16 éves V10 TDI Touareg az Autobahnon? Mutatjuk, mennyi a vége!

Végsebesség-teszten a Volkswagen Touareg brutális csúcs TDI-je a német autópályán

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ez a 2004-es Volkswagen Touareg már bizonyára látott pár dolgot, most épp nyugdíj helyett pár percnyi padlózásban részesült. Szívét, a V10 TDI-t egykoron a jövő prémiummotorjának tartották: kiderül, sikerült-e kiállnia az idő vasfogának próbáját.

A dízelmotorok fénykorából származó 10 hengeres TDI hajtja ezt a Volkswagent, amelynek prémiumabb nagytesója nemrég modern elektromos utódjával mérte össze erejét[/url], most kiderül, hogy mit tud a "népautó" változat 16 évesen, sebességhatárok nélkül. A motor egyébként 313 lovas és 750 Newtonméteres csúcsnyomatéka van, mindez egy automataváltóval és összkerékhajtással kombinálva mozgat egy üresen is 2,5 tonnás saját tömeggel rendelkező bódét.
Hirdetés
Mindig érdekes egy ilyen menet, és nem csak azért, mert nálunk még igen sok jár ezekből az öreg nagydízelekből, hanem azért is, mert egykoron ezt tartották a jövő technológiájának. Rengeteg nyomatékot tudtak, relatíve kis fogyasztással, ráadásul már elfogadható mennyiségű járáskultúrával. A dízelek hanyatlásának utolsó éveiben, amikor már nem csak az ilyen V10 és V12 TDI-k tűnnek el végleg, de lassan az összes dízelmotort hiába fogjuk új személyautók orrában keresni, érdemes lehet visszaemlékezni egy kicsit a TopSpeedGermany videója segítségével a dízelek aranykorának termékeire. A célkitűzés egyébként a 225 kilométeres óránkénti sebesség, annyi ugyanis ennek a Touaregnek a vége hivatalosan.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?