2019-ig még biztosan láthatunk Ford GT-t versenypályán

Továbbra is szerepel a hosszútávú versenyzés a Ford GT programjában

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Ford bejelentette, hogy a 2019-es évadig meghosszabbítja a Ford GT versenyprogramját. Cél az EcoBoost motorok fejlesztése.


Úgy tűnik, a Le Mans-i 24 órás a nagy vízválasztó. Pont egy ilyen nemzetközi szinten is elismertnek számító győzelem kellhetett ahhoz, hogy végre rákerüljön a pecsét a Ford szerződésére és tovább folytathassák a Ford GT programot. Sőt, máris 3 év hosszabításra bólintott rá a Ford vezetősége, így 2019-ig még biztosan élvezhetjük a duplaturbós – természetesen EcoBoost - V6-osok dübörgő hangját a FIA WEC (Hosszútávú Világbajnokság) GTE Pro kategóriájában és az amerikai IMSA bajnokságban is.
„Szeretnénk, ha mindenki tudná, hogy a WEC és az IMSA globális, hosszú távú elkötelezettséget jelent számunkra az autóversenyzés világában” - nyilatkozta Raj Nair, a Ford Motor Company termékfejlesztésért felelős ügyvezető alelnöke és műszaki főmunkatársa. „Ford GT programunk első kitűzött célja a Le Mans-i győzelem volt, és hatalmas büszkeséggel tölt el minket, hogy ezt már az első évben képesek voltunk elérni. Azért léptünk pályára a motorsportban, hogy futamokat és bajnokságokat nyerjünk – ám ugyanilyen fontos az is, hogy a versenyzés segít mérnöki tudásunk fejlesztésében. Az itt gyűjtött tapasztalatok eredménye sorozatgyártású autóinkat is gazdagítja majd, így a még modernebb EcoBoost motorok, a fejlett aerodinamikai megoldások és a kis tömegű anyagok előnyeit hamarosan minden Ford-vásárló élvezheti.”
Hirdetés

A program első évében két Ford GT versenyez az IMSA WeatherTech Sportscar Bajnokságban, két másik Ford GT pedig a FIA Hosszútávú Világbajnokságon indul. Arról egyelőre nincs infó, hogy a gyári csapat bővül-e jövőre, ahogy arról sem, hogy privát csapatok mikor, vagy egyáltalán hozzájuthatnak-e a Ford GT versenyautókhoz a későbbiekben. A program első nagy sikere egyébként, hogy június 19-én Le Mans-ban a Ford GT-k megszerezték az első, a második és a negyedik helyezést. A győztes 68. rajtszámú versenygép pilótái a francia Sébastien Bourdais, az amerikai Joey Hand és a német Dirk Müller voltak. Az IMSA programban a Ford GT már májusban megszerezte első győzelmét, amikor a Laguna Seca pályán Richard Westbrook és Ryan Briscoe autója lépte át elsőként a célvonalat. A WEC program első dobogós helyezését Marino Franchitti, Andy Priaulx és Harry Tincknell szerezte meg, akik második helyezést értek el a Spa-Francorchamps futamon.
Forrás: Ford Motor Company
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?