Egy hónapig tartó traffipax-razziát indít a rendőrség

Útfelújítás, forgalomkorlátozás? Sebességmérés is lesz!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Október 20-ától egy hónapon át különösen odafigyel a rendőrség a forgalomkorlátozással érintett útszakaszokra. Sebességet és jobbra tartást is nézni fognak.


Hiába idegesítő a váltakozó, 60, 80 km/órás sebességkorlátozás - mostanság az autópályák bevezetőin az elválasztósáv átépítése miatt, hiába tűnik sokszor indokolatlannak egy-egy átmeneti sebességkorlátozás, az útfelújítások, útépítések melletti munkaterületek mellett mindig óvatosan érdemes elhajtani. Az elmúlt években ráadásul nem kevés baleset is történt ezeken a helyeken, nem egy alkalommal sebességtúllépés miatt.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. adatai szerint 2012 és 2014 között a közlekedők 16 alkalommal okoztak olyan balesetet, amely során közúti munkaterületeken dolgozó alkalmazottak megsérültek. Ezen balesetek során összesen 24-en szenvedtek sérülést, illetve egyikük életét vesztette. 2015-ben, szeptember 1-jéig összesen négy alkalommal történt személysérüléses baleset. Ezek következtében a közútkezelő egy munkatársa elhunyt, hét alkalmazott pedig hosszabb időre betegállományba került. A rendkívüli események során a személyi sérülések mellett jelentős anyagi kár is keletkezett, húsz munkaeszköz megrongálódott, közöttük kisteherautók, kombinált gépek, teherautók és ütközési energia elnyelő szerkezetek.
Hirdetés

Ez nyilván nem jó, nyilván nem másból, mint az adóforintokból kell az eszközöket pótolni, az emberi életek pedig pótolhatatlanok. Most jön tehát az ejnye-bejnye, a szabályok betartásának ellenőrzése, pont ott, ahol eddig - többször hangsúlyozottan - ritkán mért a rendőrség. Nemrégiben ugyanis az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság ülésén a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezdeményezésére megállapodás született arról, hogy az általuk kezelt utakon létesített munkaterületeken – az ott dolgozók védelmében – a rendőrség kiemelten ellenőrzi a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó szabályok megtartását. A baleset-megelőzési tevékenysége során kiemelt figyelmet fordít a gyorsforgalmi utakon való közlekedés szabályaira és veszélyeire, így többek között a jobbra tartási kötelezettségre vonatkozó szabályokra, az őszi-téli vezetés veszélyeire (például a fényszórók használatára). A forgalomkorlátozással érintett helyeken folytatott közlekedésrendészeti ellenőrzések 2015. október 20-ától, azaz e hét keddtől egy hónapon át tartanak majd.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 12:08
    Permalink

    Nincs is ezzel gond. Múltkor jót mosolyogtam, mikor Pécs belterületén kb. 55-tel haladtam a 6-oson és úgy mentek el mellettem a belsőben többen, mintha autópályán lennénk. Nos, ők mindannyian fejenként pár tízezressel hozzájárulhattak az ország költségvetéséhez, mert szokás szerint ott vigyorgott a rendőrlaktanya kerítése mögött a traffi, mint minden éjszaka és hétvégén.

  • 2017.10.28. at 12:08
    Permalink

    Helyes. Egy hét alatt mintegy 2000 km-t autóztam most, őrület, hogy milyen mértékben sz.ja le az autósok többsége a sebességkorlátozásokat. Mérjenek!
    Ahogy a sok tahó megtanulta a zebra előtt megállást, majd megtanulják ezt is.
    Ha valaki olyan hülye, hogy meg tudják büntetni, akkor büntessék meg. Akinek 90 helyett a 105 kevés, akinek 130 helyett a 145 kevés, akinek 50 helyett a 60 kevés, az fizessen.
    Ha végeztek, akkor jöhetnek a középső sávban töketlenkedők és a másokat indokolatlanul fenntartók is.
    De először jöjjön a gyorshajtás.

  • 2017.10.28. at 12:08
    Permalink

    Legtöbb esetben teljesen indokolatlanok ezek a sebességkorlátozások, így a sokan természetesen be sem tartják őket.
    Újabb jó lehetőség a pénzbeszedésre a balesetveszély generálására (néhány hülye jó nagyot fékez, mikor meglátja a trafit) és a forgalom lassítására.
    Sajnos nálunk nagyon gyakran tehetségtelen balfékek hozzák a döntéseket a közlekedésben.

  • 2017.10.28. at 12:08
    Permalink

    Például nagyszerü lesz majd mérni az M3-on ,azokon a részeken ahol korlátozás van miunkavégzés miatt. Főleg ezen szakaszokon belül jó bevétellel kecsegtet majd azok a szakaszok ahol a 80-as korlátozást még 2-300 méter hoszan néha megfejelik 60-as korlátozással. szinte betarthatatlan,és teljesen feleslegesnek itélem. Persze a 2-300méter 60-as korlátozás után megint 80-al mehetsz ,majd kis idő múlva újra egy villlám 60-as korlátozás. Ember legyen aki ezt be birja tartani

  • 2017.10.28. at 12:08
    Permalink

    Szerintem sem kellene feleslegesen “tökölni” a közútkezelőnek. A saját logisztikai folyamatait is át kellene értékelnie, mert sokszor abszolút nem is folyik munkavégzés a korlátozott területen! Sebességméréssel ilyen esetben is többször találkoztam. Nyilván nem látok bele a közútkezelő összetett munkájába és beleokoskodni sem akarok, viszont gyanítom, hogy pontosabb szervezéssel lehetne növelni a hatékonyságot, csökkenteni a területen töltött időt. Mindemelett az emberi élet védelme érdekében nem árt néhány traffipax a tényleges munkavégzési területeken!

  • 2017.10.28. at 12:08
    Permalink

    Van olyan matematikus, aki szerint kétszer annyi erőforrás (gép, ember) fele annyi javítási időt jelent, és így tovább…
    Ugyanígy van a balesetveszéllyel is; kétszer akkora munka sebesség fele időtartamú veszélyes útkorlátozással jár…
    De, mintha a végénél fognák most meg a dolgokat, nem az elejénél.

Vélemény, hozzászólás?