2018-tól minden új autóban kötelező lehet az eCall segélyhívó

eCall segélyhívó csökkentheti a halálos balesetek számát 2018-tól

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az európai eCall kiépítése már hat éve elkezdődött. Úgy tűnik, hamarosan véglegesen is elkészül és élesedik az életeket mentő segélyhívó rendszer.


Az Európai Parlament és az Európai Tanács megállapodott arról, hogy 2018-tól minden újonnan üzembehelyezett személy- és könnyű haszongépjárműnek rendelkeznie kell eCall, azaz automatikus segélyhívó rendszerrel. A prémium kategóriás autóknál már manapság is rendelhető ilyen extra, ehhez hasonló lesz a sorozatgyártású modell is. Az eszköz működésének lényege, hogy baleset estén automatikusan tárcsázza a 112-es segélyhívó számot. Amennyiben az utas vagy utasok mozgás- és/vagy beszédképtelenek, akkor sincs gond, hiszen a rendszer a balesettel kapcsolatos legfontosabb adatokat is továbbítja a központnak. A baleset helyszínét pontos GPS-koordináták definiálják, ezen kívül a baleset ideje és súlyossága is továbbításra kerül. Ezen kívül távolról lehet majd tudni az autó és a használt tüzelőanyag típusát is.
Hirdetés

2013-ban 26 000 ember halt meg Európa útjain. Az Európai Tanács jóslata szerint az eCall vidéken 50 százalékkal, városban pedig 60 százalékkal csökkenti a kiérkezés idejét. Egy balesetet követően, ha a segítség 1-2 perccel korábban érkezik, már az is életet menthet. Ennek köszönhetően az eCall számos emberéletet ment majd meg, és csökkenti a súlyos sérülések számát is.
Az eCall gombnyomással is aktiválható, például ha egy másik vezető szemtanúja egy balesetnek, akkor ő is leadhatja a vészjelzést. Az eCall bevezetésével nem fognak megszűnni az autógyártók segélyhívó call centerei. Az új rendszer automatikusan fog tárcsázni, a vezető pedig eldöntheti, hogy kívánja-e hívni a gyártó központját.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 23:32
    Permalink

    Mar vagy 5-8 eve a legtobb autoban benne van itt a “nagyvizen” tul jol mukodik eves dija 40.000 ft korul van.Magatol hivja a segelyszolgalatot baleset felborulas eseten.

  • 2017.10.28. at 23:32
    Permalink

    Remek dolog az biztos, de néhány év után vakvágányra szalad, mivel jönnek a robot autók és egyre biztonságosabbak az autók. Ami miatt majd lehet balesetezni az maga az elektronika meghibásodása miatt fog bekövetkezni. De ki tudja?! 🙂

Vélemény, hozzászólás?