25 éves a világ legkedveltebb roadstere, a Mazda MX-5

25 éves a Mazda MX-5

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Mire elég 25 év? A Mazdának a tengerentúlon Miata néven ismert MX-5 típussal kevesebb is elég volt, hogy óriási rajongótábort szerezzen.


Te jó ég, megint eltelt 5 év. Még emlékszem a 20. évfordulós piros tesztautóra, most meg már 25. évfordulóját ünnepli a típus. A Mazda MX-5 negyed évszázadát nagyon könnyen körül lehet írni. A japánok kitalálták, hogy az egykoron sikeres brit roadsterek mintájára csinálnak egy modern autót, kombinálva azzal a bizonyos híres japán megbízhatósággal, aminek a modellt álló angol eredetiek igen csak híján voltak. A recept egyszerű: orrmotor-hátsókerékhjatás plusz egy vászontető és némi mazdaság.
Hirdetés


Az autó rögtön siker lett, a bukólámpás, NA névre hallgató első generációt 1998-ban követte a második, NB. 2005-óta fut az aktuális, a harmadik, amit többszöri modellfrissítés után hamarosan le fog váltani az Alfával közösen fejlesztett utód.

1989-ben a Chicagói Autószalonon mutatkozott be, 2009-ben ott ünnepelte a típus a 20., most a 25. évfordulóját és jövő ilyenkor ott fog bemutatkozni az utód, a negyedik generációs a kis hátsókerékhajtásos autóból. Az MX-5 eddig kiállta az idők és a szigorodó környezetvédelmi előírások próbáját és reméljük, hogy a soron következőben is meg lesz a jinba ittai, a ló és a lovas egysége. Erről, vagyis az átlagoson felüli vezetési élményről szól már 25 éve a Mazda sportkocsija, aminek tiszteletére a gyáriak jubileumi weboldalt hoztak létre[/url].

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?