 literes, ott 255 lóerőt és 352 newtonmétert leadó T-GDI lesz az alapverzió, hátsókerék-hajtással. Az összkerékhajtás 8 fokozatú automatával választható, a csúcsverzióhoz, a 3,3 literes duplatubós V6-os(365 LE, 510 Nm) GT-hez pedig alapárasak lesznek az utóbbiak. Az alapgép 18, a GT 19 colos felniket kap, elöl 225/40 R19, hátul 255/35 R19 abroncsokkal. A részlegesen önzáró mechanikus differenciálmű már a kisebbik motorhoz is jár, az összkerekes folyamatosan figyeli az útkörülményeket és elektronikusan vezérelt nyomatékirányítást ad. Az utastérben Nappa bőrbe varrott, kerek légbeömlőket sorakoztató műszerfal és formás ülések fogadnak, a műszerek mutatói a sportos hangulathoz hűen pirosak, a TFT-blokk köridőmérőt is mutathat. A Stingerben - kevéssé meglepő módon - számos innovációját felsorakoztatja a Kia. Ilyen például az elektronikusan hangolható, 5 konfigurációt kínáló lengéscsillapítás és az ülések alá helyezett több darab apró mélynyomó, ami a 15 hangszórós, 720 W teljesítményű Harman Kardon hifi része. Utóbbi a sofőr éberségét is figyeli, szükség szerint figyelmeztet.
Az Egyesült Államokban már idén piacra lép a Stinger, minden bizonnyal az európai piacra is be fog majd futni, felénk sanszosan dízelt is kínál majd, ám utóbbiról egyelőre nincs gyári információ.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.27. at 22:49
    Permalink

    Lehet hogy a német prémium márkákkak nem veszi fel a versenyt de vállalható autó. Kíváncsi leszek mennyit kell leszurkolni a csúcsmodellért. Mifelénk úgyis csak a dízellel fogunk találkozni.

  • 2017.10.27. at 22:49
    Permalink

    Nem várok a Kiától semmi eget rengetőt, így gyakran ér pozitív meglepetés a márkával kapcsolatban.

    Viszont lenyűgöz az az energia, amivel bizonyítani akarnak, hogy folyamatosan javítani akarnak, előfordul persze hogy túltolják (pl az Optima faceliftje), de összességében nagyon bejön a Kia hozzáállása.

  • 2017.10.27. at 22:49
    Permalink

    Nagyon ronda Audi A7 koppintás 😀 a beltér meg egy pár millió forintos kisautó beltérnek elmegy ,de nem oda ahová ezt majd árazni fogják … Itt is erőltetik a kint felejtett tablet kijelzőt … csak hát ez pont úgy néz ki mint egy Mazda 6 ban mi ez a széles káva ???? Műanyagot akar a leendő vásárló horror pénzért nézni nézni vagy nagy képernyős full hd kijelzőt ???

Vélemény, hozzászólás?