160-nal zúz a világ leggyorsabb dodzseme

100 lóerős dodzsemmel futottak Guinness világrekordot, Stig vezetett

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Megépítették a világ leggyorsabb dodzsemét Angliában. A klasszikus járgány motorkerékpár motort kapott, ehhez teljesen újjáépítették. A mérésen a Top Gear legendás pilótája hajtotta.


Dodzsemmel száguldozni hagyományos értelemben képtelenség, az apró villanymotor épp csak pár kilométer/órára képes gyorsítani a kisautót, arról nem is beszélve, hogy egy korlátozott placcon képes erre. Sebességrekordhoz ennél sokkal többre volt szükség, mindenképp épített járgányról lehetett csak szó. Colin Furze Angliában eléggé ismert figura, de az online világban is terjed róla egy s más, például épített már lebegő motort, vagy rakétával hajtott biciklit is, de mindig valamilyen járművet használt fel alapként. Most egy valódi, a ’60-as évekből származó retro dodzsemet szerzett a feladatra.
Hirdetés
A lepukkant járgányt teljesen szétszedte, az acél alvázat újragyártotta, mivel egyrészt súlya is hatalmas volt, másrészt nem volt rajta hely az új motornak. A 100 lóerős négyhengerest egy motorkerékpárból szerezte, mivel egy dodzsemben nincs túl sok hely, ez nagyjából kitölti a lábteret. Új tengelyek, széles kerekek és felújított karosszéria került rá. Az eredmény olyan, mint egy valódi dodzsem, valójában viszont egy igazi daráló. A Top Gearből ismert Stig vállalta, hogy a lába közé veszi a pőre motort, kapott egy extra bukókeretet maga mögé - aminek hímtag alakja csak a véletlen műve - és megfutotta vele a 160 kilométer/órát. Mivel a rekord felállításához oda-vissza kell megfutni, ez már az átlagolt sebesség, az egyik irányba ennél gyorsabban is sikerült.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?