18 millióért bármelyik sportautót meghajthatod a nappalidból

A szimulátorozás sosem volt olcsó mulatság, de megér egy profibb szett 18 millió forintot?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ahogyan a valós autók piacán, úgy a szimulátoros világban is az ember pénztárcája szab határt a képzeletnek. A belépő szintű modellek már 100 ezer forint környékén beszerezhetőek, de vannak olyan szettek is, amikért már egy jobb sportautó árát kérik el.

Ford Mustang, Toyota Supra, Honda Civic Type R. Csak néhány autó, amelyeket könnyedén megvásárolhatnánk abból a pénzből, amennyit a Prodrive elkér a nemrégiben bemutatott szimulátorszettjéért. Mivel tud többet egy szimulátorszett, mint a fent említett autók bármelyike? Ha szigorúan az élmény szempontjából feszegetjük a témát, akkor könnyedén megválaszolható a kérdés. Egy szimulátor bármennyire is a valóságra építkezik, sosem fog úgy mozogni egyetlen autó sem a képernyőn, ahogyan a valóságban, és a pilóta hiába száguld éppen 300 km/h óra felett a monitoron, az ülésben semmilyen erőhatás nem éri, nem úgy, mint egy hús-vér autóban.
Hirdetés
A szimulátor nagy előnye a költséghatékonyság, persze nem feltétlenül ebben az árkategóriában. A komolyabb programok ára is megáll néhány tízezer forintban, elég csak az Assetto Corsára vagy az előfizetéses modellben működő iRacingre gondolni. Ezekben a szimulátorokban belehuppanhatunk több száz millió forintot kóstáló versenygépekbe is, és egy pillanatig sem kell azon aggódni, mi történik, ha a pályanapozás a falban ér véget. Emellett sem a tankolással, sem a pályabérléssel nem kell bajlódni, nem beszélve a folyamatosan használódó abroncsokról, hiszen két gombnyomás, és máris minden mehet az elejéről.
Hirdetés
A Prodrive csapata viszont ezzel szemben egész másként vélekedik a szimulátorozás világáról. A legendás múlttal rendelkező csapat álláspontja szerint a szimulátoregység nem elég, ha funkcióiban kielégíti a felhasználókat, de a nappaliban azért mégiscsak mutasson valahogy a versenyfelszerelés. A Prodrive által megalkotott szimulátorszett minden szempontból kiemelkedik a mezőnyből, hiszen a fa mintázatú küllem mellett a specifikáció is magáért beszél. A cockpittel érkező számítógépről csupán annyit tudni, hogy egy 12 GB-os GeForce RTX videokártya és 16 GB RAM dolgozik benne, de ami ennél fontosabb, hogy a vizuális megjelenítésért egy 49 colos, AOC 5k felbontású ívelt monitor felel 165Hz-es képfrissítési rátával. A kormány szintén a legmagasabb szintet képviseli, összesen 12 gombbal felszerelve, a még jobb élmény eléréséért pedig a pedálok felelnek, melyek ugyan mechanikusak, de elektronikusan személyre szabhatóak. A szimulátorszetthez a Prodrive már előre telepíti az Assetto Corsát, bár valószínűleg nem ez lesz a legfőbb szempont, ha valaki egy valódi autó áráért megveszi ezt a szimulátorszettet.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?