2 csillag az új Daciáknak, 5 a villany Skodának a törésteszten

Sofőrsegédjeikkel és gyalogosvédelmükkel is alulmaradtak a román modellek

Ismét összetört néhány új típust az EuroNCAP, íme az eredmények.

Érdekes csoport gyűlt össze az EuroNCAP színe előtt, hogy bizonyítsa biztonságát. A kiváló ár/érték arányú, vadiúj Dacia modellek a piac legkeresettebb darabjai lehetnek hamarosan, míg a villanyautók mezőnyében szintén sikervárományos, MEB platformra épülő Volkswagen ID.4 és a Skoda Enyaq is „beállt a sorba a pofonért”. Az a bizonyos pofon pedig igencsak nagy a törésteszten, minden irányból, miközben megvizsgálják, milyen szinten védik az utasokat. A második csapás pedig akkor jön, ha kevés csillagot kap egy modell, ahogy az történt a Daciával.
Hirdetés
Együtt vizsgázott a Sandero és a Logan is, de a két csillagot persze nem azért kapták, mert papírgalacsinná gyűrődtek össze a szimulált ütközésnél. Az EuroNCAP jelenlegi pontozása a ludas, hiszen, ha gyér a felszereltség a vezetői asszisztensek terén, akkor pontokat veszít a vizsgázó. Ez vezetett a Dacia kettő csillagjához is. Amennyiben csak az ütközést néznénk, valószínűleg 4 csillagos eredménnyel zárt volna. Felnőttvédelemre 70 százalékos eredményt kapott, a gyerekvédelemre 72 százalékot, de a gyalogosokkal nem bánik kesztyűs kézzel, itt csak 41 százalékot érdemelt. Tehát a karosszéria erős, komoly sérülésnek kicsi az esélye, de a műszerfal néhány eleme sajnos okozhat ilyet.
Hirdetés
A Skoda Enyaq és a VW ID.4 viszont sokkal jobban szerepelt. Mindketten 5 csillagot kaptak. A Skoda felnőttvédelme 94 százalékos, gyerekvédelme 89 százalékos a gyalogosvédelemre pedig 71 százalékot kapott, míg platformtestvére, a VW ID.4 a felnőttvédelemre 93 százalékot, gyerekvédelemre szintén 89 százalékot, a gyalogosvédelemre viszont kicsit jobbat, 76 százalékot. A teszt résztvevői között ott volt még a Cupra Formentor és a Polestar 2 is, az ő eredményeiket is láthatod az alábbi táblázatban.
Az Euro NCAP legutóbbi töréstesztjeinek eredményei
Euro NCAP eredményFelnőtt-védelemGyerek-védelemGyalogos-védelemBalesetelkerülő rendszerek
Dacia Sandero Stepway/Dacia Logan2 csillag70%72%41%42%
Skoda Enyaq5 csillag94%89%71%82%
Volkswagen ID.45 csillag93%89%76%85%
Cupra Formentor5 csillag93%88%68%80%
Cupra Formentor5 csillag92%89%80%86%
Hirdetés

Az alábbiakban pedig a VW ID.4 és a Cupra Formentor törésteszt-videóját is megnézheted.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2021.04.17. at 02:26
    Permalink

    HaHaHa… hát erről ugatok én már itt jó ideje. Ez a dákó színvonal.. amúgy már a duster is egy hulladék a Vitarához, SCrosshoz képest biztonság szempontjából, a megbízhatóságot direkt nem hozom szóba. Eddig lehetett azzal védeni a dácsicsát, hogy olcsó… híg ürülék, de legalább megfizethető. Nem, mostmár az se.. simán csak híg bélsár.

Vélemény, hozzászólás?