11 ezer lóerős a világ legerősebb Toyota Suprája

Négy másodperc alatt éri el az 500 km/h-át a gyorsulásra épített Supra

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Amerikai drag versenyeken áll rajthoz a 11 ezer lóerős Supra, aminek szinte semmi köze az utcai változathoz.

A hazai autósport berkein belül nem vált igazán népszerűvé a negyed mérföldes versenyszám, de az Egyesült Államokban hagyománya van a 402 méteres megmérettetésnek. Az utcai autók mellett dragsterek is versengenek egymással, az ilyen járművek a negyed mérföld koronázott királyai. A Toyota több ízben épített már dragstert, amelyeket marketing szempontból az utcai autókéra hajazó műanyag burkolattal láttak el, készült már Celica, Solara és Camry kinézetű versenyautó.
Hirdetés
A 2022-es idénybe egy GR Suprára hajazó szörnyeteggel áll rajthoz a Toyota. A hordó méretű hátsó kerékkel szerelt dragstert egy 8,2 literes V8-as hajtja, ami körülbelül 11 ezer lóerő leadására képes, persze csak néhány pillanat erejéig. Ilyen igénybevétel mellett csupán pár másodpercet kell kibírnia a motornak, négyszáz méter alatt 50-60 liter üzemanyagot (ami nitrometán és metanol keveréke) éget el a járgány, így igen gazdaságtalan lenne a Balatonra dragsterrel menni.
Hirdetés
A legerősebb GR Supra 5,5 g-s gyorsulásra képes, ami sokkal több egy Forma-1-es autó értékénél, ez már a vadászgépek szintje. Ennek fényében nem tart sokáig a verseny, 402 méter megtételéhez kevesebb mint négy szekundumra van szükség, a célvonalat 530 km/h-val képes átszelni a dragsterré avanzsáló GR Supra.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?