2300 forintért megúszhatja a kerékbilincset

Esély a kerékbilincs ellen

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A tilosban parkolók is megúszhatják a kerékbilincset. Először telefonon, vagy e-mail-en értesíteni kell a kocsi tulajdonosát, és csak 15 perces türelmi idő után lehet lebilincselni - amennyiben kéri.

A tilosban parkolók is megúszhatják a kerékbilincset. Egy törvénymódosítás miatt ugyanis először telefonon, vagy e-mail-en értesíteni kell a kocsi tulajdonosát (amennyiben ezt kérelmezte, azaz regisztrált az okmányirodánál), és csak 15 perces türelmi idő után lehet lebilincselni.
A törvénymódosítás (2009. évi LXXXIV.) már majd egy éve életbe lépett, de a tapasztalat szerint az emberek nem tudnak erről a lehetőségről.
Korábban egyből bilincseltek, a béklyót pedig csakis pénzért vették le. Tulajdonképpen ezt most is így van, kivéve, ha a kocsi tulajdonosa illetve üzembentartója regisztrálja magát az okmányirodánál. Akkor a közterületes először köteles lekérni az autós telefonszámát, vagy e-mail címét az okmányirodából, és egy alkalommal, úgynevezett rövid úton értesíteni őt. Ha az üzemben tartó az értesítésre adott válaszában jelzi, hogy 15 percen belül a helyszínre érkezik, és a járművet eltávolítja, az intézkedést fel kell függeszteni. Ha pedig a megadott időn belül odaér, percenként ezer forintot spórolhat, ugyanis a csökkentett költséget sem kell megfizetnie - büntetlenül távozhat. (De a szabálysértésért még megbírságolhatják!)
Ha a jármű használója 15 percen túl érkezik a helyszínre, az eljárás során csökkentett költség abban az esetben számítható fel, ha a közterület-felügyelő rendelkezésére a jármű rögzítését vagy elszállítását végző személy a helyszínre érkezett, és a jármű rögzítésének vagy elszállításának előkészületét már megkezdte.
A nyilvántartásba vétel azonban sajnos nem ingyenes, 2300 forint igazgatási szolgáltatási díjat kell egyszeri alkalommal megfizetni az okmányirodában - ezért a járműnyilvántartásba bejegyzésre kerül a járműtulajdonos (üzembentartó) kérelme alapján rövid szöveges üzenet fogadására szolgáló elérhetősége, telefonszáma vagy elektronikus levélcíme is. Ez később (például tulajdonosváltásnál) természetesen módosítható, átíratható.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?