16 milliárd forintos támogatás villanyautóknak – nem nálunk

A britek rákapcsolnak a villanyautók terjesztésére

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nálunk még mindig nem igazán indult el a villanyautók széleskörű terjesztése, az angolok viszont hamarosan 40 millió fontot tesznek bele.


Jó dolog a villanyautózás, ha van hozzá infrastruktúra, ha a villanyautókkal vállalt kompromisszumok mellé előnyök is társulnak. Oké, hogy drágák, de kellő mennyiségű ösztönzővel mégis rá lehet venni az embereket, hogy a zéró helyi emissziójú közlekedési eszközt válasszák, így tegyenek a városi szmog ellen. Nálunk ennek ellenére még mindig nincs igazi ösztönző. Bár Miskolc után ez év elejétől már Budapesten is ingyenes villanyautóval, illetve konnektoros hibriddel parkolni, amennyiben az zöld rendszámmal van felszerelve, de adótámogatás, forgalmi, behajtási kedvezmény, ártámogatás még mindig nincs. A villanyautók száma pedig erőteljesebben bővül, mint a töltőké, ami bizony megkérdőjelezheti használhatóságukat. Ennyit a hazai helyzetről, hogy egy kicsit erőteljesebb legyen a kontraszt: Angliában épp most raknak 40 millió fontot, azaz 16 milliárd forintnak megfelelő összeget a villanyautók elterjesztését célzó fejlesztésekbe.
Az összeget négy pályázó város között osztják meg. A Go Ultra Low City Scheme, azaz az az alacsony városi emissziót célzó projektben London, Bristol, Nottingham és Milton Keynes nyert támogatást a saját cselekvési terve alapján. Gyorstöltők és dedikált parkolóhelyek kialakítása, a világítópóznak hagyományos töltővel kiegészítése és az itthon is belengetett buszsáv-használat egyaránt szerepel a tervekben, amelyekkel Anglia is úttörővé szeretne válni a villanyautózás széleskörű elterjesztésében.
Hirdetés
A négy város nem egyenlő részt kap a 40 millió fontos összegből. London 13, Milton Keynes 9, Bristol 7, Nottingham 6 milliót hívhat majd le. A londoni támogatásból az egész metropolis ugyan nem tud részesülni, elsősorban Hackney és Westminster negyedben kívánják a mostani támogatással fejleszteni a villanyautók infrastruktúráját. Bistolban az infrastruktúrához egy egyedi, 4 hetes lízingkonstrukció is párosul majd, hogy mind több ember tudja kipróbálni, megszeretni a villanyautózást.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?