10 milliót is érhet egy roncs

Árverésre kerül a nyolcadik Mini

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Létezik még néhány idősebb Mini, mint az árverésre kerülő példány, ám ez a legidősebb eredeti állapotában, azaz restaurálás nélkül megőrzött. Előzetes számítások szerint 7-9 millió forintot érhet, de a licitálás nyilván többre értékeli.


Első pillantásra talán csak egy szebb sorsra érdemes példánynak tűnik az, a már évek óta nem használt Mini, mely április 30-án, azaz jövő hét első napján kerül árverésre a Bonhams' aukcióján. Ám jóval többről van szó, mint egy ütött-kopott, de eredeti alkatrészeivel megőrzött példányról. Az 1959-es Austin Mini Se7en De Luxe Saloon ezen darabja Sir Alex Issigonis zseniális kisautójából a nyolcadik, ráadásul a legidősebb - egyelőre - restaurálatlan példány.
A nála idősebb hét közül háromról van ma tudomás, de mind átesett már - legalább egy - komoly újjáépítésen. Nem úgy, mint ez, amelyről üvölt, hogy évek óta felé se néztek, használni pedig már talán évtizedek óta nem használták. Értéke így is bőven van: az előzetes számítások és ajánlatok szerint 19-24 ezer fontra, azaz mintegy 7-9 millió forintra teszik, mely összeg heves licitálással a 10 millió forintos szintet minden bizonnyal át fogja lépni, ám nem kizárt, hogy végül akár az utóbbi többszörösénél csattan majd utoljára a kalapács.
Hirdetés

A vevő aztán majd dönthet: fenntartja-e a legidősebb restaurálatlan címet, mellyel Minije nem lesz több, mint egy múzeumi tárgy, vagy újjáépítteti azt, hogy vezetési élményt is adhasson - netán köztes megoldást keres. Mindez a jövő zenéje, ahogyan egyelőre vételára is, melyet kíváncsian várunk, s nem fogunk eltitkolni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 00:09
  Permalink

  Kérdés, hogy tényleg restaurálják, vagy csak renoválják? Nagy különbség.
  Ha újrafényezik, az inkább renoválás – legalábbis restaurátor szakmában. Így eltűnik az eredeti felület. A kosz leszedésétől még eredeti marad.
  Egy ilyen tárgyhoz másképp nyúl hozzá egy fém-restaurátor, és másképp egy a társadalom által restaurálásnak nevezett felújítást végző szakember.

  Ha egy műtárgyhoz végzett, lelkiismeretes restaurátor nyúl hozzá, az megtízszerezheti az árát.
  Más esetben akár a kukában is végezheti.

 • 2017.10.31. at 00:09
  Permalink

  Ezt miért venné meg valaki? Azért ér sokat mert eredeti. Ok. De ebben az állapotban nem maradhat, tehát restaurálják. Akkor viszont már nem eredeti. Vagyis akkor már ér annyit?

Vélemény, hozzászólás?