2 csillag az új Daciáknak, 5 a villany Skodának a törésteszten

Sofőrsegédjeikkel és gyalogosvédelmükkel is alulmaradtak a román modellek

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ismét összetört néhány új típust az EuroNCAP, íme az eredmények.

Érdekes csoport gyűlt össze az EuroNCAP színe előtt, hogy bizonyítsa biztonságát. A kiváló ár/érték arányú, vadiúj Dacia modellek a piac legkeresettebb darabjai lehetnek hamarosan, míg a villanyautók mezőnyében szintén sikervárományos, MEB platformra épülő Volkswagen ID.4 és a Skoda Enyaq is „beállt a sorba a pofonért”. Az a bizonyos pofon pedig igencsak nagy a törésteszten, minden irányból, miközben megvizsgálják, milyen szinten védik az utasokat. A második csapás pedig akkor jön, ha kevés csillagot kap egy modell, ahogy az történt a Daciával.
Hirdetés
Együtt vizsgázott a Sandero és a Logan is, de a két csillagot persze nem azért kapták, mert papírgalacsinná gyűrődtek össze a szimulált ütközésnél. Az EuroNCAP jelenlegi pontozása a ludas, hiszen, ha gyér a felszereltség a vezetői asszisztensek terén, akkor pontokat veszít a vizsgázó. Ez vezetett a Dacia kettő csillagjához is. Amennyiben csak az ütközést néznénk, valószínűleg 4 csillagos eredménnyel zárt volna. Felnőttvédelemre 70 százalékos eredményt kapott, a gyerekvédelemre 72 százalékot, de a gyalogosokkal nem bánik kesztyűs kézzel, itt csak 41 százalékot érdemelt. Tehát a karosszéria erős, komoly sérülésnek kicsi az esélye, de a műszerfal néhány eleme sajnos okozhat ilyet.
Hirdetés
A Skoda Enyaq és a VW ID.4 viszont sokkal jobban szerepelt. Mindketten 5 csillagot kaptak. A Skoda felnőttvédelme 94 százalékos, gyerekvédelme 89 százalékos a gyalogosvédelemre pedig 71 százalékot kapott, míg platformtestvére, a VW ID.4 a felnőttvédelemre 93 százalékot, gyerekvédelemre szintén 89 százalékot, a gyalogosvédelemre viszont kicsit jobbat, 76 százalékot. A teszt résztvevői között ott volt még a Cupra Formentor és a Polestar 2 is, az ő eredményeiket is láthatod az alábbi táblázatban.
Az Euro NCAP legutóbbi töréstesztjeinek eredményei
Euro NCAP eredményFelnőtt-védelemGyerek-védelemGyalogos-védelemBalesetelkerülő rendszerek
Dacia Sandero Stepway/Dacia Logan2 csillag70%72%41%42%
Skoda Enyaq5 csillag94%89%71%82%
Volkswagen ID.45 csillag93%89%76%85%
Cupra Formentor5 csillag93%88%68%80%
Cupra Formentor5 csillag92%89%80%86%
Hirdetés

Az alábbiakban pedig a VW ID.4 és a Cupra Formentor törésteszt-videóját is megnézheted.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2021.04.17. at 02:26
    Permalink

    HaHaHa… hát erről ugatok én már itt jó ideje. Ez a dákó színvonal.. amúgy már a duster is egy hulladék a Vitarához, SCrosshoz képest biztonság szempontjából, a megbízhatóságot direkt nem hozom szóba. Eddig lehetett azzal védeni a dácsicsát, hogy olcsó… híg ürülék, de legalább megfizethető. Nem, mostmár az se.. simán csak híg bélsár.

Vélemény, hozzászólás?