Már városban is elboldogul a Google autója

Újabb fejezethez ért a Google autó tesztelése

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Google önvezető autója rója a mérföldeket. Bár országúton eddig is jól működött, a rendszert most tovább optimalizálták városra.


Korábban Toyota Priusok adták a Google-autó alapját, és most is Toyota termékbe, Lexusba építik az önvezető rendszert. Hiba nélkül teljesítette mérföldek tízezreit, ironikus, de csak akkor szenvedett balesetet, amikor a sofőr felülbírálta a szoftvert és belenyúlt a vezetésbe. A 2011 júniusa óta az USA útjain legálisan tesztelt rendszer legújabb kiadása úgy született, hogy városi tapasztalatokkal frissítették a korábbikat. A kaliforniai Mountain View környékén mentek a kocsival. Eközben a mozgó és az útszéli akadályok észlelését és elkerülését fejlesztették.
Hirdetés


A fejlesztők szerint egy lassabb jármű megelőzése, a kerékpáros és a gyalogos elkerülése sablonfeladat, ezért elég jól programozható előre. A kocsi még a kerékpáros kézjeleit is tudja észlelni, és aszerint tud manőverezni, egyaránt tudja kezelni a szokásos és az attól eltérő mozgásokat is, mint a piros lámpánál fékezés, illetve azon áthajtás. A szenzoroknak egy úttereléssel sem gyűlik meg a bajuk, időben tudják észlelni a terelőbójákat, lassítanak és megkezdik a kikerülési manővert.
A Google szerint meg lehet csinálni a már létező kamera és érzékelő technikával az önjáró autót, ami 2018-ra teljesen forgalomkész lehet. 700 ezer mérföld után még mindig maradt javítanivaló, de a Google szerint a szoftver tesztelése és a hibák kiküszöbölése tervezhetően halad.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?