1:1-es méretarányban is megépítette a Lego a Lamborghini Siánt

Az életnagyságú Siánt időszakosan a Lamborghini múzeumában tekintheti meg a publikum

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Lego a Bugatti Chiron megépítésével már bizonyította, hogy számukra nem létezik lehetetlen, a Sián életnagyságú megfelelőjével pedig azt, hogy a szépérzékük is a helyén van.

Ki ne emlékezne az életnagyságú Lego Bugattira, mely többek között még hazánkban, Budapesten is tiszteletét tette 2019-ben? A Chiron amellett, hogy több eredeti Bugatti alkatrészt is tartalmazott, még önálló mozgásra is képes volt: a 2304 Lego motorral hajtott építmény akár 30 km/h-ás sebességre is képes volt, és a becslések szerint 5,3 lóerős teljesítményt tudhatott magáénak, pusztán Lego motorok felhasználásával! A dánok ezúttal nem építettek erőforrást az életnagyságú modellbe, de azért így sem csapták össze az életnagyságú Siánt.
Hirdetés
A Lamborghinit több mint 400 ezer Lego elem felhasználásával építették meg 3290 óra, vagyis közel 224 nap leforgása alatt, emellett pedig 5370 órát töltöttek a mérnökök a Lego csehországi gyárában azzal, hogy tökélyre fejlesszék az autó megjelenését. A készítők elmondták, hogy a tervezésnél a fő csapásvonalat a bárki számára elérhető 1:8-as modell adta, ám az is fontos volt, hogy a végső modell legalább dimenzióiban idézze az eredeti Lamborghini Siánt. Ez a törekvés annyira jól sikerült, hogy az 1:1-es autó méreteiben miliméterre pontosan megegyezik az olaszok hiperautójával, vagyis 4980 milliméter hosszú, 2101 milliméter széles és 1133 milliméter magas. Súlyában viszont "kicsit" túllépi az eredeti koncepciót, ugyanis a Lego verzió 2200 kilogrammot nyom megközelítőleg, míg az Sián össztömege valamivel 1600 kilogramm felett állapodik meg. Az építéshez összesen 154 különböző elemet használtak fel, ebből húszat kifejezetten ehhez a projekthez fejlesztettek a dánok, ami annak fényében nem is túl meglepő, hogy ez az első Lego modell amiben hatszögletű elemek találhatóak, de a mérnökök állítása szerint így tudták leginkább megidézni az eredeti autó szellemiségét.
Hirdetés
A Bugattihoz hasonlóan azért itt is jutott idő a különlegességekre. Az autó elején és hátulján is működő lámpák vannak, emellett pedig a Lego elemek is kaptak egy speciális festék hatású bevonatot, melyet a Lego a Lamborghinivel közösen vitt fel a megfelelő elemekre, így téve még tökéletesebbé az illúziót. Az életnagyságú Sián október hatodikáig lesz a Lamborghini bolognesei gyárában, utána talán a Bugattihoz hasonlóan ezt is megutaztatja majd a Lego, ahogyan azt tette a Chironnal is. A Lego a Sián után idén májusban a Ferrari Daytona SP3-at is bemutatta az Ultimate Car széria keretein belül, így minden bizonnyal a Daytona is megépül teljes életnagyságában.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?