2019 újdonságai – ezeket várhatjuk idén

Listán az idei év - már ismert - új autói

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Pörög az autópiac - világszerte és itthon is, így aztán nem csoda, hogy temérdek újdonságot ígér az idei év. Összeszedtük, mi tudható már a friss modellek közül.


Bár minden újdonságát nyilván nem fedi fel egyetlen márka sem, az már biztos, hogy temérdek újdonság várható az idei évben is. A piac pörög, nem csak nálunk, hanem európai szinten is, a vevőket pedig újabbnál újabb modellekkel szolgálják ki a gyártók, aki természetesen minden újdonságukkal célozzák a fogyasztás- és emissziócsökkentést, hiszen ez az EU-ban törvényi kötelezettségük is.
Hirdetés

A flottaszintű emissziót természetesen a villanyautók viszik a leginkább lefelé, így aztán több gyártónál is megjelennek, persze az irántuk mutatkozó keresletnövekedés miatt is. Az Audi például az e-tron SUV-val száll harcba a villanyautó-vevőkért, de az idei évben új A4, vadonatúj Q4, továbbá az év második felében 2,9 literes biturbó V6-ossal 444 lóerős RS Q5, 4,0 literes biturbó V6-assal RS 7 modelleket is ígér, utóbbi motor a Porsche Panamera Turbo S-E Hybridből való, 670 lóerővel és 850 Nm nyomatékkal, amivel 3,5 másodperces 100-as sprintet ígér, persze quattro összkerékhajtással és duplakuplungos automata váltóval. Még komolyabb offenzívát ígér a BMW, hiszen a most befutott 8-as Coupé után jön az új 3-as és a Z4 is, már az első negyedévben. Majd következik a 8-as kabrió változata, az X7, az X2 M35i és az M340i, utóbbi minden idők legerősebb "nem M-es" hármas BMW-je lesz a 3,0 literes, természetesen turbós, 382 lóerős motorral, amivel 4,2 másodperces 100-as sprintet ígér. Ha ez nem lenne elég a BMW-től, a második félévben jön majd a 3-as és az X5 konnektoros verziója, majd még az X3 M és az X4 M.
A Citroën az új Berlingo haszonjármű változatával nyitja az évet, majd már februárban várható a legfőbb idei dobásuk, a Marokkóban már vezetett C5 Aircross. Továbbá prémiummárkája, a DS is ígér két új modellt, először a DS7 Crossback SUV-t, majd a DS 3 Crossback SUV-t. A hazai piac számára kevéssé fontos, de a márka rajongóinak nyilván az, hogy idén Spider, azaz nyitott tetős verzióval is megjelenik a 458 Pista. Ami viszont számunkra sokkal inkább számít, az a Dacia kínálatában is megjelenő 1,33 TCe motor, ami a Dusterhez már rendelhető is, majd az év során a Dokker és a Lodgy kínálatában is meg fog jelenni, néhány limitált széria mellett.
A Ford újdonságairól már szóltunk, de a Mustang - mint hazánk legnépszerűbb izomautójának legendás - Bullitt változatát most sem hagyhatjuk szó nélkül, hasonlóan fontos a Focus ST változata, vagy a Mondeo érkező frissítése és az, hogy végre kombiként is elérhető lesz a hibrid. Új motorokat, mild hybrid változatokat kapnak a Transit/Tourneo és a Custom modellek, utóbbiból konnektoros hibrid is jön az év második felében, jön a Ranger Raptor, az új Explorer, valamint egy teljesen új kisautó alapú SUV és a Kuga új generációja is. A Hondánál egyelőre csak a CR-V hibrid verziója biztos, de a márka tavalyi bejelentése alapján aligha marad el egy villanyautó - legalább koncepció szintű - bemutatása.
A Hyundai nagy villanyautó újdonsága, a Kona Electric már tavaly év végén megérkezett, idén az i30 Fastback N verziója, valamint a sportos Tucson N-line debütálása van terítéken. Az Infiniti változó kompressziójú benzinmotorral ígéri az új QX50 SUV-t, a Jaguar az elektromos I-Pace mellett az XE és az XF frissítését tartogatja az idei évre, a Jeep pedig a Cherokee-jét. A Kia ProCeed nemzetközi menetpróbájára már jövő héten utazhatunk, majd a hazai piacra is befut tavasszal, amikor viszont a Genfi Autószalonon már kint lesz a Niro és az új Soul teljesen elektromos változata is, az év második felében pedig egy Ceed crossover is debütál. A Land Rover/Range Rover idei újdonságai (is) mild-hybrid modelleket hoznak, így az új Evoque, majd a Range Rover és a Range Rover Sport frissítése is, ami egyébként egy új 6 hengeres dízelt is tartogat. Persze a Range Rovernél sem csak a fogyasztáscsökkentésről szól az év, a Velar SVR 5,0 literes, 550 lóerős - kompresszoros - motort tartogat.
A Lexus ES és a frissített RC menetpróbája épp e héten van, a modellek pedig már el is érhetők itthon, egy hónap múlva pedig jön a teljesen új UX is. A Mazda egyik legfőbb idei újdonsága a vadonatúj 3-as, ami az év második felében a Skyactiv-X motort is hozza, de addig is debütál egy új szabadidő-autójuk, meg persze az MX-5 is egy limitált szériával tiszteleg a 30 éves jubileum kapcsán. S ha mindez nem lenne elég, ősszel még egy villanyautót is bemutatnak. Újdonság bőséggel van, illetve lesz a Mercedesnél is. Már gyakorlatilag itt van az A 35 AMG, valamint a B-osztály és a CLA, érkezni fog egy hagyományosabb limuzin is az A-osztályból, E 300 néven egy dízel hibrid, de jön az új AMG GT Coupé és Roadster is. Az év második felében az EQC biztosan jön, de várható új GLE és GLB, valamint CLA Shooting Brake is, majd az év vége felé még a GLC frissítése és az új GLS is.
Egyetlen új modellt, egy elektromos változatot ígér idén a Mini, a Nissan is csak az új Juke-ot, mint vadonatúj modellt, de emellett nemrégiben debütált a nagyobb akkumulátoros, izmosított Leaf, új motorokat kap a Micra, valamint a Qashqai és az X-Trail is. Benzinesekből az 1,33 TCe, valamint a Micrában egy abból származtatott 1,0 literes háromhengeres, dízelből egy 1,75 literes új egység várható. Az Opel egyik idei újdonsága, a Vivaro Life a múlt héten már bemutatkozott, mellette egy frissítést kap az Astra, de jön vadonatúj Corsa, elektromos verzióval is, majd az év vége felé plug-in hybriddel bővül a Grandland X kínálata. Utóbbi Peugeot 3008-ként is meg fog jelenni természetesen, de jön plug-in hybrid az 508-ból is, az új 208-as pedig az Opel Corsához hasonlóan elektromos verzióval is. Érkezik idén új Porsche 911, Cayenne és Taycan néven elektromos Porsche is. A Renault némi igazítás után ismét hozza az 1,33 TCe motort a Capturben, itt a frissített Kadjar, minimális frissítést (fázisváltást) kap a Trafic és a Master, utóbbi új motort is, hiszen a WLTP norma teljesítése ősztől a haszonjárművek számára is kötelező. Egy erős frissítést ígérnek a Zoe esetén, a Clio pedig az év második felében ötödik generációjával debütál.
A SEAT egyik idei újdonsága a Tarraco, a másik pedig az új Leon. Kitalálható a Skoda is ígér új Octaviát - a Kodiaq RS és a Scala, valamint a Superb frissítése mellé. Továbbá év végén egy újabb kompakt SUV-t is hoznak. Ha már a "konszernnél" járunk, tudjuk le, hogy a Volkswagen Golf nyolcadik generációja is idén debütál, továbbá náluk is bővül a SUV-kínálat a T-Cross által. R verzióval, majd az év végén kabrióval egészül ki a T-Roc kínálata, ősszel jön az Arteon Shooting Brake és az I.D. villanyautó is. A Suzuki idén egyet gurít csak, de az ígéretes, ez pedig az új Jimny, dübörög persze a Swift, illetve főként a Vitara és az SX4 S-Cross. A Tesla hamarosan Európába is szállítja a Model 3-at, a Toyota pedig a háromféle karosszériával várható Corolla, a RAV4, a Camry és a Supra, valamint egy év végére ígért további Corolla verzió érkezésével hét újdonságot tartogat. A Volvo idén 60-as sorozatát bővíti, először a V60 Cross Country-val, majd az S60-nal.
Az év során természetesen bőven várhatók még újdonságok, pedig már akkor sem lenne eseménytelen az év, ha csak annyi újdonság érkezne, amennyiről már tudunk.
A 2019-es év - már ismert - újdonságai
Első negyedév Második negyedév Harmadik negyedév Negyedik negyedév
Audi e-tron Új A4 Q4 RS Q5, RS 7
BMW 8-as Coupé, 3-as, Z4 8-as Cabrio, X7, X2 M35i, M340i 330e, X5 xDrive 45e X3 M, X4 M
Citroën Berlingo Van, C5 Aircross SUV
Dacia Duster 1.33 Tce Dokker és Lodgy 1.33 Tce; Duster, Dokker, Lodgy, Logan MCV és Sandero limitált szériák
DS DS 7 Crossback SUV DS 3 Crossback SUV
Ferrari 458 Pista Spider
Ford Mustang Bullitt, Fiesta Van Focus ST, Mondeo facelift és Kombi Hybrid, Transit és Tourneo Custom EcoBlue Transit/Tourneo Custom PHEV, Ranger Raptor B SUV, új Kuga, Explorer
Honda CR-V Hybrid
Hyundai i30 Fastback N Tucson N-line
Infiniti QX50
Jaguar I-Pace, XE, XF facelift
Jeep Cherokee
Kia ProCeed - nemzetközi ProCeed- hazai megjelenés, Niro és Soul EV premeer Ceed CUV
Land Rover/Range Rover Eovque, MHEV Range Rover és Range Rover Sport - új 6 hengeres dízel, MHEV, Velar SVR Új Defender, Discovery facelift, MHEV
Lexus ES, RC frissítés UX
Mazda Mazda3 Új SUV Skyactiv-X motor, hazai piacon az új SUV, debütál egy villanyautó
Mercedes-Benz A 35 AMG, B-osztály A limuzin, CLA, E 300 de, AMG GT Coupé és Roadster EQC, GLE, CLA Shooting Brake, GLB GLC facelfit, GLS
Mini Mini Electric
Nissan Leaf 60 kWh Juke
Opel Vivaro Life új Corsa, elektromos is, Astra facelift Grandland X plug-in hybrid
Peugeot Partner tgk 508 SW új 208 e-208, 3008 és 508 plug-in hybrid
Porsche 911 Cayenne Coupe Taycan
Renault Captur 1.33 Tce, Kadjar facelift Trafic fázisváltás Új Clio, Zoe frissítés, Master fázisváltás és új motor
SEAT Tarraco új Leon
Skoda Kodiaq RS Scala, Superb facelift Kompakt SUV, új Octavia
Suzuki Jimny
Tesla Model 3 európai premier
Toyota RAV4 Corolla, Camry Supra Corolla meglepetés
Volkswagen Golf VIII, T-Cross, T-Roc R Arteon Shooting Brake, I.D. T-Roc kabrió
Volvo V60 Cross Country S60

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?